Kukbuk
Kukbuk
Chłodnik ogórkowo-oliwkowy (fot. Jakub Stanek)

Chłodnik ogórkowo-oliwkowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ogórki szklarniowe
4 sztuki
ziarna kozieradki
½ łyżeczki
ziarna kolendry
½ łyżeczki
kumin
½ łyżeczki
czosnek
1 ząbek
zielone oliwki
1 szklanka
maślanka lub jogurt naturalny
1 litr
rzodkiewki
1 pęczek
kapary
2 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
sól i pieprz
do smaku
biały sezam
2 łyżki
migdały w płatkach
2 łyżki
kolendra
½ pęczka
skórka z cytryny
1 łyżeczka
oliwa
do polania

Przepis i przygotowanie: Anna Czajkowska


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: Jakub Stanek

krok 1

Ogórki obieramy i ścieramy na tarce. Zostawiamy na sicie do odsączenia (odcedzonego płynu nie wylewamy – przyda się do rozrzedzenia chłodnika lub do lemoniady).

krok 2

Przyprawy tłuczemy w moździerzu. Odsączone ogórki, zgnieciony czosnek, posiekane oliwki i przyprawy łączymy z maślanką lub jogurtem. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

krok 3

Pół godziny przed podaniem dodajemy pokrojoną na ćwierć plasterki rzodkiewkę, kapary i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

krok 4

Prażymy sezam i migdały. Chłodnik nalewamy do miseczek, posypujemy listkami kolendry, skórką z cytryny, uprażonymi migdałami i sezamem, polewamy oliwą.

TIP

Do chłodnika można dodać marynowaną w oliwie czosnkowej cukinię, albo ugotowane w skórce młode ziemniaki.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk