Kukbuk
Kukbuk
Hot dogi z różnymi dodatkami, przygotowane na sześć sposobów (fot. Maciek Niemojewski)

6 pomysłów na hot doga

Hot dog wcale nie musi kojarzyć się z szybką przekąską na stacji benzynowej. Istnieje wiele sposobów na urozmaicenie tego prostego dania. Może przygotujecie je z salsą verde albo z majonezem miso?

Tekst: redakcja

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepisy i wykonanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Agata Jankowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

W ostatnich latach hot dogi zyskały ogromną popularność – zjemy je w barach, na stacjach benzynowych, a nawet w osiedlowych sklepach. Szerokie uznanie zawdzięczają prawdopodobnie swojej prostocie. W końcu klasyczny przepis na hot doga to nic poza bułką, parówką i sosami. Jednak coraz częściej okazuje się, że ta szybka przekąska może zmienić się w prawdziwe danie. Parówkę możemy zamienić na kiełbasę merguez, kupną bułkę na domowy preclowy paluch, a ketchup i musztardę na salsę verde. Nie musimy ograniczać się też przy wyborze dodatków – nieoczywiste połączenia mogą nas miło zaskoczyć! A jeśli nie jemy mięsa? Nic straconego. Wystarczy, że kupimy wegańskie lub wegetariańskie parówki. Hot dogi najlepiej przygotowywać z przyjaciółmi lub w gronie rodzinnym, w końcu to świetna przekąska dla dzieci. Podpowiadamy, z czym najlepiej zjeść hot doga – być może nasze przepisy zainspirują was do stworzenia własnej receptury?

Szwedzki hot dog z parówką, ogórkiem i prażoną cebulką (fot. Maciek Niemojewski)

Klasyczny hot dog szwedzki >>

Propozycja dla fanów klasyki. Bułka z parownika, ugotowana parówka i tradycyjne dodatki: musztarda, sałatka szwedzka i prażona cebulka. To prosty i szybki w przygotowaniu hot dog, podobny do tego, którym zajadamy się w Ikei.

Polski hot dog z kiełbasą i świeżymi warzywami (fot. Maciek Niemojewski)

Hot dog po polsku z kiełbasą >>

Prawdziwa polska kiełbasa wysokiej jakości to podstawa hot doga w lokalnej odsłonie. A do tego: sałata, ogórek małosolny, pomidor, cebula, musztarda… czyli kolejne rodzime składniki. Sprawdźcie nasz przepis na polskiego hot doga!

Hot dog austro-węgierski z białą kiełbaską, liśćmi selera i winogronami (fot. Maciek Niemojewski)

Hot dog austro-węgierski z białą kiełbasą >>

Zobaczcie, jak przygotować domowe paluchy preclowe i zrobić z nich inspirowane galicyjską kuchnią hot dogi. W tym przepisie zamiast klasycznych parówek używamy białej kiełbasy – w towarzystwie musztardy, winogron i liści selera smakuje po prostu wyśmienicie.

Reklama
Hot dog śródziemnomorski z kiełbasą merguez, pomidorem i bazylią (fot. Maciek Niemojewski)

Hot dog śródziemnomorski z kiełbasą merguez >>

Merguez to popularne nad Morzem Śródziemnym kiełbaski jagnięce, pochodzące z Tunezji. W naszej propozycji śródziemnomorskiego hot doga łączymy je z innymi południowymi składnikami: pomidorami, oliwą, kaparami, bazylią i oliwkami kalamata.

Wegańskie hot dog meksykański z salsą verde (fot. Maciek Niemojewski)

Hot dog meksykański z salsą >>

Salsa verde to wyrazisty ziołowy sos, który doskonale pasuje do niemal każdego meksykańskiego dania. Świetnie podkreśli smak kiełbasek z boczniaka, które stanowią podstawę tych wegańskich hot dogów meksykańskich.

Roślinny hot dog „Pacyfik” z majonezem miso i arkuszem nori (fot. Maciek Niemojewski)

Hot dog Pacyfik z majonezem miso >>

Pacyfik to w naszym zestawieniu drugi hot dog bez mięsa. Jego skład jest inspirowany kuchnią Dalekiego Wschodu – stąd pasta miso i pokruszony arkusz nori. Taki hot dog będzie idealną przekąską na domówkę z przyjaciółmi.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk