czas przygotowania: 30 minut + kilka godzin smażenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
gruszki (najlepiej słodka odmiana klapsa)
1 i 1/2 kg
laska wanilii
1 sztuka
masło
100 g
sól
szczypta
Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńska / Coutellerie.pl
krok 1
Gruszki myjemy (nie obieramy ich), przekrawamy na pół i po wycięciu gniazd nasiennych kroimy w niedużą kostkę. Laskę wanilii nacinamy na całej długości.
krok 2
W garnku z grubym dnem, na niewielkim ogniu podgrzewamy masło. Kiedy zacznie pachnieć orzechami i się zapieni, uważnie podgrzewamy dalej, aż nabierze brązowego koloru. Wrzucamy gruszki i laskę wanilii.
krok 3
Gotujemy pod przykryciem przez 3-4 godziny (co jakiś czas mieszamy). Miksujemy na gładki mus i gotujemy jeszcze kilka godzin, aż odparuje znaczna część wody i z musu zrobią się powidła.