Zupa krem z dyni ma jedną zasadniczą zaletę w zimne dni – rozgrzewa jak mało które danie! To dzięki takim dodatkom jak imbir, papryczka chili czy sos tabasco. Nadają one zupie dyniowej charakter. Zanim jednak przejdziemy do przyprawiania, musimy przygotować dynię. Która jej odmiana będzie najlepsza do zupy? Doskonale sprawdzi się dynia piżmowa i hokkaido. Najlepiej pokroić dynię na kawałki i upiec je w piekarniku. Później z łatwością pozbędziemy się skórki, a miąższ będzie miękki i gotowy do zmiksowania na krem.
Zgodnie z podstawowym przepisem jest to danie ekspresowe – bulion warzywny lub mięsny miksujemy z dynią, doprawiamy i gotowe. Jeśli krem z dyni jest za rzadki, możemy dodać do niego więcej dyniowego purée, użyć nieco koncentratu pomidorowego lub – tak jak w jednym z naszych przepisów – zagęścić zupę czerstwym chlebem. Z kolei jeśli chcemy, by była mniej gęsta, dolejmy do niej bulionu, wody lub mleczka kokosowego.
Wybraliśmy najlepsze przepisy na krem z dyni!