Kukbuk
Kukbuk
Powidła z batatów (fot. Marianna Medyńska)

Powidła ze słodkich ziemniaków z kardamonem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 3 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: przetwory
słodkie ziemniaki
2 kg
suszone daktyle
100 g
strączki kardamonu
4 sztuki
woda
1 l

Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńska / Coutellerie.pl

krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy daktyle. Strączki kardamonu otwieramy nożykiem i wrzucamy je do garnka. Zalewamy wodą ponad poziom ziemniaków i zaczynamy podgrzewać na dużym ogniu.

krok 2

Kiedy woda zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę, aż ziemniaki się rozpadną (w razie potrzeby dolewamy wody).

krok 3

Zdejmujemy garnek z ognia. Wyciągamy skorupki kardamonu (jeśli czarne nasionka nie wypadły, wyjmujemy je i wkładamy do garnka). Blendujemy na gładkie purée.

krok 4

Stawiamy na ogniu i dusimy jeszcze około 2 godzin (często mieszamy), aż masa zamieni się w gęste, lepkie powidła.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk