Kukbuk
Kukbuk
Tarta ze szparagami, brokułami. Przepisy na proste tarty  (fot. Paulina Czyżewska)

Zielone tarty na wiosnę

Wiosna to czas, gdy na targu pojawiają się nasze ulubione sezonowe składniki – młode liście, chrupiące warzywa i soczyste owoce. Sprawdźcie, jakie tarty, placki i quiche’e warto z nimi przygotować.

Sezonowy targ: owoce lata – przepisy Kai Kręglickiej

Przedstawicielka młodego pokolenia rodziny Kręglickich. Rebeliantka, która na bazie klasycznej edukacji cukierniczej z Cordon Bleu tworzy ciekawe i nieoczywiste wypieki, po które co tydzień ustawiają się kolejki w Fortecy. Wcześniej tworzyła projekty związane z produkcją autorskich lodów i lizaków.

Tekst: Kaja Kręglicka

Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Pierwsze oznaki wiosny – i momentalnie rośnie nasz apetyt na świeżą zieleninę. Proces wzrostu roślin, od nasiona do bujnych liści, wymaga jednak cierpliwości. Na razie na targu dostępne są drobne liście szpinaku, rukola, koper, natka pietruszki i kolendry, szczypiorek, pierwsze sałaty, a także wszystko, co jest uprawiane w gruncie, ale pod osłonami. By nasycić się zielonym, uzupełniamy talerze mrożonymi warzywami – groszkiem, bobem, fasolką i brokułami lub porami, które lubią chłód i dobrze zachowały się od ubiegłego roku.

Wiosenna aura sprzyja nie tylko roślinom, ale i życiu towarzyskiemu. Podczas wyjazdów w plener, spotkań w ogrodzie lub pikników w parku doskonale sprawdzają się rozmaite tarty, placki i quiche’e. Są nie tylko pyszne, pełnowartościowe i różnorodne, ale także łatwe i wygodne w transporcie. Bez większego problemu można je spakować do koszyka i dowieźć w nienaruszonym stanie na plenerową imprezę. Sprawdźcie, jak je przygotować i w jakiej wersji smakują najlepiej.  

Przepisy na zielone tarty – placek jaglany z kremowym serem i zieleniną (fot. Paulina Czyżewska)

Placek jaglany z kremowym serem i zieleniną 

Ten przepis to dowód, że pożywna kasza jaglana świetnie sprawdza się nie tylko w śniadaniowej jaglance czy sycącym kaszotcie. Tym razem proponujemy użyć jej do zrobienia pysznego placka, który kusi kolorami i rozmaitymi zdrowymi warzywami. W tak przygotowanym daniu bób, fasolka szparagowa czy groszek mogą występować w formie mrożonej, nie przejmujcie się więc, jeśli trudno wam wypatrzyć je na straganach. Doskonałym uzupełnieniem są tu świeże liście kopru i mięty, a także kremowy ser śmietankowy. To kwintesencja wiosennych smaków.

Sprawdź przepis na placek jaglany z kremowym serem i zieleniną >>

Przepisy na zielone tarty – tarta z brokułami, groszkiem i fetą (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta z brokułami, groszkiem i fetą

Oto przepis na pyszną wytrawną tartę z brokułem, groszkiem i ze słoną fetą. Najpierw zróbcie kruche ciasto, a brokuł i groszek ugotujcie w posłodzonym wrzątku. Jajka roztrzepcie ze śmietanką, doprawcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na ostudzony spód równomiernie wyłóżcie brokuły z groszkiem i grubo pokruszoną fetę, a następnie zalejcie je masą jajeczną i zapiekajcie paręnaście minut w piekarniku. Ostrzegamy, że na jednym kawałku się nie skończy! 

Zobacz, jak przygotować tartę z brokułami, groszkiem i fetą >>

Przepisy na zielone tarty – tarta ze szparagami (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta ze szparagami 

Jeśli chcecie przygotować wiosenną tartę, która sprawdzi się na pikniku lub podczas rozpustnej uczty w ogrodzie, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Trudno o lepszą i bardziej apetyczną przekąskę niż zrobiona z kruchego ciasta francuskiego tarta z dodatkiem zielonych szparagów i długo dojrzewającego sera emilgrana. Ma wyrazisty i lekko słony smak, a do tego obłędnie wygląda. Gwarantujemy, że usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagających entuzjastów wiosennych smaków!

Wypróbuj przepis na tartę ze szparagami >>

Przepisy na zielone tarty – quiche pełen zielonych warzyw (fot. Paulina Czyżewska)

Quiche pełen zielonych warzyw 

Ten wiosenny quiche zasmakuje całej rodzinie, także najmłodszym. Możecie użyć do niego dowolnej mieszanki zielonych warzyw – nie musicie się więc martwić, że natraficie na znielubiony przez siebie składnik. Świetnie sprawdzą się brokuły, pory, szpinak, groszek czy fasolka szparagowa, ale także bób, szparagi, koper i natka pietruszki. Wszystko zależy od was! To zdrowe i proste danie, które możecie nie tylko podać na obiad, ale także spakować jako lunch czy przekąskę piknikową. Pst! Przed upieczeniem spodu połóżcie na nim pergamin i wysypcie na wierzch odrobinę fasoli. Obciąży ciasto, dzięki czemu będzie równe.

Sprawdź, jak zrobić quiche pełen zielonych warzyw >>

Przepis na szybkie i smaczne gallette z botwiną (fot. Paulina Czyżewska)

Galettes z botwiną i bryndzą  

Pochodzące z Bretanii galettes uwielbiamy przygotowywać na słodko, ale tym razem stawiamy na wersję wytrawną. Choć to danie francuskie, świetnie sprawdzą się tu produkty charakterystyczne dla kuchni polskiej: wiosenna botwina i bryndza, czyli podhalański ser podpuszczkowy wytwarzany z mleka owiec. Jego intensywny smak idealnie odnajduje się w towarzystwie podsmażonego na patelni, chrupiącego czosnku i doskonale pasuje do kruchego ciasta. Zapewniamy, że nie będziecie żałować!

Zobacz przepis na galettes z botwiną i bryndzą >>

Ciasto z rabarbarem i kruszonką, prosty przepis na szybką tartę rabarbarową (fot. Paulina Czyżewska)

Tarta rabarbarowa  

Dobrze wiemy, że czasem wystarczy maczanie kwaśnych łodyg rabarbaru w cukrze, ale zachęcamy was do odrobinę większej inwencji. Gwarantujemy, że warto, bo wiosną trudno o lepszy sezonowy deser niż tarta rabarbarowa. Jest prosta i pyszna, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu. Zagniećcie ciasto, rabarbar pokrójcie w kostkę i obtoczcie w cukrze i mące ziemniaczanej, a później zróbcie kruszonkę. Zostanie wam już tylko wyłożyć owoce na kruchy spód, posypać je kruszonką i piec 20-30 minut. Pachnącą owocami i pokrytą złotymi okruszkami tartą będą zachwycone nawet najbardziej wymagające łasuchy.

Wypróbuj przepis na tartę rabarbarową >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk