Kukbuk
Kukbuk
Bułeczki drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej i ziemniaków (fot. Martyna Cybuch)

Drożdżowe bułeczki z kaszą gryczaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 min + 150 min czekania
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
zaczyn
świeże drożdże
25 g
cukier
1 łyżeczka
mleko
3 łyżki
ciasto
mąka pszenna
325 g + 3 garście
mleko
150 ml
masło
50 g
sól
1 i ½ łyżeczki
ziemniak
1 sztuka
farsz
kasza gryczana
100 g
cebula
1 sztuka
masło
1 łyżka
ziemniak
3 sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
dodatkowo
mleko
2-3 łyżki
mak
do posypania
Wykonanie: Edyta Przekop
Zdjęcia: Martyna Cybuch
Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Zaczynamy od ugotowania kaszy i ziemniaków. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i odstawiamy. Składniki na farsz muszą być przestudzone.

krok 2

Robimy zaczyn. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.

krok 3

Masło podgrzewamy z mlekiem. Odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy zaczyn, sól i rozgniecionego ziemniaka. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy kilka minut podsypując mąką, aby było sprężyste i miękkie. Formujemy kulę, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na około godzinę, musi podwoić swoją objętość.

Reklama

krok 4

W międzyczasie przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewany masło i podsmażamy pokrojoną cebulę. W misce mieszamy kaszę z ziemniakami przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy podsmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.

krok 5

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, układamy je na oprószonym mąką blacie, wyrabiamy kilka minut i formujemy w rulon. Dzielimy na 12 równych kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy, a na środek wykładamy łyżkę farszu. Zaklejamy ciasto i formujemy bułeczkę.

krok 6

Przygotowane bułki kładziemy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut, aby podrosły. Smarujemy każdą bułeczkę mlekiem i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy 30 minut. Najlepiej smakują w dniu pieczenia.

Podobne wypieki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk