Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić zupę krem dyniowo-orzechowy. Przepis na krem z dyni (fot. Paulina Czyżewska)

Krem dyniowo-orzechowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
miąższ dyni muscat lub hokkaido
600 g
czerwona cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
papryczka chili
½ sztuki
masło
15 g
kumin
⅓ łyżeczki
kolendra w ziarnach
kilka sztuk
sok z limonki
z ½ sztuki
bulion warzywny
500 ml
kremowe masło orzechowe
40 g
brązowy cukier
1 łyżeczka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
kwaśna śmietana
do podania
solone orzeszki ziemne
do podania
świeża kolendra
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Obraną dynię kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry. Papryczkę chili razem z pestkami kroimy w cienkie plasterki.

krok 2

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cebulę, po chwili dodajemy czosnek i papryczkę. Do smażących się warzyw wsypujemy kumin i ziarna kolendry, dodajemy sok z limonki – cały czas mieszamy. Po chwili wrzucamy pokrojoną w kosteczkę dynię i smażymy przez 3 minuty. Zalewamy ciepłym bulionem warzywnym i gotujemy na małym ogniu. Gdy dynia zmięknie, zdejmujemy zupę z ognia.

krok 3

Do garnka dodajemy masło orzechowe i blendujemy zupę na gładki mus. Krem doprawiamy brązowym cukrem, solą i pieprzem. Garnek ponownie stawiamy na ogień – gotujemy przez 3-4 minuty.

krok 4

Gorący krem nakładamy na talerze. Do każdej porcji dodajemy po łyżce kwaśnej śmietany i garści solonych orzeszków ziemnych. Dekorujemy listkami świeżej kolendry.

TIP

Z podanych składników otrzymamy 4 większe lub 5 mniejszych porcji zupy

Przeczytaj więcej o dyni:

Koszyk