Kukbuk
Kukbuk
Przepis na frytki z The Cool Cat (fot. Maciej Niemojewski)

Frytki – przepisy na chrupiącą przekąskę (nie tylko z ziemniaków!)

Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku – frytki to jedno z najlepszych dań na świecie. Są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, ale równie dobrze sprawdzają się solo, podawane z różnymi sosami. Wybraliśmy najlepsze przepisy na frytki – niekoniecznie z ziemniaków!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Choć kojarzą się głównie z klasyczną formą – prostymi słupkami ziemniaka smażonymi na głębokim oleju – frytki występują w dziesiątkach odmian, różniących się kształtem, sposobem przygotowania i pochodzeniem. Najczęściej spotykany rodzaj frytek to tzw. french fries, czyli cienkie, równe słupki ziemniaka, smażone na głębokim tłuszczu.

Wielbiciele frytek jednogłośnie twierdzą, że to Belgowie wynaleźli najlepsze frytki świata. Czym się różnią od klasycznych? Są grubsze i dwukrotnie smażone – najpierw w niższej temperaturze, by ziemniak w środku był miękki, a potem w wyższej, by uzyskać idealną chrupkość. Belgowie podają je często w rożkach, z różnorodnymi sosami, między innymi curry czy ziołowym.

Jeszcze innym rodzajem są frytki karbowane, z charakterystycznymi pofalowanymi krawędziami. Ich kształt sprawia, że są bardziej chrupiące i lepiej „łapią” sosy. Popularne w Stanach Zjednoczonych, często pojawiają się w barach szybkiej obsługi.

Frytki z batatów i warzyw

Coraz popularniejsze – także w Polsce – frytki z batatów to zdrowsza i słodsza alternatywa dla klasycznych ziemniaków. Mają intensywny pomarańczowy kolor i lekko karmelowy smak. Świetnie komponują się z sosem czosnkowym, aioli lub jogurtowym dipem z limonką.

Moda na zdrowe odżywianie przyniosła również nowe wersje frytek – przygotowywane z marchwi, pietruszki, selera, buraków czy cukinii. Można je piec w piekarniku, dzięki czemu zawierają mniej tłuszczu. Są doskonałą alternatywą dla osób na diecie lub szukających nowych smaków.

Frytki to danie, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od klasycznych wersji po wegańskie alternatywy z warzyw korzeniowych. Dzięki tak dużej różnorodności każdy może znaleźć idealny rodzaj frytek dla siebie – czy to chrupiące cienkie słupki, czy grube i miękkie plastry z aromatycznymi przyprawami. Jedno jest pewne: frytki nigdy się nie znudzą! Sprawdźcie nasze przepisy na frytki!

Perfekcyjne frytki. (fot. Matthew Reyes / unsplash.com)

Fot. Unsplash.com

Klasyczne frytki z ziemniaków

Najprostsze, a jednocześnie najlepsze - cienko pokrojone ziemniaki, usmażone w głębokim tłuszczu. To czysta perfekcja, ale żeby smakowały jak najlepiej warto znać kilka przydatnych trików.

Wspólnie z szefem kuchni Tomkiem Zielke, sprawdziliśmy, jak zrobić frytki, by były jak z restauracji. W naszym poradniku znajdziecie szczegółowe instrukcje, koniecznie do niego zajrzyjcie!

Sprawdź przepis na klasyczne frytki z ziemniaków >>

Sosy do frytek

Niektórzy twierdzą, że najważniejszy w przypadku frytek jest sos. Jeśli należycie do tego grona, z pewnością spodobają wam się nasze przepisy.

Stawiamy na ciekawe sosy: pastę z awokado, salsę z pieczonych pomidorów, keczup bananowy z mango i domowe sosy majonezowe. Te sosy dobrze pasują też na przykład do nachosów.

Sprawdź przepis na sosy do frytek >>

Sól do frytek na 4 sposoby

A może wolicie frytki tylko z solą? One także nie muszą być nudne. Wystarczy przygotować jedną z naszych soli smakowych – sól chili, limonkową lub ziołową.

Wypróbujcie również sól z popiołem z pora, jest intensywniejsza w smaku od innych i podbija smak smażonych ziemniaków. Można też połączyć kilka rodzajów soli – eksperymentujcie!

Sprawdź przepisy na sól do frytek na 4 sposoby >>

Przepis na frytki z The Cool Cat (fot. Maciej Niemojewski)

Frytki z boczkiem i dodatkami

Frytki nie zawsze muszą pełnić funkcję dodatku do dania, spokojnie mogą być pełnoprawnym posiłkiem! Zwłaszcza jeśli dodamy do nich takie składniki jak boczek, cebula czy marchewka.

Ten przepis pochodzi z kultowej warszawskiej restauracji The Cool Cat i przenosi frytki na zupełnie nowy poziom pyszności. Takie danie możecie bez problemu zrobić w domu, a efekt będzie iście restauracyjny!

Sprawdź przepis na frytki z boczkiem i dodatkami >>

Frytki - przepisy na znakomite danie!

Frytki z batatów

Bataty świetnie nadają się na frytki. Są słodkie, więc w połączeniu z solą będą smakowały wspaniale. Aby frytki były jeszcze lepsze, bataty przed smażeniem lekko obgotowujemy.

Takie smażone na rozgrzanym oleju frytki są dobrym dodatkiem do dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich, ale mogą być również samodzielną przekąską – kto nie chciałby pochrupać?

Sprawdź przepis na frytki z batatów >>

Frytki z bakłażana

Bakłażan ma to do siebie, że zawiera sporo wody. Zwykle frytki przygotowujemy z twardych warzyw, takich jak ziemniak czy marchewka, ale dzięki sprytnemu trikowi bakłażan też się nada.

Wystarczy pokroić go w plastry, posolić i odstawić na godzinę. Po tym czasie można już śmiało z plastrów zrobić zgrabne słupki i usmażyć je na złoto.

Sprawdź przepis na frytki z bakłażana >>

Chrupiące frytki z fasolki szparagowej w panierce z tempury z majonezem limonkowym (fot. Aleksandra Jagłowska)

Frytki z fasolki szparagowej w tempurze

Jak zrobić frytki z fasolki szparagowej? Wbrew pozorom to możliwe! Do tego przepis jest całkiem prosty, a efekt naprawdę pyszny. Sekretem jest delikatne ciasto i smażenie fasolki w głębokim oleju.

Nie zapominamy o odpowiednim sosie. Naszym zdaniem najlepszy będzie majonez limonkowo-kolendrowy. Coś nam mówi, że spróbujecie go raz i będziecie dodawać ten majonez do każdego dania. 

Sprawdź przepis na frytki z fasolki szparagowej w tempurze >>

Chrupiące paluszki z cukinii w parmezanowej panierce (fot. Martyna Cybuch)

Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce

Delikatna cukinia dobrze nadaje się do smażenia – pozostaje idealnie miękka w środku, a dzięki panierce ma chrupiącą skorupkę. Do bułki tartej dodajemy parmezan, który podkręci smak smażonych warzyw.

Pamiętajcie, by cukinię pokroić w grubsze paski, dzięki czemu nie rozpadnie się podczas smażenia.

Sprawdź przepis na frytki z cukinii w parmezanowej skorupce >>

Jak zrobić frytki z warzyw? To banalnie proste!

Frytki z piekarnika

Zdrowsza wersja frytek? Frytki z piekarnika! W ten sposób możecie przyrządzić wiele warzyw, my zamiast ziemniaków tym razem stawiamy na dynię. Najlepsza będzie dynia hokkaido.

Wystarczy pokroić ją w słupki, a następnie obtoczyć w skrobi kukurydzianej, polać oliwą i posypać ulubionymi przyprawami, na przykład papryką. Do tego koniecznie sos chipotle!

Sprawdź przepis na frytki z dyni >>

Frytki z warzyw w panierce

Czy wszystko może być frytką? Zdecydowanie. Takie panierowane, a później usmażone na głębokim tłuszczu warzywa będą świetne na przykład na imprezy.

Pamiętajcie tylko, że najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z chrupiącą panierką! My użyliśmy w tym przepisie pomidorków i fasolki, ale w gruncie rzeczy sprawdzi się każde warzywo! 

Sprawdź przepis na frytki z warzyw w panierce >>

Frytki z polenty

Delikatna kaszka kukurydziana jako frytki? Tak! Aby jednak nie było zbyt nudno, dodajemy do niej solidną garść parmezanu – podkręca smak i sprawia, że trudno się oderwać od tej przekąski.

W naszej wersji doprawiamy frytki solą i pieprzem, ale możecie też użyć ulubionych ziół. 

Sprawdź przepis na frytki z polenty >>

Perfekcyjne frytki - tylko z naszymi przepisami!

Frytki z marchewki i pietruszki z sosem kolendrowym

Pokrojone w długie paski marchewki i pietruszki można upiec w piekarniku – będą chrupkie i aromatyczne. Można je podać z różnymi sosami, ważne, by były odpowiednio gęste.

My proponujemy sos kolendrowy z sokiem z limonki – jest przyjemnie orzeźwiający i doskonale pasuje do warzyw korzeniowych. 

Sprawdź przepis na frytki z marchewki i pietruszki z sosem kolendrowym >>

Tikka fries

Czy frytki dobrze się komponują z curry? Naszym zdaniem tak. W tym przypadku jednak polecamy pokroić je w plasterki – będą lepiej trzymać gęsty sos.

To zupełnie inne spojrzenie na frytki, mniej oczywiste, a jednocześnie z tak samo pysznym efektem jak poprzednie. Przetestujcie je koniecznie, zwłaszcza że sosu można użyć także do innych dań.

Sprawdź przepis na tikka fries >>

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk