Kukbuk
Kukbuk
przepis na dyniowe puree. Przepisy z dynią. Prezpisy na dynię (fot. Paulina Czyżewska)

Najlepszy przepis na purée z dyni

Kiedy sezon na dynię w pełni, nie pozostaje nam nic innego, jak dać się uwieść jej słodkiemu urokowi i zrobić z niej pyszne purée. Podpowiadamy, do czego je dodać, aby było smacznie i zdrowo.

Tekst: redakcja

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 12 minut!

Jesienne stragany uginają się pod ciężarem dyń we wszystkich odmianach i kolorach. Piżmowe, hokkaido, makaronowe i te całkiem zwyczajne – wybór jest tak duży, że grzechem byłoby nie skorzystać z okazji i nie użyć ich do przygotowania pysznego purée z dyni. Dyniowe purée nadaje się zarówno do ciast czy zup, jak i do mięsa – to doskonała baza wielu dań. Niektórzy podają nawet purée z dyni zamiast ziemniaków! Jeśli chodzi o jego zastosowanie – wszystko zależy od was. Purée z dyni sprawdzi się i na obiad, i w deserze. Nie ograniczajcie się i dajcie się ponieść wyobraźni. A jeśli potrzebujecie małej pomocy – spieszymy z poradą. Podpowiadamy, jak się robi purée z dyni, z czym je podawać i co zrobić z purée z dyni – zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Te przepisy z purée z dyni będą dobre jesienią, ale doskonale nadadzą się również na zimę.

Jak obrać dynię, jak obierać pestki z dyni. Dynia rodzaje (fot. Paulina Czyżewska)

Którą dynię wybrać?

Zanim się dowiecie, jak zrobić purée dyniowe, warto, abyście zasięgnęli porady na temat tego, jak dynię pokroić i obrać – jednym słowem, przygotować ją do tego, aby zrobić z niej mus (sprawdźcie, jak pokroić dynię i do czego wykorzystać jej pestki). Odpowiedź zależy od tego, jakiego gatunku dyni zdecydujecie się użyć do purée. Najlepiej sprawdzą się tu dwie odmiany dyni – piżmowa i hokkaido. Choć różnią się od siebie, łączy je to, że nadają się do przygotowania pysznych potraw, przetworów czy deserów. Jak zrobić z nich purée? 

Puree z dyni piżmowej, dynia piżmowa, przetwory z dyni, co zrobić z dyni (fot. Paulina Czyżowska)

Purée z dyni piżmowej

Przepis na purée z dyni piżmowej właściwie nie różni się od tych, w których używa się innych gatunków tego warzywa. Inny jest jednak sposób, w jaki przygotujemy dynię przed pieczeniem lub gotowaniem.

  • Umyj i osusz dynię piżmową.
  • Odkrój końcówki.
  • Ostrym nożem przekrój dynię na pół.
  • Wydrąż ze środka pestki.
  • Obierz dynię skrobaczką lub małym nożem.

Na koniec, zależnie od tego, jak będziecie chcieli przyrządzić dynię – ugotować czy upiec – pokrójcie ją w kostkę. 

Jak przygotować puree z dyni hokkaido. Przepis na dynię (fot. Paulina Czyżewska)

Purée z dyni hokkaido

Z dynią hokkaido jest nieco prościej i szybciej – nie trzeba jej obierać, a jej pieczenie i gotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Wszystko dzięki filigranowemu kształtowi, gładkiej, miękkiej skórce i aksamitnemu miąższowi. Jeżeli więc brakuje wam czasu, purée z dyni przygotujcie właśnie z tej odmiany. Nie będziecie długo stać w kuchni, a smak dyniowego musu będzie równie dobry. 

Jak zrobić puree z dyni. Jak gotować dynię. Przepisy na dynię (fot. Paulina Czyżewska)

Jak zrobić purée z dyni?  

Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, możecie zawsze użyć gotowego purée z dyni w puszce lub wersji mrożonej dyniowego purée. Zachęcamy was jednak, byście spróbowali zrobić je sami – nawet jeśli później zdecydujecie się na zamrożenie własnoręcznie zrobionego musu. Jak zrobić purée z dyni? To naprawdę bardzo proste, niezależnie, czy zdecydujecie się na purée z pieczonej dyni czy purée z dyni gotowanej. W obu wersjach przepis na dyniowy mus jest prosty, a purée z dyniwychodzi pyszne.

Jak piec dynię. Przepis na puree z dyni. Jak przygotować dynię (fot. Paulina Czyżewska)

Jeśli zdecydujecie się na zrobienie purée z dyni gotowanej, po prostu wrzućcie ją do wody (dyni hokkaido nie trzeba obierać) i od momentu wrzenia gotujcie około 20 minut. Jeśli jest wystarczająco miękka, przełóżcie ją do blendera i zmiksujcie na aksamitny, gładki mus. Gotowe! Pieczenie dyni na purée także nie jest zbyt wymagające, ale będziecie potrzebować nieco więcej czasu. Jak upiec dynię na purée? Dynię pokrójcie na początku w dość małą kostkę – niewielkie kawałki będą gotowe zdecydowanie szybciej. W piekarniku rozgrzanym do 120 stopni pieczcie ją około 50 minut. Po tym czasie powinna być gotowa do blendowania, w wyniku którego otrzymacie kremowe purée dyniowe.

Purée z dyni świetnie smakuje zaraz po przygotowaniu, ale jeszcze bardziej cieszy, gdy sezon dyniowy jest już za nami

Skoro wiecie już, jak zrobić purée z pieczonej dyni, pora na kolejny krok – czyli przepis na to, jak zrobić purée z dyni mrożonej. Niektórzy mrożą gotowy mus, ale są i tacy, którzy w zamrażarce zapobiegliwie przechowują też kawałki dyni, by użyć ich w razie potrzeby do innych dań. Jeśli dynia została przed zamrożeniem pokrojona, wystarczy, że ugotujecie ją lub upieczecie, a następnie – podobnie, jak we wcześniejszych przypadkach – zblendujecie. Nie musicie wcale martwić się o czas rozmrażania

Pst! Purée z dyni świetnie smakuje zaraz po przygotowaniu, ale jeszcze bardziej cieszy, gdy sezon dyniowy jest już za nami. Jak przechowywać purée z dyni, aby smakowało świeżo? Po przygotowaniu najlepiej przełożyć je do zamkniętego pojemnika i trzymać w lodówce lub zamrozić. Równie łatwo będzie z pasteryzacją purée z dyni. Dopóki to pyszne warzywo jest dostępne, przetwory z niego, w tym purée, warto zawekować. Nie jest to zadanie trudne, a dyniowe zapasy z pewnością będą nieocenione, gdy nadejdzie zima!

Co zrobić z purée z dyni?

Skoro zrobiliście już dyniowe purée, czas zakasać rękawy i przygotować z niego aromatyczne dania. To potrawy, które skutecznie rozgrzeją i zaspokoją apetyt zarówno małych, jak i dużych. Z purée przygotujecie pyszne, pożywne obiady, ale i kuszące desery. Sprawdźcie, co można zrobić z purée z dyni!

Dynia, podobnie jak cukinia czy marchew, doskonale sprawdza się nie tylko w sycących obiadach i przekąskach, ale także w przepysznych deserach

Do czego dodać purée z dyni – desery

Sezon dyniowy bez słodkości nie może się obyć! Dynia, podobnie jak cukinia czy marchew, doskonale sprawdza się nie tylko w sycących obiadach i przekąskach, ale także w przepysznych deserach! Przygotowane z dyni purée z powodzeniem możecie dodać do ciasteczek, aromatycznego ciasta czy rozgrzewającego jesiennego napoju – na przykład pumpkin spice latte (sprawdź, jak zrobić pumpkin spice latte >>). Puszyste, korzenne ciasto dyniowe to tylko jeden z wielu pomysłów na to, jak oddać się deserowej rozpuście. Z purée z dyni możecie przygotować też ciasteczka dyniowe z czekoladą. To doskonała propozycja dla małych łasuchów i nieco starszych smakoszy. Słodycz dyni przełamujemy smakiem imbiru, z którym doskonale łączą się cynamon i wanilia. Jeśli jesteście fanami czekolady, doskonale sprawdzi się też dyniowe brownie. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a wyśmienity smak – gwarantowany. Na który wariant się skusicie?

Słodkawy smak dyni świetnie łączy się z ostrymi przyprawami, jak imbir czy chili

Purée z dyni do obiadu

Rozgrzewające danie z dodatkiem purée z dyni doskonale sprawdza się w chłodne dni. Kto nie doceni dobroczynnego działania miski zupy po długim spacerze w chłodny dzień? Słodkawy smak dyni świetnie łączy się z ostrymi przyprawami, jak imbir czy chili. Zrobione z niej purée użyjcie do przygotowania zupy krem. W proponowanej przez nas wersji dynię łączymy ze słodkimi pomidorami, z papryką i mleczkiem kokosowym. Pikantność nadajemy dzięki czosnkowi i ostrym przyprawom. Od tej zupy zarumienią się wam policzki! Tym, którzy pierogi mogliby jeść w każdej postaci, proponujemy zrobić je z dynią. Doskonale połączy się z curry, twarogiem śmietankowym i masłem. Jako sycący obiad sprawdzą się też dyniowe placki z karmelizowaną gruszką i serem brie. Ciasto przygotujecie z purée z dyni, mąki pszennej i kurkumy. Gdy placki będą się smażyć na patelni, zajmijcie się gruszką i skarmelizujcie ją z dodatkiem rozmarynu i tymianku. Gwarantujemy, że efekt będzie oszałamiający!

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk