Kukbuk
Kukbuk

Frytki z polenty

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kasza kukurydziana
200 g
twardy ser dojrzewający typu parmezan
50 g
olej do smażenia
sól
pieprz

Przepis: Piotr Bruś-Klepacki


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow studio

Krok 1

Kaszę kukurydzianą zalewamy wodą w proporcji 1:3, delikatnie solimy i zagotowujemy. Gotujemy około 15 minut, aż będzie miękka i wchłonie cały płyn. Dodajemy starty ser i mieszamy. Uzyskaną masę przelewamy do płaskiej formy posmarowanej olejem i odstawiamy.

Krok 2

Kiedy zastygnie, wykładamy ją na deskę i kroimy w kostkę. Smażymy w głębokim tłuszczu, aż „frytki” z polenty zrobią się chrupiące z zewnątrz.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk