Kukbuk
Kukbuk

Tagliatelle z borowikami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Makaron:
mąka typu 00
200 g + do posypania
jajko "zerówka"
120 g
kasza manna
do posypania
sól
do gotowania
Sos:
borowiki
500 g
masło
50 g
oliwa z pierwszego tłoczenia
35 g
czosnek
opcjonalnie 1 ząbek
wytrawne białe wino
½ szklanki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
śmietanka 30%
½ szklanki
natka pietruszki
1 gałązka

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjecie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

Przygotowujemy makaron. Do miski wsypujemy mąkę, w środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka. Mieszamy widelcem – począwszy od środka, stopniowo zbieramy mąkę. Gdy ciasto będzie bardziej zbite, energicznie wyrabiamy je rękoma przez mniej więcej 10 minut. Ciastu nadajemy kulisty kształt, owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce około 30 minut.

krok 2

Borowiki oczyszczamy – nóżki małym nożem. Jeśli są bardzo brudne, możemy użyć lekko wilgotnej ściereczki. Kroimy grzyby w plasterki. Na dużej patelni na bardzo małym ogniu rozpuszczamy masło. Gdy jest prawie roztopione, wlewamy oliwę i czekamy, aż lekko się podgrzeje. Dodajemy borowiki i opcjonalnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przez chwilę smażymy, a następnie wlewamy wino i mieszamy. Czekamy, aż wino wyparuje. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy grzyby około 10 minut. Dodajemy śmietanę i kontynuujemy gotowanie przez 3 minuty. Wyłączamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Siekamy pietruszkę i odstawiamy ją na bok.

krok 3

Gdy ciasto odpocznie, dzielimy je na 2 porcje. Jedną część przykrywamy folią i odkładamy na bok, a drugą rozwałkowujemy na posypanej kaszą stolnicy na taką szerokość, by przeszło przez maszynkę. Przepuszczamy je przez maszynkę kilka razy, aby osiągnęło pożądaną przez nas grubość. Postępujemy w ten sam sposób z kolejnym kawałkiem ciasta. Ciastu pozwalamy wyschnąć – około 5 minut z każdej strony.

krok 4

Ostrym i posypanym mąką nożem wycinamy tagliatelle – ciasto kroimy na mniej więcej 6½-7-milimetrowe paski. Aby zrobić gniazda tagliatelle, stopniowo układamy makaron na blacie lekko obsypanym mąką. Gotujemy makaron w osolonej wodzie przez 2 minuty, a następnie odcedzamy go i dodajemy do sosu. Zachowujemy wodę z gotowania makaronu.

krok 5

Makaron z sosem mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli danie jest zbyt suche, możemy dolać wody z gotowania makaronu.

Przepis pochodzi z materiału Włoska szkoła gotowania: grzyby >>, więcej materiałów o włoskiej kuchni znajdziecie w cyklu: Włoska szkoła gotowania >>

Koszyk