Kukbuk
Kukbuk
Spring rolls z mango, z awokado  i z komosą ryżową zawinięte w papierze ryżowym podane z sosem sojowym z chili, przepis i zdjęcie Kasia Bem

Wrapy z mango i awokado w papierze ryżowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
FARSZ
komosa ryżowa
50 g
wrzątek
100 ml
olej kokosowy
1 łyżeczka
siemię lniane
1 łyżka
mango
1/4 sztuki
awokado
1/4 sztuki
śiweża kolendra
1/2 pęczka
sok z pomarańczy
1 łyżka
oliwa
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
SOS
sos sojowy tamari
2 łyżki
sok z pomarańczy
2 łyżki
pałtki chili
1/4 łyżeczki
DO PODANIA
papier ryżowy
2 duże arkusze

Przepis: Kasia Bem / Kasiabem.com


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Komosę ryżową prażymy przez 2 minuty w suchym garnku, cały czas mieszając, następnie zalewamy wrzątkiem i dodajemy olej kokosowy. Siemię lniane podprażamy na suchej patelni z odrobiną soli. Mango i awokado obieramy i kroimy w drobną kostkę. Listki kolendry odrywamy od łodyżek. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy 1 łyżką soku pomarańczowego, oliwą, solą i pieprzem.

krok 2

Papier ryżowy moczymy przez chwilę w wodzie, według przepisu na opakowaniu, aż będzie elastyczny. Na blacie rozkładamy ściereczkę, przekładamy na nią papier.

krok 3

Na każdym arkuszu kładziemy po 3 łyżki komosy z dodatkami. Zwijamy papier najpierw od dołu do góry, a potem po bokach (tak jak krokiety). W miseczce mieszamy sos sojowy z pozostałym sokiem pomarańczowym i płatkami chili. Maczamy w tym wrapy.

Przepis pochodzi z materiału "Herosi jedzenia" z wydania KUKBUK Palma nr 20/2016.
Wydania archiwalne Magazynu KUKBUK do ściągnięcia na aplikacji Android i IOS.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk