Kukbuk
Kukbuk
kiszonki, fermentacja, kiszenie, jak robić kiszonki, jak kisić, Tomek Zielke, kiszenie, pikle, domowe kiszonki

10 pomysłów na ogórki

Używany w wielu kuchniach świata ogórek nie tylko orzeźwia, ale też może urozmaicić niejedną potrawę! Jest pyszny i bogaty w wiele składników odżywczych. Sprawdźcie, jak najsmaczniej użyć go w kuchni.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Kasia Stadejek

Opublikowano: 12 Maja 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Choć Polacy coraz częściej sięgają po egzotyczne warzywa, pozycja ogórków pozostaje niezachwiana. Wiosną i latem lądują niemal w każdej potrawie – nic dziwnego, ogórki w 97% składają się z wody, dlatego szybko gaszą pragnienie, gdy na zewnątrz rośnie temperatura. Chrupiące i słodkie, świetnie równoważą ostre azjatyckie dania lub grają pierwsze skrzypce w tradycyjnej mizerii. Bez nich nie obejdzie się żaden chłodnik, a i lemoniada wzbogacona o plasterki ogórka orzeźwia jak żaden inny napój.

W sezonie warto kupić je na zapas, by zrobić pyszne i proste przetwory – ogórki małosolne czy kiszone (sprawdź, jak przygotować szybkie pikle >>) będą doskonałym towarzystwem dla letnich sałatek czy potraw z grilla (najlepsze przepisy na dania z grilla znajdziesz tutaj>>). Wypróbujcie nasze ogórkowe przepisy i przekonajcie się, jak świetnie ogórek łączy się z produktami z niemal każdej kuchni świata!

chłodnik z awokado i ogórków, chłodnik, chłodnik z ogórków, co zrobić z dojrzałym awokado, letnia zupa, lekki obiad, zdrowy obiad, lekka kolacja, szybka kolacja

Zielony chłodnik z awokado i ogórków

Chłodnik to najlepsze, co można znaleźć na talerzu, gdy z nieba leje się żar. Jednym z najskuteczniejszych sposobów na radzenie sobie z wysokimi temperaturami jest prosty i szybki chłodnik z awokado i ogórków. W gorące dni chłodzi i orzeźwia, a jednocześnie jest zdrowy i odżywczy. Na jednej porcji się nie skończy!

Sprawdź przepis na chłodnik z awokado i ogórków >>

Przepis na azjatycką sałatkę z warzywami. Ogórek, marchewka, por, biała kapusta i awokado, przepis na sałatkę (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka warzywna w stylu azjatyckim

Odrobina orientu na talerzu. Ta bardzo prosta i szybka azjatycka sałatka doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na lunch. Ostrości i wyrazistości doda jej pyszny dressing imbirowy, świeżość zaś zapewni porcja zielonego ogórka. Przed podaniem koniecznie posypcie ją orzechami ziemnymi i kolendrą.

Zobacz, jak zrobić sałatkę warzywną w stylu azjatyckim >>

Spring rollsy z fasolką szparagową, marchewką, ogórkiem i rzodkiewką z sosem migdałowym (fot. Aleksandra Jagłowska)

Letnie spring rolls z fasolką szparagową i pikantnym sosem z pasty migdałowej

Jeśli szukacie pomysłu na szybki lunch lub lekki obiad, koniecznie wypróbujcie przepis na spring rolls z ogórkiem, fasolką szparagową i pikantnym sosem z pasty migdałowej. W upalne dni sprawi, że poczujecie się jak podczas wakacji w Azji.

Zobacz przepis na letnie spring rolls z fasolką szparagową i pikantnym sosem z pasty migdałowej >>

Chłodnik ogórkowo-oliwkowy (fot. Jakub Stanek)

Chłodnik ogórkowo-oliwkowy

Szybki chłodnik ogórkowo-oliwkowy na kremowej maślance lub jogurcie z dodatkiem rzodkiewki, kaparów i kolendry przygotujecie w jedyne 20 minut – i choć możecie go zjeść od razu, my radzimy poczekać kilka godzin, a najlepiej całą noc, by smaki się przegryzły. Aby urozmaicić strukturę chłodnika, posypcie go przyjemnie chrupiącymi uprażonymi migdałami w płatkach i sezamem. By to lekkie danie zamienić w sycący obiad, dodajcie marynowaną w oliwie czosnkowej cukinię albo ugotowane w skórce młode ziemniaki.

Sprawdź przepis na chłodnik ogórkowo-oliwkowy >>

Klasyczna sałatka grecka z fetą, czerwoną cebulą, oliwkami i pomidorami (fot. Marcin Lewandowski)

Sałatka grecka

Klasyczną sałatkę grecką uwielbiają niemal wszyscy. Można ją jeść samą lub potraktować jako dodatek do głównego dania. Najlepiej smakuje latem, przygotowana z soczystych pomidorów, ze świeżych ogórków i z aromatycznej fety. Robi się ją szybko i prosto, doskonale sprawdzi się więc, gdy wpadną niespodziewani goście lub jeśli w ostatniej chwili postanowicie zorganizować piknik.

Jak zrobić sałatkę grecką? >>

Raita ze zsiadłego mleka z pieczonymi ziemniakami

Raita – pikantny biały chłodnik

Pochodząca z południowej Azji gęsta raita świetnie sprawdzi się jako orzeźwiająca zupa, ale także jako dip do innych potraw. W zależności od przypraw typowych dla danej szerokości geograficznej jada się jej różne wersje. My proponujemy, aby jogurt grecki zmiksować z imbirem, a następnie połączyć z uprażonym kuminem i sokiem z pomarańczy. Po dodaniu reszty składników gotową zupę udekorujcie sumakiem, oliwą i kolorowymi warzywami. Przygotowanie tego prostego chłodnika zajmie wam zaledwie 20 minut.

Wypróbuj przepis na raitę – pikantny biały chłodnik >>

Serek śniadaniowy na bazie serka wiejskiego z dodatkiem rzodkiewki, ogórka, szczypiorku i celubli dymki; sezonówki rzodkiewka, cebula dymka, ogórek

Serek śniadaniowy z rzodkiewką, ogórkiem i ze szczypiorkiem

Serek to klasyka śniadaniowa. Nic dziwnego, jest sycący, smaczny, a do tego niskokaloryczny. Połączcie klasyczne wiosenne składniki: ogórek, rzodkiewkę i szczypiorek, by cieszyć się charakternym dodatkiem do świeżej kromki chleba (sprawdź, jak upiec pyszny chleb na zakwasie >>). Idealnie sprawdzi się o poranku, kiedy brak czasu na gotowanie – to lekkie i proste danie na dobry początek dnia.

Sprawdź, jak zrobić serek śniadaniowy z rzodkiewką, ogórkiem i ze szczypiorkiem >>

Orzeźwiająca lemoniada z ogórkiem, cytryną, miętą i szczyptą pieprzu cayenne (fot. Marcin Lewandowski)

Lemoniada ogórkowa ze szczyptą pieprzu cayenne

Najlepszy napój na ochłodę w gorący dzień? Tę lemoniadę polecamy wszystkim, którzy liczą na orzeźwienie w upał. Dodany do niej ogórek nie tylko ochładza, ale także wypłukuje toksyny i pomaga w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu. A szczypta pieprzu cayenne sprawia, że napój jest doskonałym wsparciem dla rozleniwionego plażowaniem żołądka. Przygotowanie zajmie zaledwie 15 minut. Na zdrowie!

Wypróbuj przepis na lemoniadę ogórkową ze szczyptą pieprzu cayenne >>

Roślinny hot dog „Pacyfik” z majonezem miso i arkuszem nori (fot. Maciek Niemojewski)

Hot dog „Pacyfik” z majonezem miso

Hot dog nie musi się kojarzyć z szybką przekąską na stacji benzynowej. Istnieje wiele sposobów na urozmaicenie tego prostego dania. Wszystkim, którzy są znudzeni jego klasyczną wersją, przedstawiamy hot doga „Pacyfik” z majonezem miso. Świetnie sprawdzi się na domowym lunchu z przyjaciółmi czy na przyjęciu dla dzieci w ogrodzie. Do bułki możecie włożyć wszystko, co lubicie najbardziej – ale nie pomijajcie ogórka. My tym razem wybieramy go w piklowanej wersji (zobacz, jak zrobić błyskawiczne pikle >>), w której świetnie uzupełnia smak prażonej cebulki, sezamu i pysznego majonezu miso.

Jak zrobić hot doga „Pacyfik” z majonezem miso? >>

Ogórki małosolne z miodem i chili

Choć ogórki małosolne to typowo słowiański przysmak, warto czasem odstąpić od tradycji i podejść do nich w oryginalny sposób. Ogórki w przełamanej słodyczą miodu zalewie, opartej na pikantnej nucie chili, z pewnością będą urozmaiceniem w waszych spiżarniach. Jeśli jednak najdzie was ochota na klasykę, sprawdźcie, jak zrobić tradycyjne ogórki małosolne (sprawdź, jak zrobić klasyczne ogórki małosolne >>).

Wypróbuj przepis na ogórki małosolne z miodem i chili >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk