Kukbuk
Kukbuk
Miękkie ciasto rolada z czekoladą (fot. Jessica Nadziejko)

Krantz z czekoladą i pistacjami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut + wyrastanie ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mąka pszenna
500 g
miękkie masło
120 g
woda
100 g
jajka "zerówki"
1 sztuka
cukier
100 g
suche drożdże
8 g
sól
1/4 łyżeczki
wypełnienie:
gorzka czekolada 70%
100 g
ciemne kakao
30 g
masło
100 g
cukier puder
60 g
sól
szczypta
pistacje
50 g

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko

krok 1

Mąkę, drożdże, sól, cukier mieszamy.  Dodajemy jajko, wodę i masło pokrojone w mniejsze kostki. Za pomocą miksera ręcznego lub planetarnego wyrabiamy ciasto ok. 7-10 minut. Formujemy z niego kulę i przekładamy do czystej, delikatnie naoliwionej misy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 60-90 minut (do podwojenia objętości).

krok 2

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę, kakao i cukier. Mieszamy składniki rózgą kuchenną i odstawiamy do wystygnięcia.

Krantz z czekoladą i pistacjami  (fot. Jessica Nadziejko)

krok 3

W wyrośnięte ciasto wbijamy pięść. Wykładamy je na delikatnie oprószony mąką blat i rozwałkowujemy cienko na kształt prostokąta. Smarujemy równomiernie kremem czekoladowym, posypujemy posiekanymi pistacjami i zwijamy ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Zwinięte przekrawamy na pół, odwracamy przecięciem do góry i obydwie części skręcamy naprzemiennie ze sobą.

krok 4 

Gotowe ciasto wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Krantz pieczemy ok. 30-40 minut w 190 stopniach.

krok 5

Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu stopionym masłem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka