Kukbuk
Kukbuk
Powidła morelowe (fot. Marianna Medyńska)

Powidła z moreli z tymiankiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: Przygotowanie 20 minut + smażenie kilkanaście godzin
typ diety: dowolna
typ posiłku: przetwory
morele (miękkie i dojrzałe)
1 i 1/2 kg
cukier
250 g
listki tymianku
2 łyżki

Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńska / Coutellerie.pl

krok 1

Morele myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki.

krok 2

Wkładamy do dużego garnka, przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu przez 3-4 godziny (co jakiś czas mieszamy). Dodajemy cukier i 1 łyżkę listków tymianku.

krok 3

Gotujemy pod przykryciem jeszcze kilkanaście godzin – rozkładamy ten proces na dwa lub trzy dni. Kiedy zawartość garnka przypomina konsystencją powidła, smażymy jeszcze przez 1-2 godziny; bardzo często mieszamy.

krok 4

Po zdjęciu z ognia wrzucamy pozostały tymianek i dokładnie mieszamy.

Więcej pomysłów na przetwory:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk