Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na włoskie dania z groszkiem cukrowym, jak przyrządzić groszek cukrowy (fot. dinner.show studio)

Włoska szkoła gotowania: groszek cukrowy

Kiedy myślimy o daniach kuchni włoskiej, często zapominamy, jak różnorodnych składników używa się do ich przygotowania. Tymczasem strączki, takie jak groszek cukrowy, stanowią podstawę wielu potraw pochodzących z tego śródziemnomorskiego kraju.

Cristina Catese - warsztaty kulinarne (fot. materiały prasowe)

Tekst: Cristina Catese

Zdjęcia: dinner.show studio


Stylizacja: Filip Sadowski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Nikomu nie trzeba przedstawiać kremowej carbonary ani aromatycznego lasagne z sosem bolońskim – flagowe dania kuchni włoskiej są znane na całym świecie. Niewiele osób jednak wie, że są takie regiony Półwyspu Apenińskiego, w których do tradycyjnych składników dań należy groszek cukrowy. W Neapolu przygotowuje się z jego dodatkiem pasta e piselli, a w Apulii dusi się z nim jajka. Ponadto w wielu włoskich regionach popularna jest prosta przekąska na bazie groszku i pancetty. Wraz z szefową kuchni Cristiną Catese odkrywamy najsmaczniejsze włoskie dania na bazie groszku cukrowego! Dla Cristiny to nie tylko okazja do kuchennych eksploracji, ale także powrót do smaków dzieciństwa.

Przepisy na włoskie dania z groszkiem cukrowym, jak przyrządzić groszek cukrowy (fot. dinner.show studio)

– Gdy moja babcia Maria gotowała, siedziałam z nią w kuchni na swoim ulubionym stołku. Dawała mi wówczas miskę pełną groszku, z którego wydobywałam ziarenka – było to idealne zadanie dla dziecka, ale kiedy byłam mała, uważałam to za formę kary. Teraz, gdy minęły lata, wspominam to zupełnie inaczej. Długie godziny, które spędziłam z moją babcią, słuchając jej opowieści rodzinnych, historii z czasów wojny i wspomnień o modowym atelier, które prowadziła wiele lat wcześniej, były prawdziwą przyjemnością. Czułość, z jaką opowiadała mi o dawnych czasach, staram się na co dzień wkładać w moją pracę. Mam nadzieję, że przepisy, które dla was przygotowałam, pozwolą wam ją poczuć.

Przepis na krem z groszku z klopsikami z indyka, jak zrobić krem z groszku, pomysł na wegetariańską sycącą zupę (fot. dinner.show studio)

Krem z groszku z klopsikami z indyka

Delikatny krem z groszku to idealna propozycja na przełom lata i jesieni – lekkie, wakacyjne składniki przyrządzone w formie rozgrzewającej, sycącej zupy. Krem z groszku przygotowuje się na bazie wegetariańskiego bulionu, więc jeśli zupę poda się z pieczonymi warzywami lub roślinnymi klopsikami, całe danie będzie odpowiednie dla wegetarian.

Sprawdź, jak przygotować krem z groszku z klopsikami z indyka >>

Jak zrobić włoski makaron Ingannapreti, pomysł na krem z groszku i makaron ingannapreti, jak zrobić krem z groszku (fot. dinner.show studio)

Ingannapreti z kremem groszkowym, chrupiącym guanciale i pecorino romano

Ingannapreti to makaron charakterystyczny dla regionu Emilia-Romania. Kształtem przypomina cappelletti, ale tradycyjnie jest robiony z resztek ciasta i nie zawiera farszu. Stąd jego nazwa, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza „zwieść księdza”. Ingannapreti doskonale komponuje się ze słodkim groszkiem cukrowym i słonymi dodatkami, na przykład guanciale i pecorino romano.

Poznaj przepis na ingannapreti z kremem groszkowym >>

Pomysł na śniadanie z groszkiem, chmurka jajeczna z kremem z groszku, przepis na krem z groszku (fot. dinner.show studio)

Chmurka jajeczna z kremem z groszku 

Chmurkę jajeczną, która w zeszłym roku była hitem mediów społecznościowych, takich jak TikTok czy Instagram, w domowych kuchniach robiono od lat. Cristina wspomina, że na śniadanie szykowała ją niekiedy jej babcia Maria. Jajka, co pokazuje przykład apulijskiego uova e piselli, znakomicie komponują się z groszkiem cukrowym. Podpowiadamy więc, jak przygotować proste włoskie śniadanie na bazie tych składników!

Najlepszy przepis na chmurkę jajeczną z kremem z groszku >>

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk