Kukbuk
Kukbuk
Brokuł z ananasem w sezamie z sosem barbecue i kolendrą (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

10 sposobów na brokuły

Choć z wyglądu przypomina kalafior, zielonych różyczek nie sposób z niczym pomylić. Jak wykorzystać kulinarny potencjał brokułu, z czym najlepiej go łączyć?

Tekst: redakcja

Przepisy i zdjęcia: Urszula Kosztyła - Demczuk

Opublikowano: 9 Września 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Nazywany jest zielonym kalafiorem albo kapustą szparagową. Na dobre brokuł w Europie zagościł w XVI wieku, a jego niesłabnącą popularność zawdzięczamy francuskim kucharzom. Nic dziwnego, bo delikatniejszy w smaku od swojego kuzyna kalafiora daje nieskończone możliwości kulinarne. Brokuł można podawać na wytrawnie w stylu azjatyckim lub na kruchej tarcie. Albo łączyć z ananasem i nieco słodszym sosem barbecue. Do tego jest mało kaloryczny i ma mnóstwo wartości odżywczych. Sprawdźcie, jak najsmaczniej go przygotować – oto nieoczywiste przepisy z brokułem. 

Sałatka z brokułu, bobu i marynowanej cebuli (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Sałatka z brokułu, bobu i marynowanej cebuli >>

Zdrowy lunch z tego przepisu przygotujecie w nieco ponad pół godziny. Cebulę zamarynujcie z cytryną, miodem i goździkami, a brokuł ugotujcie z bobem. Na warzywach ułóżcie prażony słonecznik, marynowaną cebulę i skropcie to oliwą szczypiorkową. Z tą sałatką przerwa w pracy będzie wyjątkowo przyjemna. 

Brokuł z ananasem w sezamie z sosem barbecue i kolendrą (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Brokuł z ananasem w sezamie z sosem barbecue i kolendrą >> 

A może by tak brokuł podać na słodko? Zielone różyczki zamarynujcie ze słodko-kwaśnym ananasem w syropie klonowym z dodatkiem oliwy i wędzonej papryki. Później upieczcie i na koniec podajcie z sezamem i ze świeżą kolendrą. To świetny sposób na przemycenie brokułów do dziecięcego jadłospisu. 

Zapiekanka z brokułów i batatów z cheddarem i pistacjami (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Zapiekanka z brokułów i batatów z cheddarem i pistacjami >>

Uwielbiamy dania z piekarnika – są szybkie, proste i nie wymagają wiele pracy. Po ugotowaniu warzyw na parze ułóżcie je warstwami w naczyniu do zapiekania, a potem zalejcie śmietanowym sosem z cheddarem i wędzoną papryką. Chwilę przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika posypcie ją pistacjami. To będzie obłędny obiad.  

Pasta z sosem brokułowo-cytrynowym i tuńczykiem (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Pasta z sosem brokułowo-cytrynowym i tuńczykiem >>

Brokuł doskonale sprawdza się w duecie z cytryną. Nieprzekonanych zachęcamy do przygotowania nietuzinkowego dania z fusilli, które z pewnością zagości na stałe w waszym obiadowym repertuarze. Gdy makaron będzie się gotować, usmażcie stek z tuńczyka na oliwie, a brokuł uduście z szalotką i anchovies. Gotowe danie skropcie cytryną i posypcie pistacjami. Pamiętajcie tylko, by zostawić nieco wody po gotowaniu makaronu, dzięki czemu uzyskacie kremowy sos. 

Krem kokosowo-brokułowy (fot. Urszula Kosztyła - Demczuk)

Krem kokosowo-brokułowy >>

Zupa krem to zawsze dobry wybór, kiedy marzymy o rozgrzewającym i sycącym obiedzie. A co najważniejsze, jej przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Ugotowany w bulionie warzywnym brokuł zblendujcie z mleczkiem kokosowym, szalotką, trawą cytrynową i imbirem. Na koniec doprawcie sokiem z limonki i pieprzem. Jeśli macie ochotę, możecie podać zupę z chrupiącymi grzankami. 

kremowa pasta z fasoli z brokułami, pasta z fasoli z brokułami, pasta z fasoli, paprykowa pasta z fasoli, warzywny obiad, wegańska pasta z fasoli, pasta na kanapki, Dominika Wójciak

Kremowa pasta z fasoli z brokułami >>

Gdy owsianka lub jogurt z granolą dawno się domownikom przejadły, na ratunek przychodzą śniadaniowe pasty. Do zrobienia tej potrzebujecie papryki, fasoli, brokułu i tajemnego składnika – masła orzechowego. Po przygotowaniu pasty posypcie ją orzeszkami ziemnymi i natką pietruszki. A podajcie z jajkiem ugotowanym na miękko albo usmażonym na maśle. Dobrze sprawdzi się też pokruszona feta i podgrzana pita lub inne ulubione pieczywo. 

wywar bez mięsa czyli jak zrobić bulion wegański

Aromatyczny bulion wegański >>

Ta propozycja zadowoli nawet największych smakoszy, a do tego jest wegańska! Na patelni podsmażcie kapustę kiszoną i pekińską, kalafior, brokuł, cebulę, marchew i pietruszkę. Potem warzywa upieczcie i – na koniec – wrzućcie do garnka. Choć bulion gotuje się prawie dwie godziny, jego smak wynagradza długie oczekiwanie. 

Kremowa zupa brokułowa z awokado i z pastą z nerkowców, przepis i zdjęcie Kasia Bem

Zupa brokułowa z pastą z nerkowców >>

Brokuł jest naprawdę wdzięcznym składnikiem, a do tego drzemie w nim olbrzymi potencjał kulinarny. Szczególnie gdy jego smak podkręcicie awokado i nerkowcami. Różyczki brokułu zblendujcie z sokiem z cytryny i imbirem. Do zupy dodajcie pastę orzechową, posypcie kolendrą lub koperkiem. Obiad gotowy w zaledwie kwadrans. Pamiętajcie tylko, by namoczyć nerkowce! 

przepis na szparagi w azjatyckiej wersji

Bok choy z grzybami i imbirem >>

Czas na brokuł w stylu azjatyckim. Do tego dania można dodać dosłownie wszystko – szpinak, fasolkę szparagową, groszek, brukselkę. Cokolwiek zalega w lodówce, tu na pewno będzie smakować doskonale. Wystarczy, że zadbacie o bazę. Grzyby podsmażcie w woku z czosnkiem i imbirem, a na koniec wlejcie wino ryżowe. Jeszcze bok choy, sos sojowy i błyskawiczny lunch gotowy.  

tarta żytnia z brokułami i fetą, tarta z brokułami, tarta żytnia, kruche z mąki żytniej, zdrowy obiad, pieczone warzywa, tarta z warzywami, wytrawna tarta

Żytnia tarta z brokułem i serem feta >>

Oto przepis na wytrawną tartę z brokułem i słonym serem prosto z Półwyspu Peloponeskiego. Najpierw przygotujcie kruche ciasto z mąki żytniej, a brokuł zmiksujcie z fetą i jajkiem. Gotowy farsz nałóżcie na podpieczony spód i zapiekajcie jeszcze paręnaście minut w piekarniku. Ostrzegamy, że na jednym kawałku się nie skończy! 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka