Kukbuk
Kukbuk

Frytki z dyni hokkaido z domowym sosem na bazie papryczki chipotle

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Frytki:
dynia hokkaido
600 g
skrobia kukurydziana
15 g
olej roślinny
30 ml
wędzona papryka
1 łyżeczka
zioła prowansalskie
½ łyżeczki
sól morska
1 łyżeczka
natka pietruszki
garść
Sos z chipotle:
papryczka chipotle w sosie adobo
1 sztuka
sos adobo
1 łyżka
limonka
½ sztuki
syrop klonowy
1 łyżeczka
czosnek granulowany
szczypta
majonez
3 łyżki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Dynię myjemy, osuszamy, dokładnie oczyszczamy z pestek. Następnie kroimy w grubsze słupki przypominające kształtem frytki. Warzywa przekładamy do miski i dokładnie obtaczamy w skrobi kukurydzianej. Tak przygotowane frytki polewamy oliwą i posypujemy wędzoną papryką.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynię rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – najlepiej, aby kawałki wzajemnie się nie dotykały. Frytki pieczemy przez 20 minut. W połowie tego czasu możemy włączyć funkcję termoobiegu, wtedy dynia będzie bardziej zarumieniona.

krok 3

Podczas pieczenia frytek przygotowujemy sos. Papryczkę chipotle kroimy na małe kawałki i wrzucamy je do małego, ale wyższego naczynia. Dodajemy sos adobo, skórkę i sok z limonki, syrop klonowy, czosnek granulowany i majonez. Blendujemy i przelewamy do miseczki.

krok 4

Upieczone frytki wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy i przekładamy na talerz. Podajemy z sosem chipotle, posypane świeżą natką pietruszki. Dyniowe frytki smakują dobrze na ciepło, ale sprawdzą się także jako zimna przekąska podczas oglądania serialu lub na spotkaniu z przyjaciółmi.

Przepis powstał we współpracy z marką Electrolux. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Kuchnia w stylu less waste >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk