Kukbuk
Kukbuk
gotowanie grzybów jak ugotować świeże grzyby czas gotowania grzybów leśnych (fot. Thanh Soledas / unsplash.com)

Jak długo gotować grzyby?

Zbieranie prawdziwków, borowików, kurek czy maślaków to jedna z naszych ulubionych jesiennych aktywności. Zrobione z nich dania kuszą smakiem i imponują pomysłowością. Jak przygotować grzyby przed przyrządzeniem z nich aromatycznych potraw? Podpowiadamy, jak gotować grzyby.

Jajka na śniadanie: 20 pomysłowych przepisów

Jajka to nie tylko omlet i jajecznica! Sprawdźcie, jakie śniadaniowe klasyki z różnych zakątków świata możecie zrobić przy odrobinie cierpliwości.

Czy wino ma kalorie?

Jak wszystko, co jemy i pijemy, może z wyjątkiem czystej wody, wino też dostarcza kalorii. Jak dużo? To zależy przede wszystkim od dwóch czynników: zawartości alkoholu i cukru.

Co dzisiaj zjeść?

Podcast W Gości: Czytam książki kucharskie przed snem - rozmowa z Karoliną Sobańską

Nasze cykle

cykl

Pomidory są pyszne!


Zmysłowe, nabrzmiałe od słońca i soczyste pomidory można dodać do wszystkiego. Odpowiadają za niepowtarzalny smak włoskich klasyków, gęstych sosów czy porannej szakszuki. Bogate w umami, najlepiej zamknąć w słoikach, by jesienią uwalniały pełnię swojego aromatu i przywoływały letnie wspomnienia.

Park Krajobrazowy Doliny Bobru, idealne miejsce na szybką, jednodniową wycieczkę pod Wrocław, Mazda (fot. Maciej Niemojewski)
zobacz inne cykle

Krótkie wycieczki po Polsce

Kolejny weekend w mieście? Nie tym razem! Wspólnie z Mazdą odwiedziliśmy najciekawsze miejsca w okolicach dużych polskich miast, by sprawdzić, gdzie warto wyjechać na jednodniowy odpoczynek. Oto malownicze parki, doskonałe restauracje, nietuzinkowe muzea i architektoniczne perełki, które wzbudziły nasz zachwyt i na długo zapadły nam w pamięci.

zobacz inne cykle

Jak prowadzić kuchnię w duchu less waste?

O życiu, w którym mniej się marnuje mówi się już bardzo dużo – także w kontekście kuchni mamy na to dziesiątki sprawdzonych sposobów. Przemyślane zakupy, dobrze zaplanowane posiłki, świeże spojrzenie na produkty i inteligentne sprzęty, które wieloma rzeczami zajmą się za nas w efekcie zaoszczędzą nasz czas, pieniądze i pomogą zadbać o środowisko naturalne.

Algi – jeść czy nie? (il. Urszula Mierzwa)
zobacz inne cykle

jedzenie przyszłości

Tomek Zielke śledzi najnowsze trendy dotyczące żywności. Jak zmiany klimatyczne, i rosnąca świadomość ekologiczna konsumentów wpływają na poszukiwanie nowych rozwiązań i produktów. Sprawdźcie, co w najbliższym czasie zastąpi mięso i do czego możemy wykorzystać bakterie.

KUKBUK Spirits

Najnowsze wydanie najsmaczniejszego magazynu w Polsce!

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk