Kukbuk
Kukbuk

Tarta z truskawkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina + 2 godziny chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Ciasto na tartę:
masło
300 g
cukier
100 g
cukier puder
100 g
jajko
1 sztuka
żółtko
2 sztuki
mąka tortowa
500 g
szczypta soli
gorzka czekolada
pół tabliczki
Krem:
mleko
240 ml
cukier
60 g
żółtko
2 sztuki
skrobia kukurydziana
22 g
ekstrakt waniliowy
pół łyżeczki
masło
20 g
Biszkopt:
jajko
2 sztuki
cukier
65 g
mąka tortowa
65 g
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatki:
likier truskawkowy lub rum pół na pół z syropem cukrowym
truskawki
0,5 kg

Przepisy i przygotowanie dań: Michał „Magiel” Myszkiewicz

Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

Zdjęcie: dinnershow.studio

Krok 1

Ciasto na tartę: Masło ucieramy z cukrem pudrem i zwykłym cukrem – tylko na tyle, by zrobiło się jednolite (nie białe i lekkie). Dodajemy jajka i żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z solą. Mieszamy aż do uzyskania równego ciasta. Rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i schładzamy przez minimum 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto do grubości 3 mm.

Krok 2

Wykładamy nim formę o średnicy 20 cm i pieczemy w 160 stopniach. Przez pierwsze 10-12 minut wykładamy środek pergaminem i wysypujemy solą, ryżem lub fasolkami, by spód nie urósł, a brzegi nie opadły. Gdy brzeg zacznie łapać kolor, wyciągamy papier z obciążeniem i pieczemy na złotobrązowy kolor przez kolejne 15 minut. Kiedy ciasto dochodzi, rozpuszczamy w kąpieli wodnej pół tabliczki czekolady. Po wyjęciu ciasta z pieca pozwalamy mu chwilę ostygnąć, a potem malujemy jego spód rozpuszczoną czekoladą i całość schładzamy.

Krok 3

Krem: Mleko zagotowujemy z połową cukru. W miseczce mieszamy ze sobą żółtka, drugą połowę cukru, skrobię i ekstrakt. Po wymieszaniu masy dodajemy kilka łyżek gorącego mleka z cukrem. Przelewamy masę do reszty gotującego się mleka i ciągle mieszając (najlepiej rózgą), gotujemy około minuty, aż krem dobrze zgęstnieje. Przekładamy go do miseczki i dodajemy masło. Mieszamy, przykrywamy folią plastikową i chłodzimy.

Krok 4

Biszkopt: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Jajka podgrzewamy na parze wraz z cukrem, ciągle mieszając, aż osiągną temperaturę 43 stopni. Ubijamy trzepaczką, aż urosną cztery razy i będzie z nich można napisać cyfrę osiem (to test na dobrze ubite jajka – chodzi o to, by było jeszcze widać początek cyfry, gdy ją kończymy).

Krok 5

Delikatnie dodajemy sypkie produkty i mieszamy wszystko ze sobą. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do grubości 5 milimetrów i pieczemy 10-12 minut, aż biszkopt będzie „odbijać” pod palcem i uzyska lekko brązowy kolor. Wyjmujemy go wtedy z pieca i przykrywamy warstwą papieru i ściereczki, żeby nadmiernie nie wysechł.

Krok 6

Układanie warstw tarty: Z biszkoptu wycinamy krążek – musi mieć dokładnie taką samą średnicę jak wcześniej upieczona tarta (20 cm). Tartę smarujemy cienką warstwą kremu. Następnie układamy na wierzchu biszkopt, który nasączamy likierem truskawkowym (albo innym, zależnie od dodatków na górze tarty). Możemy też nasączyć go rumem rozcieńczonym pół na pół z syropem cukrowym. Smarujemy nasączony biszkopt cienką warstwą kremu, a na wierzchu układamy truskawki.

Tarta z truskawkami - przepis na deser

Tarta z truskawkami to idealny pomysł na prosty, letni deser. W przypadku tego przepisu poszliśmy jednak o krok dalej - nie wystarcza nam samo kruche ciasto i owoce. Pieczemy delikatny, mięciutki biszkopt i umieszczamy go na kruchym spodzie posmarowanym warstwą czekolady. Do tego na górę dodajemy lekki krem i całość dekorujemy truskawkami. 

Truskawki idealnie sprawdzają się jako dekoracja, ponieważ pokrojone na plasterki i ułożone na cieście, dają efekt jak z najlepszej cukierni. Warto to sprawdzić we własnej kuchni!

Przepis na tartę z truskawkami

Przepis na tartę z truskawkami uda się najlepiej, kiedy użyjemy do niej polskich truskawek. Są aromatyczne, mają piękny kolor i słodki smak. Wybierajmy truskawki niepoobijane, takie, które dobrze będą prezentować się na cieście. Do tego nie przechowujmy ich zbyt długo, truskawki szybko się psują. Samo ciasto możemy przygotować dzień wcześniej, ale truskawki lepiej pokroić i ułożyć na nim tuż przed podaniem.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk