Nikomu nie trzeba przedstawiać kremowej carbonary ani aromatycznego lasagne z sosem bolońskim – flagowe dania kuchni włoskiej są znane na całym świecie. Niewiele osób jednak wie, że są takie regiony Półwyspu Apenińskiego, w których do tradycyjnych składników dań należy groszek cukrowy. W Neapolu przygotowuje się z jego dodatkiem pasta e piselli, a w Apulii dusi się z nim jajka. Ponadto w wielu włoskich regionach popularna jest prosta przekąska na bazie groszku i pancetty. Wraz z szefową kuchni Cristiną Catese odkrywamy najsmaczniejsze włoskie dania na bazie groszku cukrowego! Dla Cristiny to nie tylko okazja do kuchennych eksploracji, ale także powrót do smaków dzieciństwa.
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.