Pikniki rządzą się swoimi prawami: mają być czasem wypoczynku i beztroski, a także zajadania się ulubionymi przekąskami. My w wakacje przygotowujemy wiosenne podpłomyki, indyjskie samosy i serniczki mango na jeden kęs. A wy na co się zdecydujecie? Podpowiadamy najsmaczniejsze przekąski, które – w piknikowym duchu – zjecie dłońmi, bez używania sztućców!
20 przekąsek na piknik
Piknik na trawie to idealny sposób na spędzenie letniego dnia. Zobaczcie, jakie słodkie i słone przekąski warto zjeść podczas uczty na łonie natury!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Kate Hliznitsova
Słodkie
Tarty budyniowe à la pastéis de nata >>
Inspirowane portugalskimi babeczkami tarty to doskonałe połączenie lekkiego, chrupiącego ciasta francuskiego z gęstym kremem budyniowym. Najlepiej smakują na ciepło!
Ciasteczka z ciemną czekoladą i kawą >>
Pomysł na klasyczne ciasteczka z czekoladą w duchu zero waste – wykorzystacie do nich fusy, które zostały wam po zaparzeniu kawy.
Serniczki z mango >>
Aksamitne, kremowe serniczki mango na spodzie z ciastek owsianych to jeden z naszych ulubionych minideserów. Prezentują się pięknie, ozdobione kwiatami z plasterków ananasa.
Drożdżowe ze śliwkami >>
Klasyczne, lekko wilgotne ciasto drożdżowe ze śliwkami i z kruszonką to deser, który nigdy nie zawodzi!
Buły drożdżowe z serem i ze skórką cytrynową >>
To sycąca propozycja, która może posłużyć nawet za małe piknikowe śniadanie.
Słodko-słone kulki mocy >>
Doskonała, zbalansowana w smaku przekąska, która da wam zastrzyk energii!
Wegańskie muffiny z gorzką czekoladą i tahini >>
Bez mleka, bez jajek – idealny deser dla wegan, którzy lubią wyrazisty smak czekolady. Jeżeli po upieczeniu muffinów zostanie wam nieco masy czekoladowej, możecie przechować ją w lodówce i wykorzystać jako krem do innych posiłków.
Zielone lody dla dzieci >>
Piękne, proste w przygotowaniu, zdrowe, wegańskie i smaczne – ich zalety można mnożyć w nieskończoność. Może jednak pozwolicie to ocenić swoim dzieciom podczas domowego pikniku?
Jogurtowy chlebek z hibiskusem i białą czekoladą >>
Delikatny jogurtowy chlebek świetnie połączy się ze słodyczą czekoladowego ganache i subtelną kwasowością hibiskusa.
Słone
Pieczone talarki z selera z pesto jarmużowym >>
Przygotowane w piekarniku warzywa korzeniowe nie tylko leczą jesienną chandrę, ale także urozmaicają wiosenny piknik. Szczególnie jeśli połączy się je z jarmużowym pesto!
Podpłomyki z kozim twarożkiem i pesto >>
Przygotowanie domowych podpłomyków jest naprawdę proste. Doskonale zastąpią chleb i będą świetnie smakować z twarożkiem, pesto i wiosennymi warzywami.
Burgery z kalafiora z majonezem miso >>
Delikatny burger z kalafiorem w panierce i glazurze, majonezem miso, sałatą i warzywami. Gdy skończycie go jeść, zapragniecie już tylko błogiego snu na piknikowym kocu!
Samosy >>
Indyjski akcent w naszym piknikowym repertuarze. W tych chrupiących trójkątach znajdziecie aromatyczny farsz na bazie ziemniaków i groszku.
Wrapy z mango i awokado w papierze ryżowym >>
Te fantastyczne spring rollsy, esencja kuchni tajskiej, wprowadzą do waszego piknikowego koszyka orientalną nutę!
Club sandwich >>
Klasyka kuchni amerykańskiej! Te chrupiące mięsne tosty pozwolą cieszyć się leniuchowaniem na kocu.
Bułeczki z miętą i jajkami przepiórczymi >>
Drożdżówki w wytrawnej odsłonie to idealna przekąska na każdą okazję. Proponujemy wersję ze świeżymi ziołami i z jajkami przepiórczymi.
Jadalne „doniczki” >>
Kwintesencja wiosny. Wilgotne ciasto z porem, a w środku: twarożek i rzeżucha!
Chałka ze szparagami, z łososiem i sosem holenderskim >>
Przygotowanie idealnego sosu holenderskiego to nie lada wyzwanie. Ale satysfakcja z udanej próby jest nie do przecenienia!
Krokiety z ziemniaków >>
Wyglądają jak arancini, a smakują jak wiosna! Oto małe, okrągłe krokiety z ziemniaków z zsiadłym mlekiem i ze szczypiorkiem.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?