Kukbuk
Kukbuk

Sól smakowa na 4 sposoby

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Sól chili:
chili
20 g
sól
100 g
Sól limonkowa:
skórka z limonki
40 g
sól
100 g
Sól z popiołem z pora:
por
200 g
sól
100 g
Sól ziołowa:
ulubione suszone zioła
50 g
sól
100 g

Przepis: Piotr Bruś-Klepacki


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow studio

Sól chili

Paprykę chili pozbawiamy pestek, siekamy jak najdrobniej, przekładamy do moździerza i ucieramy z solą. Przechowujemy w zakręconym słoiku.

Sól limonkowa

Skórkę cytrusa ścieramy na bardzo drobnej tarce, mieszamy ją w moździerzu z solą i ucieramy. Przechowujemy w zakręconym słoiku.

Sól z popiołem z pora

Pora kroimy wzdłuż na pół, oddzielamy pojedyncze warstwy, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach, aż całkowicie wyschnie i się zwęgli. Mieszamy go z solą i ucieramy w moździerzu. Przechowujemy w zakręconym słoiku.

Sól ziołowa

Mieszamy składniki w moździerzu i dokładnie ucieramy. Przechowujemy w szczelnym słoiku.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk