Do nauki potrzebny jest nie tylko świeży umysł. Warto zadbać też o to, by dzieci w czasie szkolnej przerwy zjadły coś, co doda im energii. Przekąski do szkoły mogą być zarówno wytrawne, jak i słodkie – najważniejsze, żeby były sycące i pełnowartościowe. Na koncentrację wpłyną korzystnie między innymi orzechy i pestki, które znajdziecie w wielu zebranych poniżej przepisach, takich jak pasta z suszonych pomidorów i ze słonecznika czy granola marchewkowa. Przygotujcie je dla swoich pociech, ale uważajcie – są na tyle smaczne, że sami będziecie chcieli je zjeść, bez niczyjej pomocy!
Słodkie i słone przekąski do szkoły
By przyswajać wiedzę, potrzeba sporo energii. Podpowiadamy, jakie przekąski zapakować do szkolnego plecaka, by małym uczniom nie zabrakło sił do nauki.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Anna Tukhfatullina / unsplash.com
Na słono
Pasta słonecznikowo-pomidorowa do kanapek >>
Do przygotowania tej wegańskiej pasty kanapkowej potrzeba zaledwie kilku składników: słonecznika, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz soli i pieprzu. Jej wykonanie jest niezwykle proste i trwa dosłownie pięć minut. Podane z nią kanapki bez wątpienia dodadzą waszym dzieciom energii do nauki!
Placki z cukinii z marchewką i natką pietruszki >>
Warzywne placki to znakomity pomysł nie tylko na przekąskę, ale także na obiad po zajęciach. Przygotujecie je w zaledwie 20 minut, a większość potrzebnych składników prawdopodobnie macie w kuchni. Placki z cukinii najlepiej smakują z dipem na bazie jogurtu greckiego.
Fritatta z ziemniakami, szpinakiem i serem feta >>
Frittata jest szczególnie popularna we Włoszech i w Hiszpanii – i to stamtąd przywędrowała do Polski. Jej przygotowanie jest bajecznie proste i w dużej mierze przypomina robienie omleta. Ta pyszna jajeczno-ziemniaczana zapiekanka zasmakuje nawet największym niejadkom!
Kolorowe sushi warzywne >>
Tej przekąski pozazdroszczą waszym dzieciom wszyscy koledzy z klasy! Wegańskie sushi doskonale smakuje z awokado, marchewką, mango czy jarmużem, ale w arkusz nori możecie zawinąć także składniki bliższe japońskiej tradycji, takie jak marynowana tykwa czy rzodkiew oshinko. Sushi podajcie z sosem sojowym, wasabi i imbirem. Pałeczki możecie zostawić w szufladzie – kolorowe rolki dzieci najchętniej jedzą palcami!
Wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini >>
Jecie tylko słodkie ciasteczka? Czas to zmienić! Gwarantujemy, że ta chrupiąca wytrawna przekąska momentalnie zniknie z talerza. Ciasteczka z dymki, pora i tahini są zresztą nie tylko pyszne, ale także zdrowe – bez wątpienia pobudzą dzieci do intensywnego myślenia na lekcjach.
Jadalne "doniczki" >>
Jadalne „doniczki” to w zasadzie nic innego, jak wytrawne wegetariańskie babeczki. Tej przekąski nie można jednak bagatelizować – jest w niej bowiem zamknięty smak wiosny! Por, maślanka, twarożek i rzeżucha to składniki, których smak od razu przypomni wszystkim uczniom o… dniu wagarowicza! Poza sezonem, zamiast rzeżuchy użyjcie kiełków rzodkiewki.
Na słodko
Maślankowe muffiny z malinami >>
Muffiny nie bez powodu są jedną z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Ślinianki pracują od samego myślenia o ich delikatnej konsystencji! Domowe muffiny możecie przygotować na maślance, a do ciasta dodać ulubione owoce – oprócz malin świetnie sprawdzą się choćby jagody czy porzeczki.
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką >>
Domowe drożdżówki to doskonały pomysł na słodki początek dnia. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale bez wątpienia warto go poświęcić. Drożdżowe bułeczki z wiśniami i kruszonką to przecież smak dzieciństwa. Uważajcie, żeby samemu nie zjeść wszystkich – w końcu pieczecie je dla swoich pociech!
Batony sernikowe z czereśniami i czerwoną bazylią >>
Zamiast kupować je w sklepie, przygotujcie domowe batony sernikowe! Ta słodka przekąska znakomicie nadaje się do przegryzania podczas zajęć, ale świetnie sprawdza się także jako wyjątkowy deser – w nagrodę za dobre oceny!
Granola marchewkowa >>
Chrupiąca, zdrowa i pożywna – domowa granola z płatków owsianych, pestek, orzechów i suszonej marchewki to niezawodna propozycja szybkiego śniadania. Przygotujecie ją w zaledwie pół godziny, a zajadać się nią będziecie co najmniej kilka dni. Doskonale smakuje z mlekiem lub z jogurtem i owocami, choć istnieje duże prawdopodobieństwo, że dzieci zjedzą ją bez dodatków!
Słodkie smarowidła kanapkowe >>
Prosty w przygotowaniu i sycący krem z migdałów to pyszne smarowidło do kanapek, w którym wasze dzieci się zakochają. Zrobiony samodzielnie, będzie zdrowszą alternatywą dla kremów orzechowych, które znajdziecie na sklepowych półkach.
Chrupiące naleśniki z twarogiem >>
Chrupiące naleśniki to KUKBUK-owy klasyk! Znakomicie sprawdzą się zarówno jako słodkie śniadanie, jak i przekąska podczas zdalnej nauki. Z dodatkiem twarogu i ulubionej konfitury są daniem, którego trudno sobie odmówić. I uwaga – ich przygotowanie trwa tylko 30 minut.
Wegańskie muffiny z gorzką czekoladą i tahini >>
Trudno oprzeć się domowym muffinkom, szczególnie jeśli przygotujemy je w wersji wegańskiej. Głęboki smak gorzkiej czekolady i kakao znakomicie uzupełni sezamowa pasta – tahini. Ostrzegamy: ta przekąska zniknie z talerza w mgnieniu oka!
Szybkie ciastka owsiane >>
Zdrowe, domowe ciastka owsiane to nie tylko pomysł na deser. Ta słodka wegańska przekąska może towarzyszyć nam przez cały dzień: od śniadania po kolację. Tym, za co najbardziej je cenimy, jest czas ich przygotowania. Wymagają zaledwie 20 minut krzątania się po kuchni i kolejnych 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
Indyjskie naleśniki ryżowo-kokosowe >>
Inspirowane smakami Indii naleśniki są nie tylko wegańskie, ale także bezglutenowe. Do ich przygotowania używamy bowiem nie mąki pszennej, a ryżowej! Gotowe naleśniki najlepiej smakują w towarzystwie egzotycznych owoców, takich jak marakuja, karambola czy mango.
Batony czekoladowe z masłem orzechowym >>
Słodkie, sycące batony z masłem orzechowym są zdrowszą alternatywą dla tych ze sklepu i świetną propozycją przekąski dla uczących się zdalnie dzieci. Podpowiadamy, jak zrobić te batoniki w domu. Klasyczne masło orzechowe można zastąpić migdałowym, z nerkowców lub pistacji, a do masy dodać posiekane suszone morele lub śliwki.
Chlebek elficki >>
Chlebek elficki to delikatne, wilgotne ciasto z bakaliami. Przygotowując je, puśćcie wodze fantazji i wykorzystajcie wszystkie orzechy i suszone owoce, które od dawna zalegają w szafkach. Orzechy najpierw uprażcie na złoto w rozgrzanym piekarniku – zrobią się dzięki temu kruche i zyskają na smaku.
Przeczytaj później:
- Ludzie i inspiracje
10 pomysłów na letnie śniadania
Weekendowe wakacyjne śniadanie mogłoby trwać w nieskończoność. Z talerzem i filiżanką porannej kawy łatwo przewędrować z łóżka na balkon czy do ogrodu…i z powrotem.
- Ludzie i inspiracje
20 pomysłów na rzodkiewkę
Choć można ją kupić przez cały rok, rzodkiewka najlepiej smakuje na wiosnę. Idealna na kanapki i do sałatek, sprawdzi się też jako przekąska w czasie pracy czy składnik dania głównego.
- Zdrowie i rozsądek
Jak zatrzymać smak sezonowych owoców i warzyw?
Przedstawiamy krótki przewodnik po technikach mrożenia, suszenia i przerabiania.
- Ludzie i inspiracje
10 pomysłów na letnie śniadania
Weekendowe wakacyjne śniadanie mogłoby trwać w nieskończoność. Z talerzem i filiżanką porannej kawy łatwo przewędrować z łóżka na balkon czy do ogrodu…i z powrotem.
- Ludzie i inspiracje
20 pomysłów na rzodkiewkę
Choć można ją kupić przez cały rok, rzodkiewka najlepiej smakuje na wiosnę. Idealna na kanapki i do sałatek, sprawdzi się też jako przekąska w czasie pracy czy składnik dania głównego.
- Zdrowie i rozsądek
Jak zatrzymać smak sezonowych owoców i warzyw?
Przedstawiamy krótki przewodnik po technikach mrożenia, suszenia i przerabiania.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?