Delikatne ciasta, miękkie bułeczki z nadzieniem, wilgotne chlebki, piękne babki z polewą – lista pysznych drożdżowych przekąsek zdaje się nie mieć końca. Przygotowanie ich w domu wymaga posiadania kilku podstawowych składników, takich jak mąka, mleko, cukier czy jajka. Warto spróbować swoich sił w przygotowywaniu domowych wypieków – bez wątpienia ucieszą się z tego inni domownicy!
15 przepisów na domowe wypieki
Domowe pyszności, na słodko i na słono, według klasycznych przepisów i w wegańskich odsłonach. Spróbujcie swoich sił i przygotujcie je w domu!
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski
Ciasto drożdżowe ze śliwkami >>
Jeden z najbardziej klasycznych przepisów na ciasto drożdżowe. Wykorzystajcie owoce sezonowe!
Bezglutenowy chlebek bananowy >>
Wilgotny, delikatny chlebek bananowy świetnie smakować będzie z masłem orzechowym.
Chlebek elficki >>
Najlepszy przepis na ciasto z bakaliami. To czas, żeby wyjąć z szafek wszystkie orzechy i suszone owoce, jakie kurzyły się w nich miesiącami.
Angel Food cake >>
Oto przepis mistrzyni wypieków – Moniki Waleckiej. Do upieczenia tej fenomenalnej babki potrzebujecie zaledwie 5 składników.
Jogurtowy chlebek z hibiskusem >>
Wilgotny chlebek w połączeniu z białą czekoladą i hibiskusem to idealna przekąska do kawy po obiedzie.
Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną >>
W miękkich bułeczkach zamknięty jest farsz na bazie kaszy gryczanej i ziemniaków. To doskonały przykład, że drożdżowe bułeczki świetnie smakują nie tylko na słodko.
Serowe buły drożdżowe ze skórką cytrynową >>
To naprawdę buły, a nie bułki. Jedna na pewno wystarczy na wam na śniadanie, szczególnie, że znajduje się w niej solidna porcja twarogu!
Keks z bananem >>
Wariacja na temat klasycznego chlebka bananowego. Tutaj: z jogurtem greckim, miodem i płatkami migdałów.
Bułeczki cynamonowe >>
Kiedy przygotowaliśmy w redakcji te bułeczki, skończyły się po pięciu minutach. Najlepiej smakują na ciepło!
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką >>
Tradycyjne słodkie drożdżówki z kwaśnym akcentem pod postacią wiśni.
Babka różana z pistacjami >>
Wielkanoc już za rogiem, być może warto więc poćwiczyć robienie babki?
Babka z suszonymi śliwkami >>
Do tej babki oprócz suszonych śliwek używamy rumu i karmelu.
Chleb razowo-żytni na zakwasie >>
Prosty i niezawodny przepis na domowe pieczywo na zakwasie.
Krantz z czekoladą i pistacjami >>
Krantz to słodka przekąska, której źródeł należy szukać w kuchni żydowskiej.
Wegańskie drożdżowe z cynamonem >>
Piękno tego ciasta polega na jego nieforemności. Doskonale nadaje się do urywania i podjadania!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?