
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Żółty, czerwony, pomarańczowy – kolory jesieni rządzą nie tylko na ulicy, ale także w kuchni. Zobaczcie, jakie barwne i pyszne potrawy możecie przygotować z jesiennych składników!
Idealnie nadają się do obiadu na słodko i do apetycznych deserów, lubią się z cynamonem i orzechami, a po upieczeniu kuszą wyjątkowym aromatem. Sprawdźcie nasze przepisy na obłędne dania ze śliwkami.
Kucharze mawiają, że nie ma dwóch takich produktów, których nie dałoby się połączyć. To jedynie kwestia wyobraźni i umiejętności.
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Są pachnące, apetyczne i można je dodawać do wszystkiego – podajemy sprawdzone przepisy na końcówkę sezonu pomidorowego.
Jesienią jabłka są obowiązkowe. A ponieważ we wrześniu i w październiku smakują najlepiej, podpowiadamy, jak przyrządzić z nimi nie tylko słodkie pyszności, ale i rozgrzewające posiłki.
Słodkości nigdy dość. Czy to mały dodatek do kawy, czy pełnoprawny deser – zawsze kusi nas wyglądem i obietnicą błogiej przyjemności. Bez nich trudno sobie wyobrazić doskonałe zakończenie kolacji, a na niedzielny podwieczorek z domowym ciastem nierzadko czekamy cały tydzień. Dlatego ze wszystkimi podobnymi nam łasuchami, zarówno wprawnymi kulinarnymi mistrzami, jak i amatorami, dzielimy się sprytnymi przepisami na każdą okazję i na słodkości last minute, do przygotowania w 20 minut.
Zna go każdy, ale nie wszyscy wiedzą, jak wielkie ma możliwości. Karmel to doskonały i pyszny przykład na to, że jeden składnik potrafi zdziałać w kuchni prawdziwe cuda.
Ten, kto pozna przepis na uratowanie każdej, nawet najbardziej niespodziewanej sytuacji, będzie szczęśliwym (i najedzonym) człowiekiem. A co, jeśli pozna trzy takie przepisy?
Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby robić pyszne słodkości. Są takie przepisy, które właściwie wykonują się same – i nie jest do tego potrzebna żadna magia.
Spacerując gdańskimi ulicami, od starówki, przez Wrzeszcz, aż nad morze, mijamy nie tylko kolorowe kamienice, kanały i muzea, ale także klimatyczne kawiarnie i restauracje. Podpowiadamy, co zjeść w Gdańsku!
To najważniejszy posiłek dnia. Jeśli nie mamy akurat ochoty spędzać poranka na przygotowywaniu śniadania w domu, lepiej zjeść je na mieście. Gdzie w stolicy zjemy najlepsze śniadanie?
Bakłażany smażymy, dusimy, pieczemy i faszerujemy – nie boimy się niczego i sprawdzamy wszystkie sposoby na przyrządzenie oberżyny. Oto przepisy na słodkie i słone dania z bakłażanem.
Spacerując gdańskimi ulicami, od starówki, przez Wrzeszcz, aż nad morze, mijamy nie tylko kolorowe kamienice, kanały i muzea, ale także klimatyczne kawiarnie i restauracje. Podpowiadamy, co zjeść w Gdańsku!
To najważniejszy posiłek dnia. Jeśli nie mamy akurat ochoty spędzać poranka na przygotowywaniu śniadania w domu, lepiej zjeść je na mieście. Gdzie w stolicy zjemy najlepsze śniadanie?
Bakłażany smażymy, dusimy, pieczemy i faszerujemy – nie boimy się niczego i sprawdzamy wszystkie sposoby na przyrządzenie oberżyny. Oto przepisy na słodkie i słone dania z bakłażanem.
Oferta kulinarna Gdyni z każdym rokiem jest coraz atrakcyjniejsza. Podpowiadamy, które restauracje i kawiarnie odwiedzić podczas pobytu w tym mieście.
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.
Marzycie o tym, żeby na chwilę uciec od miejskiego zgiełku? Podpowiadamy, w których stołecznych ogródkach restauracyjnych znajdziecie wytchnienie.
Na późnowiosenne i letnie upały proponujemy wam lody z najlepszych warszawskich lodziarni. Gdzie w stolicy zjemy najsmaczniejsze lody?
Dla prawdziwych miłośników klasyki filmowej i tych, którzy wolą najnowsze opowieści prosto z Hollywood – oto wybór najlepszych filmów romantycznych według KUKBUK-a.
Nie od dziś wiadomo, że redakcja jest pełna ludzi zawsze głodnych. Aby poskromić apetyt na kolejną porcję sernika proponujemy cztery aplikacje liczące kalorie.
Nabrzmiałe od soków, dojrzałe pełnią lata – pomidory mają teraz najwięcej smaku i wartości odżywczych.
Można ją jeść na surowo, smażyć albo grillować – cukinia otwiera pole do wielu kulinarnych eksperymentów!
Keczup ma w kuchni dziesiątki zastosowań. Zobaczcie, jak przygotować ten popularny sos naładowany pomidorową mocą.
Niedojrzałe na półkę, dojrzałe do lodówki? Podpowiadamy, jak dbać o kuszący miąższ i smak umami w owocach późnego lata.
Jak przygotować ten popularny kawałek wieprzowiny, żeby był jeszcze smaczniejszy?
Mimo trudnej pandemicznej sytuacji zakasali rękawy, gotują i karmią mieszkańców stolicy – oto 15 nowych adresów na kulinarnej mapie Warszawy, które warto odwiedzić.
Jesienią na targach królują pękate, pomarańczowe dynie. To jedne z najbardziej uniwersalnych warzyw, dlatego w kuchni dodajemy je do niemal każdego posiłku. Rano cieszymy się domowym pumpkin spice latte, na obiad szykujemy sycący krem z dyni, a na deser – wilgotne, korzenne ciasto. Podpowiadamy, jak obchodzić się z dynią i jakie dania z niej przyrządzić!
Na 18 maja przypada Światowy Dzień Pieczenia. Czym najlepiej uczcić to święto? Wypróbujcie nasze propozycje!
Choć życie w mieście posiada wiele zalet, czasami trzeba odpocząć od zgiełku dużych ulic, tłumów w komunikacji miejskiej i pracowniczej rutyny. Zmienić otoczenie i złapać oddech. Podpowiadamy, gdzie wyjechać, by poczuć kontakt z naturą i odpocząć w zgodzie z filozofią slow living.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUKowych NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA
Sprawdź najlepsze przepisy i treści podane na nowo. Do zachwytów i powrotów o każdej porze roku.