Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić konfiturę z dyni. Przepisy na dyniowe przetwory. Dynia co z niej ugotować (fot. Paulina Czyżewska)

Przetwory z dyni na zimę

By zimą zajadać się dynią, zamknijcie ją w słoikach już teraz. Oto sposoby na najlepsze przetwory z dyni, na bazie których przygotujecie rozgrzewające zupy i aromatyczne ciasta!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Paulina Czyżewska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Sezon na dynię trwa od września do listopada – warto się nią cieszyć, gdy smakuje najlepiej i jest najzdrowsza. Jej uniwersalny smak sprawia, że można ją dodać zarówno do śniadań, obiadów, jak i deserów. O tej porze roku dynię zamykamy też w słoikach na zimę – przetwory, takie jak przecier, mus czy purée z dyni, posłużą nam w nadchodzących miesiącach jako baza sosów, zup, ciast lub past kanapkowych. Podpowiadamy, jak przygotować dynię do słoików na zimę.

Dynia do słoików – przepisy

Jesienią, gdy dynia smakuje najlepiej, warto nie tylko robić z niej rozgrzewające, kolorowe dania, ale także zakonserwować ich smak w słoiku na zimę. Przetwory, przecier, mus czy purée z dyni są zaskakująco proste w przygotowaniu, a dzięki pasteryzacji dyni będziecie mogli cieszyć się nimi przez całą zimę. Oprócz wytrawnych przetworów z tego pękatego warzywa przygotujecie słodkie dżemy i konfitury, pikantne konserwy, a nawet sałatkę. Wekowanie dyni na zimę to znakomity sposób na to, by cieszyć się smakiem tego warzywa przez długie miesiące.

Poznajcie najlepsze przepisy na przetwory z dyni na zimę do słoików:

przepis na dyniowe puree. Przepisy z dynią. Prezpisy na dynię (fot. Paulina Czyżewska)

Purée z dyni do słoików

Z dyni można zrobić naprawdę wiele zimowych przetworów. Najbardziej uniwersalnym z nich jest niewątpliwie purée, czyli mus lub przecier z dyni w słoikach (Sprawdź, jak przygotować purée z dyni >>). Znakomicie spisze się ono zarówno w formie dodatku do obiadu, jak i pod postacią gotowego półproduktu, na bazie którego przyrządzicie rozmaite sosy, zupy kremy, desery czy kluski. Przygotowanie musu z dyni do słoików na zimę jest wyjątkowo łatwe. Zrobicie go z dyni gotowanej lub pieczonej, z różnych gatunków, choć najlepiej sprawdzą się hokkaido i piżmowa. By mieć pewność, że purée się nie zepsuje, koniecznie poddajcie je pasteryzacji.

Dynia pieczona na zimę

Jak już wspomnieliśmy, purée można zrobić zarówno z gotowanej, jak i pieczonej dyni, a na jego podstawie – przyrządzać zimą zupy, sosy czy pasty kanapkowe. Mus z dyni pieczonej jest jednak bardziej aromatyczny i właśnie taki polecamy zamknąć w słoikach na zimę. Jest on nie tylko wyjątkowo uniwersalnym, ale także prostym w przygotowaniu półproduktem. Podpowiadamy, jak zrobić purée z dyni pieczonej do słoików na zimę:

Reklama

Podpowiadamy, jak zrobić purée z dyni pieczonej do słoików na zimę:

  1. Dynię kroimy na małe kawałki (Sprawdź, jak obrać i pokroić dynię >>).
  2. Układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.
  3. Po tym czasie wyciągamy dynię z piekarnika i ją studzimy. Możemy – choć nie musimy – oddzielić miąższ od skórki.
  4. Blendujemy upieczoną dynię (ze skórką lub bez) na jednolitą masę.
Reklama
Przepis na dżem z dyni i gruszek. Przepisy na jesienne przetwory. Przetwory z dyni (fot. Paulina Czyżewska)

Purée z dyni – pasteryzacja

Zanim przygotujemy przetwory takie jak mus z dyni, przyda nam się wiedza o tym, czy purée z dyni można pasteryzować w celu przedłużenia jego przydatności do spożycia. Okazuje się, że pasteryzacja dyni – podobnie jak innych warzyw i owoców – w słoikach jest bezpiecznym sposobem na zachowanie jej smaku na długie miesiące. Podpowiadamy więc, jak zawekować dynię na zimę:

  1. Gotowe purée z dyni – upieczonej lub ugotowanej – delikatnie zagotowujemy w garnku, często mieszając.
  2. Gorący mus nakładamy do wyparzonych, suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około pół godziny.

W przypadku dyni proces pasteryzacji warto przeprowadzić dwa lub trzy razy – jest ona bowiem podatna na psucie. Przeczytaj więcej o tym, jak bezpiecznie pasteryzować warzywa i owoce >>

Dynia na zupę w słoiku na zimę

Zimą mało co rozgrzewa tak skutecznie, jak aromatyczna zupa dyniowa – właśnie dlatego już jesienią warto zamknąć w słoikach przecier z dyni, na bazie którego będziecie mogli ją ugotować. Dynię pasteryzowaną na zupę przygotowuje się dokładnie tak samo jak na sos, ciasto czy placki. Z pieczonej lub gotowanej dyni wystarczy zrobić purée, a następnie je zawekować. Zimą, gdy tylko najdzie was ochota na zupę dyniową, otwórzcie słoik i cieszcie się słodkim smakiem jesieni. Wystarczy, że dodacie mus dyniowy do pozostałych składników, gdy będziecie je blendować.

Sprawdźcie nasze przepisy na aromatyczne, rozgrzewające zupy dyniowe, idealne na jesień i zimę:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk