Wreszcie wolny wieczór, trzeba to odpowiednio uczcić. Czy to film, który od dawna chcemy obejrzeć, czy książka od miesięcy czekająca na biurku – wszystkie przyjemności smakują milej w towarzystwie smakowitych przekąsek. A kiedy wreszcie wpadną goście, miło jest mieć w zanadrzu małe co nieco. Co jednak przygotować, by nie spędzić całego wolnego czasu w kuchni? Aby ustrzec was przed nerwowym poszukiwaniem idealnego przepisu, polecamy pochodzące z różnych zakątków świata dania, które nie dość, że nie wymagają dużo pracy ani szczególnych zdolności kulinarnych, to jeszcze doskonale smakują. Meksykańskie quesadillas, bakłażany po gruzińsku, a może bliskowschodni humus z dyniowym twistem? Wybór należy do was!
Słone przekąski na wieczór
Umilą wieczorne oglądanie serialu, sprawdzą się także, kiedy odwiedzą was przyjaciele. Sprawdźcie przepisy na szybkie przekąski, które zachwycą każdego.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Kaitlyn Chow / unsplash.com
Wytrawne cisteczka z pastą tahini
Jeśli ciasto wyrobicie wcześniej, to same ciasteczka przygotujecie w mgnieniu oka. Co więcej, zrobią absolutną furorę podczas każdego spotkania towarzyskiego. Sprawdzą się również jako dodatek do śniadania, jeśli się zagapicie i poranek zastanie was w towarzystwie znajomych przy ostatnim odcinku serialu.
Zobacz jak przygotować wytrawne ciasteczka z pastą tahini >>
Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce
Rumiane i chrupkie frytki najlepiej smakują w duecie z czosnkowym jogurtem z dodatkiem majonezu. Każdą frytkę obtaczamy w panierce z bułki tartej, parmezanu i jajka. Pieczemy do zrumienienia i podajemy, póki ciepłe.
Sprawdź jak przygotować frytki z cukinii w parmezanowej skorupce >>
Placki z kalafiora z kremowym labnehem
Idealne na bardzo długie wieczory i powracający głód. Dodatkowo są zdrowszą alternatywą dla czipsów czy słonych paluszków. Przygotujcie wcześniej ciasto na placki – smażenie zajmie wam zaledwie kilka minut!
Serowe krakersy z tahiną
Przekąska idealna do chrupania podczas wieczornego nadrabiania serialowych zaległości. Do krakersów dodajcie cheddar, skrobię kukurydzianą i mąkę gryczaną. Na wierzchu ułóżcie ulubioną sałatę, jadalne kwiaty i dymkę. Taka przekąska z powodzeniem zastąpi tradycyjne kanapki.
Quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem
Po ciepłe i aromatyczne trójkąty z pszennej tortilli łatwo się sięga, kiedy jesteśmy zaaferowani intensywną rozgrywką. Dodajcie do nich usmażoną pierś z indyka, dynię upieczoną w oliwie i ziołach oraz koniecznie mozzarellę i szpinak. Ta meksykańska przekąska najlepiej smakuje z łyżką jogurtu. Warto zrobić więcej!
Wypróbuj przepis na quesadillas z dynią, indykiem i szpinakiem >>
Humus z dyni z pieczonymi marchewkami
Od wieków toczy się polityczny i kulinarny spór o humus – kto, kiedy i gdzie po raz pierwszy połączył ciecierzycę z tahiną. W tej wersji jednak nie podążamy za tradycyjnymi recepturami i do ciecierzycy dodajemy pieczoną dynię. A podajemy z marchewką lub innymi ulubionymi warzywami.
Bakłażany z orzechami włoskimi
Jeśli nie chcecie bakłażana smażyć, możecie go podpiec. Wystarczy posmarować z obu stron oliwą i włożyć na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. A potem – zawinąć w plastry porcje pasty orzechowej doprawionej czosnkiem, kolendrą i granatem. I już!
Jadalne "doniczki"
Co powiecie na wytrawne babeczki zamiast słodkich muffinów? „Doniczki” przygotujecie w 30 minut, a efekt będzie zachwycający. Swój wyrazisty smak zawdzięczają porowi, rzeżusze i koziemu twarożkowi. Znajomi wegetarianie na pewno docenią wasze starania.
Club sandwich - kanapka klubowa
Ta klasyczna amerykańska kanapka może z powodzeniem zastąpić główne danie. Tosty przekładane bekonem, szynką i musztardą przygotujecie w zaledwie 15 minut. Dodajcie do nich ser, najlepiej cheddar, a na wierzchu połóżcie pomidorki koktajlowe. Na jednej porcji się nie skończy!
Pieczone warzywa z miętowo-kokosowym sosem
Tę zdrową i pyszną przekąskę przyrządzicie w parę minut. Wystarczy przygotować marynatę i włożyć warzywa do piekarnika – w tym czasie będziecie mogli spokojnie przygotować się do spotkania. Pamiętajcie, by warzywa podać z miętowym dipem. Będzie orzeźwiająco i nieco egzotycznie.
Zobacz jak przygotować pieczone warzywa z miętowo-kokosowym sosem >>
Podpłomyk
To nie konkurencja dla tradycyjnej pizzy neapolitańskiej, tylko sposób na zastąpienie klasycznego włoskiego placka. Do przygotowania ciasta wystarczą mąka pszenna, suszone drożdże i woda, a na wierzchu można ułożyć dowolne składniki. My proponujemy awokado, jajko, pomidorki koktajlowe i mozzarellę. W mięsnej wersji dodajcie do nich bekon.
Burgery z kalafiora z majonezem miso
Wegetariańskie burgery mogą być równie smaczne jak mięsne. Kotlet zróbcie z kalafiora – zamarynujcie go w sosie sojowym, syropie klonowym i wędzonej papryce. Do burgera dodajcie japoński majonez miso, ogórki małosolne i sałatę.
Zobacz jak przygotować burgery z kalafiora z majonezem miso >>
Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym
To propozycja dla nieco bardziej wybrednych znajomych. Filet z łososia zapieczcie z groszkiem i cheddarem pod beszamelem, posypcie natką pietruszki – i gotowe. Doskonała, wytrawna i nieco bardziej elegancka przekąska z pewnością zaskoczy gości i doda spotkaniu smaku.
Zobacz jak przygotować wędzonego łososia zapiekanego pod purée ziemniaczanym >>
Chlebki naan
Doskonały dodatek do domowego humusu albo pieczonych warzyw. Puszyste placki rodem z Indii można jeść same lub nafaszerowane egzotycznymi dodatkami albo maczać w ostrzejszych dipach i sosach. Sprawdzą się doskonale w każdej wersji, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne.
Szaszłyki z krewetek
Jeśli nie przekonuje was spędzanie długich godzin na przygotowywaniu dań, ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Zamiast warzyw i klasycznego kurczaka na patyczki nabijcie krewetki. By były jeszcze smaczniejsze, zamarynujcie je w winie śliwkowym z dodatkiem limonki i miodu. A zaoszczędzony czas przeznaczcie na wypicie kieliszka wina.
Kanapka z burgerem z tuńczyka
Kolejny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego burgera. Kotlet zróbcie z tuńczyka i doprawcie szalotką oraz chili. Usmażcie – i do bułki! Pozostaje już tylko wybranie dodatków. Świetnie sprawdzą się czerwona cebula, rukola i pierwszorzędne pikle.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Kulki mocy: najlepsze przekąski do szkolnej śniadaniówki
Dzieci je uwielbiają! Kulki mocy to prosta przekąska, która nie tylko świetnie smakuje i daje energię na cały dzień w szkole, ale także idealnie mieści się w pudełku na drugie śniadanie.
- Ludzie i inspiracje
Przekąski na piknik
Latem wszystko smakuje lepiej na świeżym powietrzu! Przygotujcie więc wiklinowy kosz, spakujcie do niego koc i kilka przysmaków i wybierzcie się na wycieczkę, aby cieszyć się pysznymi przekąskami w plenerze.
- Ludzie i inspiracje
20 przekąsek na piknik
Piknik na trawie to idealny sposób na spędzenie letniego dnia. Zobaczcie, jakie słodkie i słone przekąski warto zjeść podczas uczty na łonie natury!
- Ludzie i inspiracje
Kulki mocy: najlepsze przekąski do szkolnej śniadaniówki
Dzieci je uwielbiają! Kulki mocy to prosta przekąska, która nie tylko świetnie smakuje i daje energię na cały dzień w szkole, ale także idealnie mieści się w pudełku na drugie śniadanie.
- Ludzie i inspiracje
Przekąski na piknik
Latem wszystko smakuje lepiej na świeżym powietrzu! Przygotujcie więc wiklinowy kosz, spakujcie do niego koc i kilka przysmaków i wybierzcie się na wycieczkę, aby cieszyć się pysznymi przekąskami w plenerze.
- Ludzie i inspiracje
20 przekąsek na piknik
Piknik na trawie to idealny sposób na spędzenie letniego dnia. Zobaczcie, jakie słodkie i słone przekąski warto zjeść podczas uczty na łonie natury!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?