Kukbuk
Kukbuk
angel food cake, ciasto z białek, ciasto biszkoptowe, ciasto z lukrem, szybkie cisto, ciasto na niedzielę, łatwy deser, sposób na białka

Angel Food cake

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mąka pszenna
1 szklanka
cukier
1,5 szklanki
biały ocet winny
1 łyżeczka
białko z jajka "zerówka"
10 sztuk
sól
1/4 łyżeczki

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka

krok 1

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z połową szklanki cukru.

krok 2

Białka w temperaturze pokojowej umieszczamy osobnej misce i zaczynamy ubijać. Kiedy się spienią, dodajemy ocet winny oraz sól i ubijamy dalej. Gdy będą już dość gęste, wsypujemy partiami pozostały cukier i ubijamy jeszcze chwilę, uważając, aby piana nie stała się zbyt sztywna i sucha. Małymi porcjami dodajemy mąkę zmieszaną z cukrem i delikatnie mieszamy ją z białkami za pomocą silikonowej szpatułki.

krok 3

Ciasto przelewamy do 23-centymetrowej formy z kominem (nie smarujemy jej masłem, ale jeśli nie posiada ona wyciąganego spodu, dobrze jest wyłożyć ją kółkiem papieru do pieczenia) i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z formy. Podajemy oblane lukrem lub ulubionym syropem, albo z dżemem lub łyżką bitej śmietany.

Białka do tego ciasta można przechowywać w zamrażarce – zostają najczęściej po robieniu ciasta drożdżowego, do którego potrzebne są tylko żółtka. Gdy uzbieramy potrzebną ilość, rozmrażamy je i doprowadzamy do temperatury pokojowej.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!