Kukbuk
Kukbuk
zupa idealna na upały - chłdnik w stylu bałkańskim

Chłodnik bakłażanowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
bakłażan
6 sztuk
suszone oregano
szczypta
miód
2 łyżki
sól i pieprz
sok pomidorowy
1 szklanka
zmielone orzechy włoskie
3 czubate łyżki
żółte, podłużne papryki
3 sztuki
cebula
1 sztuka
pesto pietruszkowe:
natka pietruszki
1 pęczek
czosnek
1 ząbek
czerwony ocet winny
1 łyżka
sos worcester
2 łyżki
dekoracja:
ciabata
jeżyny
garść

Przepisy: Agata Wojda


Zdjęcia: dinnershow studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Rozgrzewamy grill. Układamy na nim bakłażany i pieczemy tak długo, aż zmiękną i zrumienią się z każdej strony. Studzimy i obieramy ze skórki – koniecznie nad drobnym sitkiem, bo płyn ze środka będzie naszą bazą do chłodnika. Ostudzonego bakłażana razem z uzyskanym sokiem miksujemy, dodajemy roztarte w palcach oregano, miód, doprawiamy solą. Mieszamy z sokiem pomidorowym i łyżką orzechów włoskich. Chłodzimy.

krok 2

Na grillu przypiekamy z dwóch stron wypestkowane papryki oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę. Zarówno papryka, jak i cebula mają być lekko chrupiące. Ostudzone kroimy w równą grubą kostkę, solimy i dodajemy do musu bakłażanowego. Z natki, czosnku, octu winnego i sosu worcester ukręcamy pesto, dodając nieco dobrej oliwy i doprawiając solą. Szarpiemy ciabattę na kawałki, podpiekamy na grzanki. Serwujemy chłodnik z kleksem pesto, grzankami i cierpkimi jeżynami.

Więcej przepisów z bakłażanem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk