Kukbuk
Kukbuk
Brokuł z ananasem w sezamie z sosem barbecue i kolendrą (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

16 sposobów na brokuły

Choć z wyglądu przypomina kalafior, zielonych różyczek nie sposób z niczym pomylić. Jak wykorzystać kulinarny potencjał brokułu, z czym najlepiej go łączyć?

Tekst: redakcja

Przepisy i zdjęcia: Urszula Kosztyła - Demczuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 16 minut!

Nazywany jest zielonym kalafiorem albo kapustą szparagową. Na dobre brokuł w Europie zagościł w XVI wieku, a jego niesłabnącą popularność zawdzięczamy francuskim kucharzom. Nic dziwnego, bo delikatniejszy w smaku od swojego kuzyna kalafiora daje nieskończone możliwości kulinarne. Brokuł można podawać na wytrawnie w stylu azjatyckim lub na kruchej tarcie. Albo łączyć z ananasem i nieco słodszym sosem barbecue. Do tego jest mało kaloryczny i ma mnóstwo wartości odżywczych. Sprawdźcie, jak najsmaczniej go przygotować – oto nieoczywiste przepisy z brokułem. 

Sałatka z brokułu, bobu i marynowanej cebuli (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Sałatka z brokułu, bobu i marynowanej cebuli

Zdrowy lunch z tego przepisu przygotujecie w nieco ponad pół godziny. Cebulę zamarynujcie z cytryną, miodem i goździkami, a brokuł ugotujcie z bobem. Na warzywach ułóżcie prażony słonecznik, marynowaną cebulę i skropcie to oliwą szczypiorkową. Z tą sałatką przerwa w pracy będzie wyjątkowo przyjemna. 

Sprawdź przepis na sałatkę z brokułu, bobu i marynowanej cebuli >>

Brokuł z ananasem w sezamie z sosem barbecue i kolendrą (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Brokuł z ananasem w sezamie z sosem barbecue i kolendrą

A może by tak brokuł podać na słodko? Zielone różyczki zamarynujcie ze słodko-kwaśnym ananasem w syropie klonowym z dodatkiem oliwy i wędzonej papryki. Później upieczcie i na koniec podajcie z sezamem i ze świeżą kolendrą. To świetny sposób na przemycenie brokułów do dziecięcego jadłospisu. 

Wypróbuj nasz przepis na brokuł z ananasem w sezamie z sosem barbecue i kolendą >>

Zapiekanka z brokułów i batatów z cheddarem i pistacjami (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Zapiekanka z brokułów i batatów z cheddarem i pistacjami

Uwielbiamy dania z piekarnika – są szybkie, proste i nie wymagają wiele pracy. Po ugotowaniu warzyw na parze ułóżcie je warstwami w naczyniu do zapiekania, a potem zalejcie śmietanowym sosem z cheddarem i wędzoną papryką. Chwilę przed wyjęciem zapiekanki z piekarnika posypcie ją pistacjami. To będzie obłędny obiad.  

Sprawdź nasz przepis na zapiekankę z brokułów i batatów z cheddarem i pistacjami >>

Pasta z sosem brokułowo-cytrynowym i tuńczykiem (fot.Urszula Kosztyła - Demczuk)

Pasta z sosem brokułowo-cytrynowym i tuńczykiem

Brokuł doskonale sprawdza się w duecie z cytryną. Nieprzekonanych zachęcamy do przygotowania nietuzinkowego dania z fusilli, które z pewnością zagości na stałe w waszym obiadowym repertuarze. Gdy makaron będzie się gotować, usmażcie stek z tuńczyka na oliwie, a brokuł uduście z szalotką i anchovies. Gotowe danie skropcie cytryną i posypcie pistacjami. Pamiętajcie tylko, by zostawić nieco wody po gotowaniu makaronu, dzięki czemu uzyskacie kremowy sos. 

Zobacz jak przygotować pastę z sosem brokułowo-cytrynowym i tuńczykiem >>

Krem kokosowo-brokułowy (fot. Urszula Kosztyła - Demczuk)

Krem kokosowo-brokułowy

Zupa krem to zawsze dobry wybór, kiedy marzymy o rozgrzewającym i sycącym obiedzie. A co najważniejsze, jej przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Ugotowany w bulionie warzywnym brokuł zblendujcie z mleczkiem kokosowym, szalotką, trawą cytrynową i imbirem. Na koniec doprawcie sokiem z limonki i pieprzem. Jeśli macie ochotę, możecie podać zupę z chrupiącymi grzankami. 

Sprawdź nasz przepis na krem kokosowo-brokułowy >>

kremowa pasta z fasoli z brokułami, pasta z fasoli z brokułami, pasta z fasoli, paprykowa pasta z fasoli, warzywny obiad, wegańska pasta z fasoli, pasta na kanapki, Dominika Wójciak

Kremowa pasta z fasoli z brokułami

Gdy owsianka lub jogurt z granolą dawno się domownikom przejadły, na ratunek przychodzą śniadaniowe pasty. Do zrobienia tej potrzebujecie papryki, fasoli, brokułu i tajemnego składnika – masła orzechowego. Po przygotowaniu pasty posypcie ją orzeszkami ziemnymi i natką pietruszki. A podajcie z jajkiem ugotowanym na miękko albo usmażonym na maśle. Dobrze sprawdzi się też pokruszona feta i podgrzana pita lub inne ulubione pieczywo. 

Wypróbuj przepis na kremową pastę z fasoli z brokułami >>

wywar bez mięsa czyli jak zrobić bulion wegański

Aromatyczny bulion wegański

Ta propozycja zadowoli nawet największych smakoszy, a do tego jest wegańska! Na patelni podsmażcie kapustę kiszoną i pekińską, kalafior, brokuł, cebulę, marchew i pietruszkę. Potem warzywa upieczcie i – na koniec – wrzućcie do garnka. Choć bulion gotuje się prawie dwie godziny, jego smak wynagradza długie oczekiwanie. 

Zobacz jak przygotować aromatyczny bulion wegański >>

Kremowa zupa brokułowa z awokado i z pastą z nerkowców, przepis i zdjęcie Kasia Bem

Zupa brokułowa z  pastą z  nerkowców

Brokuł jest naprawdę wdzięcznym składnikiem, a do tego drzemie w nim olbrzymi potencjał kulinarny. Szczególnie gdy jego smak podkręcicie awokado i nerkowcami. Różyczki brokułu zblendujcie z sokiem z cytryny i imbirem. Do zupy dodajcie pastę orzechową, posypcie kolendrą lub koperkiem. Obiad gotowy w zaledwie kwadrans. Pamiętajcie tylko, by namoczyć nerkowce! 

Wypróbuj przepis na zupę brokułową z pastą z nerkowców >>

przepis na szparagi w azjatyckiej wersji

Bok choy z  grzybami i  imbirem

Czas na brokuł w stylu azjatyckim. Do tego dania można dodać dosłownie wszystko – szpinak, fasolkę szparagową, groszek, brukselkę. Cokolwiek zalega w lodówce, tu na pewno będzie smakować doskonale. Wystarczy, że zadbacie o bazę. Grzyby podsmażcie w woku z czosnkiem i imbirem, a na koniec wlejcie wino ryżowe. Jeszcze bok choy, sos sojowy i błyskawiczny lunch gotowy.  

Zobacz jak przygotować bok choy z grzybami i imbirem >>

tarta żytnia z brokułami i fetą, tarta z brokułami, tarta żytnia, kruche z mąki żytniej, zdrowy obiad, pieczone warzywa, tarta z warzywami, wytrawna tarta

Żytnia tarta z  brokułem i  serem feta

Oto przepis na wytrawną tartę z brokułem i słonym serem prosto z Półwyspu Peloponeskiego. Najpierw przygotujcie kruche ciasto z mąki żytniej, a brokuł zmiksujcie z fetą i jajkiem. Gotowy farsz nałóżcie na podpieczony spód i zapiekajcie jeszcze paręnaście minut w piekarniku. Ostrzegamy, że na jednym kawałku się nie skończy! 

Sprawdź przepis na żytnią tartę z brokułem i serem feta >>

Przepis na pędy brokuła w śniadaniowej wersji z jajkiem w koszulce (fot. Michał Lichtański)

Pędy brokuła z jamón ibérico i jajkiem w koszulce

Na późne śniadanie doskonale sprawdzi się jajko w koszulce – jest sycące i pyszne, a do tego szybkie w przygotowaniu. Tym razem proponujemy podać je w niebanalnej formie na pędach brokułu z hiszpańską szynką. To proste danie zrobicie w zaledwie 20 minut, a zapewni wam energię na cały dzień.

Sprawdź, jak zrobić pędy brokuła z jamón ibérico i jajkiem w koszulce >>

Przepisy na zielone tarty – quiche pełen zielonych warzyw (fot. Paulina Czyżewska)

Quiche pełen zielonych warzyw  

Ten pyszny wiosenny quiche zasmakuje także najmłodszym! Śmiało można użyć do niego rozmaitych zielonych warzyw, ale – naszym zdaniem – doskonale pasują tu brokuły. Tak przygotowany placek doskonale się sprawdzi na obiad, ale także jako lunch czy przekąska na piknik. Pst! Jeśli chcecie przedłużyć świeżość ziół i sałat, po przyniesieniu do domu umyjcie je dokładnie w dużej ilości wody, odsączcie na sicie, osuszcie, a następnie zawińcie delikatnie w papier kuchenny, włóżcie do strunowego worka i przechowujcie w lodówce. Liście pozostaną wówczas kruche i soczyste.   

Zobacz przepis na quiche pełen zielonych warzyw >> 

Przepisy na zielone tarty – tarta z brokułami, groszkiem i fetą (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z brokułami, groszkiem i fetą 

Jeśli szukaliście przepisu na wytrawną tartę z wiosennymi składnikami, nie mogliście lepiej trafić! Zacznijcie od kruchego ciasta, a brokuł i groszek ugotujcie w posłodzonym wrzątku. Jajka roztrzepcie ze śmietanką, doprawcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na ostudzony spód równomiernie wyłóżcie warzywa i grubo pokruszoną fetę, a później zalejcie to masą jajeczną i zapiekajcie paręnaście minut w piekarniku. Ostrzegamy, że tarta zniknie z talerza szybciej, niż się na nim pojawi! 

Sprawdź, jak zrobić tartę z brokułami, groszkiem i fetą >> 

Falafele brokułowe 

Mimo że tradycyjnie falafele przygotowuje się z mielonej fasoli fava lub ciecierzycy, tym razem postanowiliśmy poeksperymentować i zrobić je z brokułów! Rewelacyjnie smakują bez dodatków, jako przekąska, ale doskonale odnajdują się też w towarzystwie rozmaitych warzyw i sosów. Możecie je podać z czym tylko chcecie – w niemal każdej odsłonie są wyśmienite! Drugą połowę brokułu, która zostanie po przygotowaniu falafeli, śmiało możecie dodać do innego dania – na przykład lekkiej sałatki. Nic się nie zmarnuje! 

Wypróbuj przepis na falafele brokułowe >> 

Przepis na bób i brokuły z szynką serrano i sherry. Najlepsze przepisy z bobem (fot. Maciej Niemojewski)

Bób i brokuły z szynką serrano i sherry 

Bób – zarówno na ciepło, jak i na zimno – świetnie sprawdza się w sałatkach, pastach czy makaronach. Mało kto jednak wie, że tworzy rewelacyjny duet z pysznym brokułem! Dorzućcie do tego szynkę serrano, a będzie idealnie! Serrano śmiało możecie zastąpić sezonowaną polędwicą wieprzową lub innym mięsem. Pamiętajcie tylko, by serwować danie chwilę po przygotowaniu. Kiedy jest ciepłe, nie ma sobie równych! 

Zobacz przepis na bób i brokuły z szynką serrano i sherry >> 

Makaron soba z wasabi, olejem sezamowym i brokułem 

Brokuł to prawdziwy król tego dania! Ugotujcie makaron soba, wymieszajcie go z warzywem, a później dodajcie sos sojowy i olej sezamowy. Uwiniecie się błyskawicznie, azjatyckie makarony bowiem mają to do siebie, że są gotowe w mgnieniu oka! Przed podaniem koniecznie posypcie danie dymką i sezamem – będzie jeszcze smaczniej!

Sprawdź, jak zrobić makaron soba z wasabi, olejem sezamowym i brokułem >> 

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk