Choć kojarzą się głównie z klasyczną formą – prostymi słupkami ziemniaka smażonymi na głębokim oleju – frytki występują w dziesiątkach odmian, różniących się kształtem, sposobem przygotowania i pochodzeniem. Najczęściej spotykany rodzaj frytek to tzw. french fries, czyli cienkie, równe słupki ziemniaka, smażone na głębokim tłuszczu.
Wielbiciele frytek jednogłośnie twierdzą, że to Belgowie wynaleźli najlepsze frytki świata. Czym się różnią od klasycznych? Są grubsze i dwukrotnie smażone – najpierw w niższej temperaturze, by ziemniak w środku był miękki, a potem w wyższej, by uzyskać idealną chrupkość. Belgowie podają je często w rożkach, z różnorodnymi sosami, między innymi curry czy ziołowym.
Jeszcze innym rodzajem są frytki karbowane, z charakterystycznymi pofalowanymi krawędziami. Ich kształt sprawia, że są bardziej chrupiące i lepiej „łapią” sosy. Popularne w Stanach Zjednoczonych, często pojawiają się w barach szybkiej obsługi.
Frytki z batatów i warzyw
Coraz popularniejsze – także w Polsce – frytki z batatów to zdrowsza i słodsza alternatywa dla klasycznych ziemniaków. Mają intensywny pomarańczowy kolor i lekko karmelowy smak. Świetnie komponują się z sosem czosnkowym, aioli lub jogurtowym dipem z limonką.
Moda na zdrowe odżywianie przyniosła również nowe wersje frytek – przygotowywane z marchwi, pietruszki, selera, buraków czy cukinii. Można je piec w piekarniku, dzięki czemu zawierają mniej tłuszczu. Są doskonałą alternatywą dla osób na diecie lub szukających nowych smaków.
Frytki to danie, które można przygotować na dziesiątki sposobów – od klasycznych wersji po wegańskie alternatywy z warzyw korzeniowych. Dzięki tak dużej różnorodności każdy może znaleźć idealny rodzaj frytek dla siebie – czy to chrupiące cienkie słupki, czy grube i miękkie plastry z aromatycznymi przyprawami. Jedno jest pewne: frytki nigdy się nie znudzą! Sprawdźcie nasze przepisy na frytki!