Każdy, kto gotował risotto albo gulasz, wie, że takie dania najlepiej smakują następnego dnia. Najlepiej zatem od razu przyrządzić nieco więcej, by starczyło na kolejne dni. Mocno paprykowe leczo, zupa albo aromatyczne curry przypominające o egzotycznych podróżach do Azji – do tych przepisów nie będziecie potrzebowali kilku patelni, stosu pokrywek czy mniejszych i większych garnków. Wystarczy jeden solidny gar, a o gotowaniu obiadów na resztę tygodnia możecie spokojnie zapomnieć. Polecamy dania, które są łatwe w przygotowaniu i podaniu, a do tego wręcz stworzone, by się nimi dzielić. Gdy już będziecie mieć garnek pełen warzyw tonących w apetycznym sosie pomidorowym, nadwyżkę jedzenia podrzućcie sąsiadowi albo podzielcie się nim z przyjaciółmi.
13 przepisów na jednogarnkowy obiad
Wegańskie curry, maślany kurczak po indyjsku i szybka zapiekanka – do tych przepisów nie będziecie potrzebowali kilku patelni ani stosu garnków. Sprawdźcie, jakie proste dania jednogarnkowe przygotować na obiad.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Maciej Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska
Frittata z kalafiorem i szafranem
Frittata z kalafiorem, szafranem i ze szpinakiem to doskonały obiad na chłodne dni. Wszystkie warzywa pokrójcie, wrzućcie na patelnię i dodajcie jajka. Na koniec włóżcie patelnię do piekarnika i zapieczcie frittatę pod przykryciem. Mniejsza porcja tego dania sprawdzi się również na śniadanie!
Butter chicken
To klasyczne danie kuchni indyjskiej jest niezwykle aromatyczne i każdemu doda sił. Dzięki dodatkowi sosu maślano-pomidorowego kurczak jest miękki i delikatny. Takie przysmaki najlepiej jeść z chlebkiem naan albo pitą.
Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką
Dla osób na diecie bezmięsnej przygotowaliśmy coś szczególnego. Oto przepis na wegańskie curry z kalafiorem, cukinią i fasolką szparagową. Danie obłędnie pachnie limonką i mleczkiem kokosowym. Można je jeść na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno.
Tofu tikka masala z warzywami i ryżem
Wiedzieliście, że tikka masala to angielskie danie? Nazwa może być myląca, zwłaszcza gdy zobaczymy listę składników, które w większości kojarzą się raczej z Indiami. Niemniej dajcie się zainspirować temu niezwykłemu przepisowi i sprawdźcie, jak zrobić bezmięsną wersję tikka masala na bazie tofu, passaty pomidorowej i mleczka kokosowego. Smakuje fenomenalnie!
Zobacz jak przygotować tofu tikka masala z warzywami i ryżem >>
Caponata
To sycylijskie danie jest szybkie w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy. I najważniejsze – rozpieszcza smakiem słodkich pomidorów, bakłażanów oraz wyrazistych kaparów. Przyprawiona czosnkiem i śródziemnomorskimi przyprawami caponata nie ma sobie równych.
Zupa z soczewicy z morelami
Prosty przepis na niebanalną i sycącą zupę z soczewicy. Przypomina klasyczny dal, ale dzięki morelom ma słodki, karmelowy posmak. A jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania, śmiało przełamcie słodycz zupy odrobiną chili.
Ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem
Tej zapiekance nikt się nie oprze. Jest prosta w przygotowaniu, pełna smaku, a do jej zrobienia nie trzeba wielu składników. Wystarczą ziemniaki, odrobina sera, śmietana i przyprawy. Prawdziwy comfort food, doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni.
Wypróbuj przepis na ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem >>
Adżapsandal
Oto potrawa rodem z Gruzji. Można ją jeść samą, bez żadnych dodatków, ale doskonale sprawdzi się także w towarzystwie – na przykład lawaszu czy chaczapuri. Adżapsandal świetnie spełni funkcję bazy szakszuki – wystarczy podgrzać warzywa na patelni, wbić jajko i gotowe danie posypać fetą i natką pietruszki.
Dyniowe curry
W tym wydaniu curry nęci aromatem galangalu i trawy cytrynowej. Oprócz nich w składzie znajdziecie jeszcze zieloną pastę curry (sprawdźcie, jak zrobić domową pastę curry oraz idealne curry w tajskim stylu>>), żółte pomidorki koktajlowe i oczywiście dynię. Gorące curry najlepiej smakuje z ryżem basmati, posypane posiekaną kolendrą.
Francuska zupa cebulowa
Klasyka kuchni francuskiej! Kluczem do idealnej zupy cebulowej jest właściwe skarmelizowanie cebuli. Zanim jednak pokroicie cebulę, mocno ją schłodźcie – albo włóżcie gogle narciarskie (to naprawdę pomaga). Dzięki temu nie wypłaczecie morza łez. A gdy ten najważniejszy krok będziecie mieć za sobą, dodajcie białe wino i zacznijcie przygotowywać złociste grzanki z masłem, koniecznie zapiekane z serem.
Risotto z grzybami
Jest kremowe, delikatne i obłędnie pachnie grzybami. To risotto powinno na stałe zagościć w waszym jadłospisie. Gdy ryż arborio będzie dochodził, usmażcie ulubione grzyby na maśle, a potem doprawcie je solą i pieprzem. Na koniec danie posypcie startym serem pecorino i świeżą natką pietruszki.
Cytrynowe risotto z jarmużem
Przepis na lekkie risotto z jarmużem, ze skórką cytrynową i z groszkiem. Pamiętajcie, by w trakcie przygotowywania dania stopniowo podlewać ryż bulionem – kolejne porcje wlewajcie, kiedy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta przez ziarna. A kiedy ryż będzie al dente, dodajcie groszek. Smacznego!
Risotto z całego kalafiora
Jeśli nie macie czasu na zrobienie tego dania zaraz po zakupach, kalafior możecie zetrzeć na tarce i wrzucić do zamrażalnika. Później wystarczy go usmażyć z grzybami i cebulą na maśle, dodać białe wino i na koniec podlać bulionem. Naprawdę trudno nam zdecydować, która wersja risotta jest smaczniejsza.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
5 pomysłów na obiady z piekarnika
Są szybkie i nie wymagają stosu garnków. Sprawdzą się zarówno na lunch we dwoje, jak i w większym gronie głodomorów. Oto sposoby na smaczne i proste obiady z piekarnika.
- Ludzie i inspiracje
25 przepisów na lato
Jak najlepiej wykorzystać letnie warzywa i owoce? Przetestujcie nasze menu, dzięki któremu poczujecie wakacje w pełni!
- Ludzie i inspiracje
Kalafior - przepisy na najlepsze dania
Kalafior - przepisy z jego wykorzystaniem są proste i pyszne. To wdzięczne warzywo chyba nigdy nam się nie znudzi – można je przyrządzić na dziesiątki różnych sposobów. Rewelacyjnie smakuje zarówno z masłem i bułką tartą, jak i z mniej oczywistymi dodatkami. Sprawdźcie, co zrobić z kalafiora!
- Ludzie i inspiracje
5 pomysłów na obiady z piekarnika
Są szybkie i nie wymagają stosu garnków. Sprawdzą się zarówno na lunch we dwoje, jak i w większym gronie głodomorów. Oto sposoby na smaczne i proste obiady z piekarnika.
- Ludzie i inspiracje
25 przepisów na lato
Jak najlepiej wykorzystać letnie warzywa i owoce? Przetestujcie nasze menu, dzięki któremu poczujecie wakacje w pełni!
- Ludzie i inspiracje
Kalafior - przepisy na najlepsze dania
Kalafior - przepisy z jego wykorzystaniem są proste i pyszne. To wdzięczne warzywo chyba nigdy nam się nie znudzi – można je przyrządzić na dziesiątki różnych sposobów. Rewelacyjnie smakuje zarówno z masłem i bułką tartą, jak i z mniej oczywistymi dodatkami. Sprawdźcie, co zrobić z kalafiora!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?