Nazywany jest zielonym kalafiorem albo kapustą szparagową. Na dobre brokuł w Europie zagościł w XVI wieku, a jego niesłabnącą popularność zawdzięczamy francuskim kucharzom. Nic dziwnego, bo delikatniejszy w smaku od swojego kuzyna kalafiora daje nieskończone możliwości kulinarne. Brokuł można podawać na wytrawnie – w stylu azjatyckim lub na kruchej tarcie. Albo łączyć z ananasem i nieco słodszym sosem barbecue. Do tego jest mało kaloryczny i ma mnóstwo wartości odżywczych. Sprawdźcie, jak najsmaczniej go przygotować – oto nieoczywiste przepisy z brokułem.
Bakłażan - przepisy na 16 smakołyków
Bakłażan - przepisy z wykorzystaniem tego warzywa są idealne na lato. Warzywo to możemy smażyć, dusić, piec i faszerować – nie boimy się niczego i sprawdzamy wszystkie sposoby na przyrządzenie oberżyny. Oto przepisy na słodkie i słone dania z bakłażanem.