Kukbuk
Kukbuk

Sos ogórkowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 min
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
czosnek
½ ząbka
ogórek gruntowy
1 sztuka
jogurt naturalny
50 g
oliwa
1 łyżka
sok z cytryny
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
świeży koperek
garść

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Michał Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ogórek ścieramy na drobnej tarce i odsączamy z nadmiaru wody.

krok 2

W miseczce łączymy czosnek, ogórek, jogurt naturalny, oliwę, sok z cytryny, sól, odrobinę pieprzu i posiekany świeży koperek. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Koszyk