Kukbuk
Kukbuk

Wegańska Warszawa z Youmiko Vegan Sushi

Z okazji premiery filmu „Wegańska Warszawa” rozmawiamy o roślinnej kuchni z jednym z bohaterów obrazu, Pawłem Gnatowskim, właścicielem brandu Youmiko i szefem kuchni Youmiko Vegan Sushi.

Dziewczynka z opakowaniem lodów ze zdziwieniem na twarzy

Jak wprowadzić nowe smaki do diety dziecka?

Oswajanie dzieci z nowymi smakami wcale nie musi być trudne. Wystarczą pomysł i odrobina czasu.

Hot dogi z różnymi dodatkami, przygotowane na sześć sposobów (fot. Maciek Niemojewski)

6 pomysłów na hot doga

Hot dog wcale nie musi kojarzyć się z szybką przekąską na stacji benzynowej. Istnieje wiele sposobów na urozmaicenie tego prostego dania. Może przygotujecie je z salsą verde albo z majonezem miso?

Najpopularniejsze treści

Sałata (fot. Monika Grabkowska / unpslash.com)
cykl

Wegański styczeń


W styczniu tradycyjnie dołączamy akcji Veganuary. Ta organizowana po raz ósmy międzynarodowa kampania, ma na celu promocję weganizmu i zachęca do rozpoczęcia roku z dietą roślinną. By ułatwić wam pierwsze kroki w świecie weganizmu, przygotowaliśmy szereg publikacji. Pamiętajcie, że nawet drobna zmiana się liczy! Jeśli nie jesteście jeszcze gotowi na całkowitą rezygnację z serów, ryb czy mięsa, być może uda wam się choć trochę ograniczyć ich spożycie. Co powiecie na jeden wegański dzień w tygodniu? My już podjęliśmy wyzwanie #Veagnuary!

zobacz inne cykle

Smart home w praktyce

Czym jest smart home i jak może nam ułatwić codzienne życie? W cyklu o inteligentnym domu tłumaczymy, jak w łatwy i intuicyjny sposób urządzenia mogą zadbać o wygodę, bezpieczeństwo i rozrywkę, a nawet pomóc w opiece nad zwierzakiem. Sprawdźcie, jakie nowoczesne rozwiązania warto wprowadzić do swojego mieszkania!

Jak sprawić, by w kuchni było jeszcze bardziej ekologicznie (fot.materiały prasowe)
zobacz inne cykle

Ekologiczna kuchnia

Jak sprawić, by w kuchni było jeszcze bardziej ekologicznie? Jak ograniczyć plastik w domu? I co zrobić, by zaoszczędzić wodę i pieniądze? Przywiązujemy coraz większą wagę do ekologii, dobrze więc poznać kilka faktów, a wraz z nimi sposoby na zmianę przyzwyczajeń i na to, by nasze domy były bardziej przyjazne środowisku.

zobacz inne cykle

Zaskakująca gorgonzola

O tym, jak powstał ten ser, krążą legendy. Pochodząca z Lombardii gorgonzola zaskakuje na każdym kroku – należy do najzdrowszych i lekkostrawnych serów. Z jej charakterystycznym słodszym lub lekko pikantnym smakiem współgra oryginalny wygląd – widoczne na krążkach żyłki pracującej pleśni. Poznajcie tajemnice gorgonzoli!

Park Krajobrazowy Doliny Bobru, idealne miejsce na szybką, jednodniową wycieczkę pod Wrocław, Mazda (fot. Maciej Niemojewski)
zobacz inne cykle

Krótkie wycieczki po Polsce

Kolejny weekend w mieście? Nie tym razem! Wspólnie z Mazdą odwiedziliśmy najciekawsze miejsca w okolicach dużych polskich miast, by sprawdzić, gdzie warto wyjechać na jednodniowy odpoczynek. Oto malownicze parki, doskonałe restauracje, nietuzinkowe muzea i architektoniczne perełki, które wzbudziły nasz zachwyt i na długo zapadły nam w pamięci.

Warszawskie Browary, architektura na warszawskiej Woli, spacer po Woli (fot. materiały prasowe)
zobacz inne cykle

Odwiedzamy Browary Warszawskie

Wola odżyła – i architektonicznie, i kulinarnie! Zrewitalizowane Browary Warszawskie to idealne miejsce zarówno na załatwienie codziennych spraw, jak i na celebrowanie wyjątkowych okazji. Już niebawem mogą się okazać czarnym koniem wyścigu o tytuł towarzyskiego serca stolicy. Sprawdźcie, dlaczego warto je odwiedzić!

zobacz inne cykle

Kulinarna mapa Warszawy

Warszawa może pochwalić się jedną z najciekawszych scen kulinarnych w Polsce. W stolicy każdy znajdzie coś dla siebie: od autentycznych kuchni Dalekiego Wschodu, przez niszowe kawiarnie, aż po bary, które pamiętają PRL. Sprawdźcie, gdzie zjeść w różnych warszawskich dzielnicach!

sezonowe warzywa, wiosna, sezon na szparagi
zobacz inne cykle

Szparagi w roli głównej

Rarytas, na który czekamy 10 miesięcy - a sezon na nie trwa ledwie półtora. Wiosną wreszcie nas na nie stać, a restauracje prześcigają się w sposobach na ich przyrządzenie.

zobacz inne cykle

Kawa nie tylko w filiżance

Zarówno dla entuzjastów kawy, którzy nie mogą się obejść bez jej smaku i aromatu, jak i dla tych, którzy chętnie oddają się kulinarnym eksperymentom, przygotowaliśmy kilka zaskakujących przepisów z kawą

zobacz inne cykle

W poszukiwaniu kuchennej doskonałości

Ostatnie lata zmieniły nasze kuchnie nie do poznania – miejsce, które kojarzyło się z codzienną powinnością, przeobraziło się w komfortową i funkcjonalną przestrzeń. Bohaterami tej przemiany są kuchenne sprzęty, które w coraz większym stopniu wyręczają nas w obowiązkach, sprawiając, że stają się one przyjemnością.

Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu -  WszystkiegoSłodkiego.pl
zobacz inne cykle

Wszystkiego Słodkiego

Uwielbiamy słodkości. Serniki, babki, mazurki – żadnym z ciast nie potrafimy się oprzeć i dlatego wciąż poszukujemy sposobów na idealne desery. Zainspirujcie się naszymi przepisami i sprawcie, by w kuchni było kreatywnie, smacznie, a do tego kolorowo nie tylko od święta.

Dieta Sirtuinowa
zobacz inne cykle

Sirtuiny w praktyce

Czym są sirtuiny? Gdzie ich szukać? I na czym właściwie polega fenomen sirtfood? W naszym cyklu odpowiadamy na każde pytanie i rozwiewamy wszelkie wątpliwości. Wraz z dietetykiem rozmawiamy o tym, jak wygląda w praktyce jedna z popularniejszych obecnie diet. Sprawdźcie, co jeść na diecie sirt i przekonajcie się, czy ten sposób odżywiania jest dla was.

cisto czekoladowe na zły nastrój (fot. Jennifer Pallian)
zobacz inne cykle

na zimę

W chłodne i mroźne dni najchętniej wybieramy rozgrzewające zupy oraz wzmacniające odporność napary. Wyciągamy ze spiżarni słoiki ze słodkimi dżemami, domowymi konfiturami oraz marynowanymi warzywami. W długie wieczory chowamy się pod kocem z kawałkiem ulubionego ciasta, najchętniej wypełnionego bakaliami, z kroplą brandy dla podniesienia temperatury.

Whyskey w prezencie. Koktaile z whiskey (fot. Maciek Niemojewski)
zobacz inne cykle

Przepis na domowe świętowanie

Po pełnym wyzwań roku należy się nam chwila oddechu, a nawet celebracji. Doskonale nada się do tego whisky, która nigdy nie wychodzi z mody. Johnnie Walker obchodzi 200 urodziny – inspiruje historią niegasnącego zapału, zaskakuje pomysłami na oryginalne prezenty i nieustannie zachęca do świętowania.

śniadanie w łóżku (fot. Tosca Olivi)
zobacz inne cykle

#Zostańwdomu

Kiedy macie już dosyć pracy zdalnej, przypomnijcie sobie wszystkie poranki, które spędziliście w zatłoczonym autobusie. Home office niesie ze sobą wiele korzyści – musimy tylko nauczyć się, jak zadbać o swoją produktywność i dobre samopoczucie! W naszym cyklu #Zostańwdomu podpowiadamy, jak lepiej zorganizować swoją pracę i czym zająć się w czasie wolnym.

zobacz inne cykle

#wspieramy gastronomię

Od siedmiu lat stanowimy część kulturalno-kulinarnego świata i zawsze jesteśmy tam, gdzie dzieją się rzeczy ważne i potrzebne. Dzisiaj nasze środowisko potrzebuje wsparcia bardziej niż kiedykolwiek, dlatego stworzyliśmy cykl, w którym znajdziecie informacje i wskazówki na temat tego, co możemy zrobić, aby nasze ulubione miejsca, produkty i wydarzenia nie zniknęły na zawsze.

zobacz inne cykle

Idealna domówka!

Wakacje to czas beztroski, zabawy i odpoczynku – warto spędzić go z najbliższymi. Zaproście więc na domówkę swoich przyjaciół i samodzielnie przygotujcie dla nich pyszne przekąski, bo – jak pisze Aleksander Szojer – kuchnia domowa ma moc! A jeśli wolicie spotkać się ze znajomymi poza domem, zobaczcie, w których restauracjach zjecie wspólnie późną kolację.

Przepisy

Reklama

Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.

DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA

KUKBUK Zima 2021

Zimowe wydanie kwartalnika otula blaskiem świec, rozbrzmiewa gwarem rozmów przy stole i przynosi mnóstwo radości z czasu spędzanego z najbliższymi. Poruszamy w nim ważne sprawy i – jak zawsze – przyjemności szukamy w kuchni. Namawiamy do wspólnego gotowania i świętowania w spokoju i uważności. Pomoże wam w tym smakowite wydanie kwartalnika KUKBUK Zima.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk