Kukbuk
Kukbuk
Zupy. Ogórkowa na ogórkach małosolnych (fot. Maciek Niemojewski)

Ogórkowa na ogórkach małosolnych

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
marchewka
1 sztuka
ziemniaki
3 sztuki
masło lub olej
1 łyżka
woda lub bulion warzywny
1⅕ l
liść laurowy
1 sztuka
ziele angielskie
2 sztuki
ogórki małosolne
8 sztuk
sól
do smaku
pieprz
do smaku
zalewa z ogórków
opcjonalnie do smaku
śmietana 12% lub 18%
100 ml
natka pietruszki lub koperek
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Cebulę i czosnek obieramy, a następnie siekamy. Obrane marchewkę i ziemniaki kroimy w większą kostkę.

krok 2

W garnku rozgrzewamy masło lub olej. Wrzucamy cebulę, a po chwili dodajemy czosnek. Gdy zaczną się przypiekać, dorzucamy marchewkę, a chwilę później ziemniaki. Cały czas mieszamy. Przyrumienione warzywa zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu.

krok 3

Ogórki wyjmujemy z zalewy (nie wylewamy jej), ścieramy na grubej tarce. Gdy ziemniaki są miękkie, do garnka wrzucamy starte ogórki – gotujemy przez 5-7 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy solą i pieprzem, możemy też dodać zalewy z ogórków.

krok 4

W miseczce rozrabiamy śmietanę z 3 łyżkami gorącej zupy. Kiedy składniki się połączą, dolewamy 4 łyżki wywaru. Mieszankę powoli wlewamy do gotującej się na wolnym ogniu zupy, cały czas mieszając. Ogórkową zdejmujemy z ognia i podajemy obficie posypaną natką pietruszki lub koperkiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk