Tagliatelle z borowikami
- Makaron:
- mąka typu 00
- 200 g + do posypania
- jajko "zerówka"
- 120 g
- kasza manna
- do posypania
- sól
- do gotowania
- Sos:
- borowiki
- 500 g
- masło
- 50 g
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- 35 g
- czosnek
- opcjonalnie 1 ząbek
- wytrawne białe wino
- ½ szklanki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- śmietanka 30%
- ½ szklanki
- natka pietruszki
- 1 gałązka
Przepis i przygotowanie: Cristina Catese
Zdjecie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Filip Sadowski
krok 1
Przygotowujemy makaron. Do miski wsypujemy mąkę, w środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka. Mieszamy widelcem – począwszy od środka, stopniowo zbieramy mąkę. Gdy ciasto będzie bardziej zbite, energicznie wyrabiamy je rękoma przez mniej więcej 10 minut. Ciastu nadajemy kulisty kształt, owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce około 30 minut.
krok 2
Borowiki oczyszczamy – nóżki małym nożem. Jeśli są bardzo brudne, możemy użyć lekko wilgotnej ściereczki. Kroimy grzyby w plasterki. Na dużej patelni na bardzo małym ogniu rozpuszczamy masło. Gdy jest prawie roztopione, wlewamy oliwę i czekamy, aż lekko się podgrzeje. Dodajemy borowiki i opcjonalnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przez chwilę smażymy, a następnie wlewamy wino i mieszamy. Czekamy, aż wino wyparuje. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy grzyby około 10 minut. Dodajemy śmietanę i kontynuujemy gotowanie przez 3 minuty. Wyłączamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Siekamy pietruszkę i odstawiamy ją na bok.
krok 3
Gdy ciasto odpocznie, dzielimy je na 2 porcje. Jedną część przykrywamy folią i odkładamy na bok, a drugą rozwałkowujemy na posypanej kaszą stolnicy na taką szerokość, by przeszło przez maszynkę. Przepuszczamy je przez maszynkę kilka razy, aby osiągnęło pożądaną przez nas grubość. Postępujemy w ten sam sposób z kolejnym kawałkiem ciasta. Ciastu pozwalamy wyschnąć – około 5 minut z każdej strony.
krok 4
Ostrym i posypanym mąką nożem wycinamy tagliatelle – ciasto kroimy na mniej więcej 6½-7-milimetrowe paski. Aby zrobić gniazda tagliatelle, stopniowo układamy makaron na blacie lekko obsypanym mąką. Gotujemy makaron w osolonej wodzie przez 2 minuty, a następnie odcedzamy go i dodajemy do sosu. Zachowujemy wodę z gotowania makaronu.
krok 5
Makaron z sosem mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli danie jest zbyt suche, możemy dolać wody z gotowania makaronu.
Przepis pochodzi z materiału Włoska szkoła gotowania: grzyby >>, więcej materiałów o włoskiej kuchni znajdziecie w cyklu: Włoska szkoła gotowania >>
Więcej podobnych przepisów:
- Na mapie
Weekend w Wenecji
Wenecja to nie tylko rejsy gondolą i Pałac Dożów. To także spacer wzdłuż kanałów, cichetti w malutkim barze i Aperol Spritz – kultowy drink miasta na Lagunie.
- Zdrowie i rozsądek
Czy każda oliwa smakuje tak samo?
Włosi wiedzą najlepiej, że oliwa oliwie nierówna. Może być intensywna, o zdecydowanym aromacie, albo delikatniejsza, o harmonijnym, uniwersalnym smaku. We Włoszech oliwy używa się jak przyprawy i odpowiednio dobiera ją do dania.
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: świąteczne dania
Jeśli kuchnia włoska może jeszcze bardziej zaskakiwać i oszałamiać bogactwem smaku, to właśnie w magicznym okresie świąt. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze wigilijne dania rodem ze słonecznej Italii!
- Na mapie
Weekend w Wenecji
Wenecja to nie tylko rejsy gondolą i Pałac Dożów. To także spacer wzdłuż kanałów, cichetti w malutkim barze i Aperol Spritz – kultowy drink miasta na Lagunie.
- Zdrowie i rozsądek
Czy każda oliwa smakuje tak samo?
Włosi wiedzą najlepiej, że oliwa oliwie nierówna. Może być intensywna, o zdecydowanym aromacie, albo delikatniejsza, o harmonijnym, uniwersalnym smaku. We Włoszech oliwy używa się jak przyprawy i odpowiednio dobiera ją do dania.
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: świąteczne dania
Jeśli kuchnia włoska może jeszcze bardziej zaskakiwać i oszałamiać bogactwem smaku, to właśnie w magicznym okresie świąt. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze wigilijne dania rodem ze słonecznej Italii!
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: dynia
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: cykoria
Delikatna gorycz liści cykorii sprawia, że wiele osób stroni od niej w kuchni. Roślinę tę jednak można przyrządzić w taki sposób, że zasmakuje każdemu. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak to zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: groszek cukrowy
Kiedy myślimy o daniach kuchni włoskiej, często zapominamy, jak różnorodnych składników używa się do ich przygotowania. Tymczasem strączki, takie jak groszek cukrowy, stanowią podstawę wielu potraw pochodzących z tego śródziemnomorskiego kraju.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: Kwiaty cukinii
Ich żółte płatki wyglądają tak, jakby zebrały w sobie całe słońce lata. Kwiaty cukinii są jednym z najpiękniejszych i najsmaczniejszych składników, jakie mogą zawitać w waszej kuchni. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, co nich zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: regionalna kuchnia Bergamo
Kuchnia Bergamo i Lombardii zaskakuje bogactwem wyjątkowych produktów i dań. Zapraszamy w kulinarną podróż po regionie u podnóża Alp – waszymi przewodnikami będą Giorgio Chisci i Cristina Catese.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: domowy makaron
Na Półwyspie Apenińskim istnieje około 350 rodzajów makaronu i blisko cztery razy więcej regionalnych nazw, którymi się je określa. Wraz z Cristiną Catese przyglądamy się tradycyjnym włoskim makaronom!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: szparagi
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: karczochy
Pod twardymi zewnętrznymi liśćmi kryje się delikatne serce karczocha – jeden z najsmaczniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej. Razem z Cristiną Catese podpowiadamy, jak ocenić świeżość karczochów, jak je umyć i co z nich przygotować