
8 polskich, kobiecych marek
Dzielą swój czas między kreację a zarządzenie. Ich przedmioty muszą być wyjątkowe, ale również powstawać w etyczny sposób. Oto polskie marki prowadzone przez kobiety.
W weekend poprzedzający Dzień Kobiet pragniemy docenić pracę, wyjątkowe zdolności i zaangażowanie społeczne szefowych kuchni, które odmieniły oblicze kulinarnego świata. Wyruszamy także w podróż po sklepach polskich rzemieślniczek w poszukiwaniu idealnego prezentu oraz czytamy książki i oglądamy filmy poświęcone kobietom i feminizmowi.
Dzielą swój czas między kreację a zarządzenie. Ich przedmioty muszą być wyjątkowe, ale również powstawać w etyczny sposób. Oto polskie marki prowadzone przez kobiety.
Głód eksperymentów i uwielbienie dla jedzenia – oto jak kilka kobiet zmieniło światowe gotowanie. Poznajcie pięć kulinarnych rewolucjonistek.
W Dzień Kobiet celebrujemy kobiecą siłę, niezależność i odwagę. Nadchodzi girl power!
W ten weekend rozpieszczamy ukochane mamy, babcie, przyjaciółki i… siebie. Proponujemy przepisy na dania, które ucieszą nawet najbardziej wymagające smakoszki.
Wkraczając w weekend, wszystkie zmartwienia zostawiamy za drzwiami – w te dwa dni liczy się tylko wypoczynek. Podpowiadamy, jak można spędzić ten czas, by naprawdę się zrelaksować!
Zastanawiacie się jeszcze nad pomysłem na prezent dla mamy, siostry czy przyjaciółki? By ułatwić wam wybór, przygotowaliśmy listę dań, które ucieszą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Jeszcze do niedawna stały w cieniu szefów kuchni. Na szczęście w kulinarnym świecie zaszły zmiany i działające w tej branży kobiety coraz częściej zdobywają należne im uznanie. Oto szefowe kuchni, które zmieniają myślenie o gotowaniu.
W Dzień Kobiet sięgamy po książki, które upowszechniają pozytywne wartości feministyczne, demaskują niesprawiedliwość, uczą i zachęcają do wielogodzinnej lektury.
Lekko pikantna, słona i niezwykle krucha – feta jest jednym z symboli greckiej kuchni. Choć zwykle podaje się ją na zimno, równie wybornie smakuje zapiekana. I to nie tylko z pomidorami. Do czego dodać fetę?
Bio, eko i lokalnie – oto 15 stołecznych sklepów ze zdrową żywnością, które trzeba znać.
Mimo trudnej pandemicznej sytuacji zakasali rękawy, gotują i karmią mieszkańców stolicy – oto 10 nowych adresów na kulinarnej mapie Warszawy, skąd warto zamówić jedzenie.
Sushi i roladki zostawmy tradycjonalistom. Poznajcie nasze przepisy na niebanalne potrawy z łososiem w roli głównej.
Chłodne, deszczowe wieczory to idealny czas na nadrobienie serialowych zaległości. Zobaczcie, jakie smakowite kąski proponujemy do zagryzania filmowych emocji.
Urodziny, ślub, a może nieoczywista dekoracja do domu? Podpowiadamy, które kwiaciarnie przygotują niebanalne bukiety oraz zamienią nasze mieszkanie w pachnące atelier.
Czym są sirtuiny? Gdzie ich szukać? I na czym właściwie polega fenomen sirtfood? W naszym cyklu odpowiadamy na każde pytanie i rozwiewamy wszelkie wątpliwości. Wraz z dietetykiem rozmawiamy o tym, jak wygląda w praktyce jedna z popularniejszych obecnie diet. Sprawdźcie, co jeść na diecie sirt i przekonajcie się, czy ten sposób odżywiania jest dla was.
W chłodne i mroźne dni najchętniej wybieramy rozgrzewające zupy oraz wzmacniające odporność napary. Wyciągamy ze spiżarni słoiki ze słodkimi dżemami, domowymi konfiturami oraz marynowanymi warzywami. W długie wieczory chowamy się pod kocem z kawałkiem ulubionego ciasta, najchętniej wypełnionego bakaliami, z kroplą brandy dla podniesienia temperatury.
Po pełnym wyzwań roku należy się nam chwila oddechu, a nawet celebracji. Doskonale nada się do tego whisky, która nigdy nie wychodzi z mody. Johnnie Walker obchodzi 200 urodziny – inspiruje historią niegasnącego zapału, zaskakuje pomysłami na oryginalne prezenty i nieustannie zachęca do świętowania.
Kiedy macie już dosyć pracy zdalnej, przypomnijcie sobie wszystkie poranki, które spędziliście w zatłoczonym autobusie. Home office niesie ze sobą wiele korzyści – musimy tylko nauczyć się, jak zadbać o swoją produktywność i dobre samopoczucie! W naszym cyklu #Zostańwdomu podpowiadamy, jak lepiej zorganizować swoją pracę i czym zająć się w czasie wolnym.
Od siedmiu lat stanowimy część kulturalno-kulinarnego świata i zawsze jesteśmy tam, gdzie dzieją się rzeczy ważne i potrzebne. Dzisiaj nasze środowisko potrzebuje wsparcia bardziej niż kiedykolwiek, dlatego stworzyliśmy cykl, w którym znajdziecie informacje i wskazówki na temat tego, co możemy zrobić, aby nasze ulubione miejsca, produkty i wydarzenia nie zniknęły na zawsze.
Wakacje to czas beztroski, zabawy i odpoczynku – warto spędzić go z najbliższymi. Zaproście więc na domówkę swoich przyjaciół i samodzielnie przygotujcie dla nich pyszne przekąski, bo – jak pisze Aleksander Szojer – kuchnia domowa ma moc! A jeśli wolicie spotkać się ze znajomymi poza domem, zobaczcie, w których restauracjach zjecie wspólnie późną kolację.
Do tego dostęp do KUKBUK-owych niespodzianek.
W listopadowo-grudniowym numerze obserwujemy przyrodę zapowiadającą nadejście nowego roku. W zasypanym złotymi liśćmi tajemniczym ogrodzie odnajdujemy metaforę życia. Dzieląc się przepisami oraz sezonowymi dobrami patrzymy z optymizmem w przyszłość i wyczekujemy spotkania przy wspólnym stole.