Kukbuk
Kukbuk
Przepis na dupę dyniową z imbirem. Jak zrobić krem dyniowo imbirowy (fot. Paulina Czyżewska)

Imbirowy krem dyniowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 55 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
miaższ dyni piżmowej lub hokkaido
800 g
szalotka
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
świeży imbir
4-centymetrowy kawałek
masło
15 g + 1 łyżeczka
bulion warzywny
400 ml
mleczko kokosowe
200 ml
cynamon
szczypta
gałka muszkatołowa
szczypta
pieprz cayenne
szczypta
sól
do smaku
czarny pieprz
do smaku
liść szałwii
6 sztuk
prażone migdały w płatkach
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Miąższ dyni kroimy na kawałki, układamy na blasze i wstawiamy ją do piekarnika na 25 minut (dynia powinna być bardzo miękka). Upieczoną dynię lekko studzimy i blendujemy na purée.

krok 2

Szalotkę, czosnek i imbir obieramy, kroimy w kosteczkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie szalotkę, po chwili dodajemy czosnek i imbir, smażymy. Gdy warzywa zrobią się szkliste, wlewamy ciepły bulion warzywny i purée z dyni. Mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

krok 3

Do kremu dodajemy mleczko kokosowe, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. Blendujemy i ponownie zagotowujemy na małym ogniu. Zestawiamy.

krok 4

Liście szałwii oczyszczamy i osuszamy. Łyżeczkę masła rozpuszczamy na patelni i podsmażamy listki na złoty kolor. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

krok 5

Gorący krem nakładamy na talerze. Wierzch posypujemy prażonymi migdałami i smażonymi liśćmi szałwii. Imbirowy krem dyniowy podajemy od razu po przygotowaniu lub studzimy i zabieramy na lunch.

TIP

Z podanych składników otrzymamy 4 duże porcje zupy

Dowiedź się więcej na temat dyni:

Koszyk