Kukbuk
Kukbuk

Włoska szkoła gotowania: grzyby

Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!

Cristina Catese

Tekst: Cristina Catese

Przepisy i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Filip Sadowski


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 22 Września 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Kurki, smardze, boczniaki, pieczarki – lasy Półwyspu Apenińskiego co roku obradzają grzybami, których walory kulinarne są nie do przecenienia. Wśród nich zaś niepodważalnie królują borowiki, czyli porcini. Ich głęboki smak uszlachetnia wiele tradycyjnych potraw, począwszy od pasty, przez risotto, na polencie skończywszy, a bywa i tak, że borowiki grają w daniu pierwsze skrzypce – na przykład w toskańskiej potrawce grzybowej. W ramach cyklu „Włoska szkoła gotowania” razem z Cristiną Catese testujemy najsmaczniejsze dania z grzybami wywodzące się z jej rodzimej kuchni! Podczas gotowania Cristina opowiedziała nam o tym, jak wspomina ich smak z dzieciństwa.

Już jako dziecko byłam bardzo ciekawa nowych smaków, a tym, którego odkrycie wspominam najmilej, był smak borowików. Giovanni, drogi przyjaciel mojego taty, zbierał grzyby całe swoje życie i obdarowywał nielicznych słoiczkami z kapeluszami borowików w oliwie. Położone na chlebie wraz z prosciutto cotto, były chyba najlepszą przekąską, jaką mogłam sobie wyobrazić. Potem przyszedł czas na naleśniki z mozzarellą, grzybami i tymiankiem, a także fettuccine z borowikami i pomidorami, które szykowała moja babcia Elisa… Teraz, gdy mieszkam i gotuję w Polsce, cieszę się z tego, że dzikich grzybów jest tu pod dostatkiem. To niezwykle miłe: móc dodać do śniadania tyle kurek, ile tylko dusza zapragnie.

Naleśniki z borowikami

Znacznie częściej niż z grzybami naleśniki podaje się w Polsce ze słodkimi dodatkami. W kuchennej rutynie warto jednak czasem zamieszać, dlatego podpowiadamy, jak przygotować naleśniki z włoskimi porcini, czyli borowikami. To danie znakomicie sprawdzi się zarówno jako treściwe śniadanie, jak i w roli pożywnego lunchu!

Sprawdź, jak przygotować naleśniki z borowikami >>

Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle ai funghi porcini to jedno z najbardziej rozpoznawalnych włoskich dań z grzybami. Do jego przygotowania koniecznie użyjcie porowatego makaronu (Przepis na domowy makaron >>), który lepiej utrzyma na sobie sos. To zdecydowanie jeden z naszych ulubionych sposobów na włoską pastę!

Podpowiadamy, jak zrobić tagliatelle z borowikami >>

Przepis na potrawkkę wołową z kurkami. Kuchnia włoska, przepisy na dania z grzybami, Cristina Catese (fot. Maciek Niemojewski)

Potrawka wołowa z kurkami

Włoska potrawka wołowa może się kojarzyć z węgierskim gulaszem, tyle że zamiast cebuli i papryki królują w niej grzyby! Delikatne mięso wołowe znakomicie komponuje się z kurkami, tworząc treściwe, rozgrzewające danie – idealne na chłodne jesienne dni.

Zobacz, jak przygotować potrawkę wołową z kurkami >>

Materiał pochodzi z cyklu: Włoska szkoła gotowania >> sprawdzcie więcej włoskich przepisów.

Znajdź więcej podobnych przepisów

Ebook – Z LASU, okładka, kobieta trzymająca w rękach zebrane grzyby

Z LASU

19.90 zł

Chodźcie z nami do lasu! Nowy e-book KUKBUK z lasu to 140 stron pomysłów jak wykorzystać to, co daje nam natura. Pełnia lata to najlepszy czas na taki spacer. Jeszcze zdążymy na słodkie jagody, spróbujemy pierwszych malin, zaraz zacznie się sezon na jeżyny. A potem będziemy wypatrywać grzybów po deszczu. Razem z nami przygotujecie wspaniałą ucztę z tego, czym tak hojnie obdarowuje nas natura.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

Koszyk