Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na zielone tarty – tarta z brokułami, groszkiem i fetą (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z brokułami, groszkiem i fetą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ciasto:
mąka pszenna
250 g
zimne masło
150 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
sól
½ łyżeczki
cukier
1 łyżeczka
Nadzienie:
brokuł
200 g
mrożony groszek
4 łyżki
cukier
1 łyżka
jajko "zerówka"
4 sztuki
śmietanka kremowa
1 szklanka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
gałka muszkatołowa
do smaku
feta
100 g

Przepis: Kaja Kręglicka


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Szybko zagniatamy ciasto, tak by składniki się połączyły. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i ponownie zagniatamy. Ciastem wylepiamy dno i  boki formy do tarty, nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy ciasto do  lodówki na minimum 30 minut (lub na 10 minut do zamrażarki).  

krok 2

Brokuł obieramy i dzielimy na różyczki. Gotujemy je z groszkiem w posłodzonej wodzie przez 8  minut. Odcedzamy i studzimy zimną wodą. W misce roztrzepujemy  jajka  ze  śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy na bok. Ciasto wyjmujemy z lodówki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do  200 stopni przez 15 minut – do zarumienienia. Studzimy.   

krok 3

Na ostudzony spód równomiernie wykładamy ugotowane brokuły i grubo pokruszoną fetę. Zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tartę podajemy na ciepło lub na zimno.  

Materiał powstał we współpracy z Fortecą Kręgliccy, więcej podobnych treści znajdziecie w cyklu: Sezonowy targ >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk