Kukbuk
Kukbuk
Powidła z batatów (fot. Marianna Medyńska)

Powidła śliwkowe i nie tylko - 11 pomysłów na smarowidła

Sezonowe owoce moglibyśmy jeść na okrągło. I choć lato nie trwa wiecznie, gdy nastają krótkie zimowe dni, na ratunek przychodzą smaki zamknięte w słoikach. Domowe powidła śliwkowe z węgierek, a może z moreli czy ziemniaków? Sprawdźcie nasze przepisy na powidła!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Marianna Medyńska / Coutellerie.pl

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Roznoszący się po domu słodki zapach podgrzewanych w garnku owoców był w dzieciństwie zapowiedzią słodkich przetworów – powideł, marmolad i dżemów, które potem, zamknięte w słoikach i ustawione w kolorowych rządkach, cieszyły oko na półkach w spiżarni. Zimą, gdy świeżych owoców już nie było, przypominały domownikom smaki minionego lata. W tym roku, oprócz tradycyjnych powideł śliwkowych, próbujemy też bardziej nieoczywistych połączeń.

Takie powidła możecie jeść z kromką świeżego chleba lub chrupiącej bagietki, ale także dodawać je do deserów i ciast. We wszystkich wariantach smakują wspaniale i nieco nostalgicznie przenoszą smakiem wprost do lata. My proponujemy dodawać do nich nietypowe przyprawy i inne składniki. Do moreli dorzucamy tymianek, wiśnie łączymy z whisky, a smak wędzonych śliwek podkręcamy smażonym boczkiem. Takie przetwory z pewnością zainteresują domowników. Przygotowanie powideł śliwkowych i innych jest czasochłonne, ale naprawdę warto!

Sprawdźcie, jakie przepisy na powidła polecamy.

Powidła śliwkowe (fot. Marianna Medyńska)

Tradycyjne powidła śliwkowe bez cukru

Klasyczne domowe powidła śliwkowe bez dodatku cukru, intensywne i gęste, jak te wyjęte ze spiżarni babci. W tym przepisie wykorzystaliśmy tradycyjny sposób na dojrzałe śliwki węgierki, nie ma nic lepszego i prostszego jednocześnie! Śliwkowe przetwory doskonale pasują także do dań wytrawnych.

Sprawdź przepis na gęste powidła śliwkowe z węgierek >>

Powidła morelowe (fot. Marianna Medyńska)

Aromatyczne powidła z moreli z tymiankiem

Dojrzałe morele cenimy za ich zrównoważony, słodko-kwaśny smak. Dodatek tymianku wydobędzie z letnich owoców wytrawną nutę. Ten zestaw aromatów dopasuje się do wielu potraw – spróbujcie ich ze słodkimi wypiekami lub w słonej wersji, do warzywnych pasztetów czy mięs.

Sprawdź przepis na aromatyczne powidła z moreli z tymiankiem >>

Powidła z batatów (fot. Marianna Medyńska)

Powidła ze słodkich ziemniaków z kardamonem

Potencjał batatów w wytrawnych kompozycjach jest całkiem dobrze wykorzystywany. A gdyby dać ich słodkości szansę w typowo owocowych przepisach? Powidła ze słodkich ziemniaków to ciekawy pomysł na gęsty, słodki sos. Co ważne, do dosłodzenia powideł zamiast cukru użyjecie daktyli, jego zdrowszego zamiennika.

Sprawdź przepis na powidła ze słodkich ziemniaków z kardamonem >>

Powidła z wiśni (fot. Marianna Medyńska)

Karmelowe powidła z wiśni z whisky

Ten sposób na domowe powidła to prawdziwa rozpusta – kwaśność wiśni przełamujemy karmelem, a powstały smak podkręcamy dodaną na koniec gotowania whisky. Możecie używać ich jako dodatku do wszystkich jesiennych wypieków, chociaż na pewno znajdzie amatorów wyjadania prosto ze słoika.

Sprawdź przepis na karmelowe powidła z wiśni z whisky >>

Powidła są zdrowe i pyszne - zróbcie je z nami!

Powidła gruszkowe (fot. Marianna Medyńska)

Powidła gruszkowe na brązowym maśle

Palone masło jest jak sekretny składnik, który nadaje kremowość i orzechowy aromat każdej kompozycji. Tutaj, połączone z wanilią, podkreśla wszystkie atuty dojrzałych gruszek. Pst! Tych przetworów nie potrzebujecie słodzić, ale jeśli lubicie słodkie powidła, możecie pozwolić sobie na niewielki dodatek cukru. I pamiętajcie - im większa ilość owoców, tym więcej pysznych powideł!

Sprawdź przepis na powidła gruszkowe na brązowym maśle >>

Konfitura z jabłek  w karmelu z tymiankiem według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Powidła jabłkowe z karmelem i tymiankiem

Wyciągnięty ze spiżarni słoik prażonych jabłek otwiera przed nami całą gamę możliwości – możemy wykorzystać je do szarlotki, racuchów czy pieczonego mięsa. A jeśli macie ochotę na bardziej nieoczywistą odsłonę tego przetworu, koniecznie spróbujcie tej wersji, w której kwaśne jabłka połączyliśmy z karmelem, tymiankiem i brandy.

Sprawdź przepis na powidła jabłkowe z karmelem i tymiankiem >>

Słoiki konfitury z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Konfitura z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji

Konfitura z soczystych letnich owoców – brzoskwiń, moreli i nektarynek – to idealny dodatek do jesienno-zimowych wypieków i deserów. A jeśli do tej mieszanki dodamy jeszcze pistacje, które są bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, otrzymamy smakołyk, który zdecydowanie warto mieć w swojej spiżarni.

Sprawdź przepis na konfitura z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji >>

Jak robi się powidła? Mamy sprawdzone przepisy!

Konfitura anyżkowa z cebuli z dodatkiem czarnego kardamonu według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Konfitura anyżkowa z cebuli z dodatkiem czarnego kardamonu >>

Jesienne przetwory nie muszą kojarzyć się tylko ze słodkimi połączeniami. Oto wytrawna konfitura, która świetnie uzupełni smak pieczonych warzyw i mięs. Skarmelizujcie cebulę na brązowym cukrze, a następnie dodajcie anyż i czarny kardamon. Słono-słodkie aromaty przełamcie dodatkiem octu ryżowego. Tę konfiturę możecie spasteryzować lub trzymać w lodówce przez tydzień.

Sprawdź przepis na konfiturę anyżkową z cebuli z dodatkiem czarnego kardamonu >>

Marmolada bananowo-rumowa według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Marmolada bananowo-rumowa

Jeśli dojrzałe banany to dla was nie problem, a świetna okazja do upieczenia ciasta, ta propozycja na pewno przypadnie wam do gustu. Smak karmelizowanych bananów podkręciliśmy dodatkiem rumu i wanilii. Ta marmolada zmieni nawet najnudniejszą śniadaniową owsiankę w powód, żeby zwlec się z łóżka w szary poranek.

Sprawdź przepis na marmoladę bananowo-rumową >>

Przepis na powidła nie musi być nudny!

Konfitura z cytrusów w słoiku według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka )

Konfitura z cytrusów z kardamonem >>

Oto konfitura, która swoim słodko-gorzkim smakiem z każdego wypieku wydobędzie najbardziej eleganckie oblicze. Nie obierajcie owoców ze skóry – ugotowana w gęstym syropie, zmieni się w miękkie, kandyzowane kawałki.

Sprawdź przepis na konfiturę z cytrusów z kardamonem >>

Smarowidło śliwkowe z boczkiem według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Domowe powidła śliwkowe z boczkiem

Głęboki, wędzony aromat tych powideł podkreśli wszystkie atuty pieczonego i smażonego mięsa. Jak smakują powidła śliwkowe z węgierek z boczkiem? Doskonale! Smak dojrzałych śliwek dobrze komponuje się ze słonawym mięsem. Odnajdą się też świetnie w roli przystawki – wystarczy, że dodacie do nich pełnoziarniste krakersy czy warzywne czipsy. Co równie ważne, to smarowidło przygotujecie w zaledwie pół godziny. Takie przetwory śliwkowe lubimy!

Sprawdź przepis na domowe powidła śliwkowe z boczkiem >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk