Kukbuk
Kukbuk
jogurtowy chlebek z hibiskusem i białą czekoladą, ciasto ucierane, ciasto jogurtowe, proste ciasto, szybkie ciasto jogurtowe, babka jogurtowa, ciasto z białą czekoladą, chlebek jogurtowy, prosty deser

Jogurtowy chlebek z hibiskusem i białą czekoladą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
syrop z hibiskusa
suszone kwiaty hibiskusa
50 g
cukier
25 g
woda
150 ml
jogurtowy chlebek:
jajko "zerówka"
3 sztuki
jogurt naturalny
150 g
drobny cukier
150 g
mąka pszenna
300 g
roztopione masło
60 g
proszek do pieczenia
1 1/2 łyżeczki
ganache:
biała czekolada
100 g
śmietanka kremówka
100 g

Przepis i zdjęcia: Marta Mankiewicz

krok 1

Wszystkie składniki na hibiskusowy syrop umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy aż cukier rozpuści się, a hibiskus zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.

krok 2

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, odstawiamy. 

Jajka wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Następnie, nadal ucierając, dodajemy na zmianę jogurt i mąkę. Na koniec wlewamy roztopione masło oraz wystudzony syrop z hibiskusa (zostawiając 1 łyżkę do polewy) i krótko miksujemy.

krok 3

Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 40-50 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

jogurtowy chlebek z hibiskusem i białą czekoladą, chlebek z białą czekoladą, proste ciasto ucierane, ciasto jogurtowe, babka jogurtowa, proste ciasto, ciasto na niedzielę, ciasto z białą czekoladą

Przygotowujemy ganache: śmietanę wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej białą czekoladę. Odstawiamy na minutę, następnie mieszamy rózgą do powstania gładkiej polewy. Dodajemy pozostawioną 1 łyżkę syropu z hibiskusa, mieszamy i studzimy. Tężejącą polewą dekorujemy wystudzony chlebek. 

Więcej zdjęć i słodkości Marty znajdziecie na Instagramie >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!