Kukbuk
Kukbuk
Powidła gruszkowe (fot. Marianna Medyńska)

Powidła gruszkowe na brązowym maśle

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + kilka godzin smażenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
gruszki (najlepiej słodka odmiana klapsa)
1 i 1/2 kg
laska wanilii
1 sztuka
masło
100 g
sól
szczypta

Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńska / Coutellerie.pl

krok 1

Gruszki myjemy (nie obieramy ich), przekrawamy na pół i po wycięciu gniazd nasiennych kroimy w niedużą kostkę. Laskę wanilii nacinamy na całej długości.

krok 2

W garnku z grubym dnem, na niewielkim ogniu podgrzewamy masło. Kiedy zacznie pachnieć orzechami i się zapieni, uważnie podgrzewamy dalej, aż nabierze brązowego koloru. Wrzucamy gruszki i laskę wanilii.

krok 3

Gotujemy pod przykryciem przez 3-4 godziny (co jakiś czas mieszamy). Miksujemy na gładki mus i gotujemy jeszcze kilka godzin, aż odparuje znaczna część wody i z musu zrobią się powidła.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk