Kukbuk
Kukbuk

Falafele brokułowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
brokuł z łodygami
½ dużej sztuki
ugotowana cicierzyca
1 szklanka
orzechy włoskie
2 łyżki
szczypiorek
1 pęczek
kmin rzymski
1 łyżeczka
bułka tarta
4 łyżki
sok z cytryny
1 łyżeczka
sól
½ łyżeczki
olej (najlepiej orzechowy)
1 łyżeczka
jajko „zerówka” lub zmielone siemię lniane
1 sztuka lub 1 łyżka

Przepis: Sylwia Majcher


Zdjęcie: Maciej Szczęśniak

krok 1

krok 1 Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki. Wrzucamy je wraz z łodygami do wrzącej wody. Gotujemy przez 5 minut, potem wyjmujemy, odsączamy i wkładamy do naczynia blendera. Dodajemy ciecierzycę, orzechy włoskie, pokrojony szczypiorek, kmin rzymski, bułkę tartą, sok z cytryny, sól i olej, a następnie blendujemy tak, by powstała lepka masa. Mieszamy ją z jajkiem lub siemieniem lnianym.

krok 2

Z masy lepimy małe kulki. Wszystkie układamy na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy falafele i pieczemy przez 20 minut.

TIP

Falafele świetnie pasują do domowych tortilli. Nie marnujmy! Drugą połówkę brokułu wykorzystajmy do przygotowania innego dania.

TIP 2

Aby danie było wegańskie, zamiast jajka używamy zmielonego siemienia lnianego. Następnie przygotowujemy danie zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie.

Przepis pochodzi z książki "Mniej Mięsa" autorstwa Sylwi Majcher.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka