Roznoszący się po domu słodki zapach podgrzewanych w garnku owoców był w dzieciństwie zapowiedzią słodkich przetworów – powideł, marmolad i dżemów, które potem, zamknięte w słoikach i ustawione w kolorowych rządkach, cieszyły oko na półkach w spiżarni. Zimą, gdy świeżych owoców już nie było, przypominały domownikom smaki minionego lata. W tym roku, oprócz tradycyjnych powideł śliwkowych, próbujemy też bardziej nieoczywistych połączeń.
Takie powidła możecie jeść z kromką świeżego chleba lub chrupiącej bagietki, ale także dodawać je do deserów i ciast. We wszystkich wariantach smakują wspaniale i nieco nostalgicznie przenoszą smakiem wprost do lata. My proponujemy dodawać do nich nietypowe przyprawy i inne składniki. Do moreli dorzucamy tymianek, wiśnie łączymy z whisky, a smak wędzonych śliwek podkręcamy smażonym boczkiem. Takie przetwory z pewnością zainteresują domowników. Przygotowanie powideł śliwkowych i innych jest czasochłonne, ale naprawdę warto!
Sprawdźcie, jakie przepisy na powidła polecamy.