Kukbuk
Kukbuk

Naleśniki z borowikami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut + 30 minut na odpoczywanie ciasta
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Nadzienie:
borowiki
250 g
czosnek
1 ząbek
oliwa z pierwszego tłoczenia
do smażenia
sól
do smaku
pieprz
do smaku
wytrawne białe wino
½ szklanki
natka pietruszki
1 pęczek
ricotta
400 g
parmigiano reggiano
2 łyżki
Naleśniki:
jajko "zerówka"
3 sztuki
sól
do smaku
mleko
500 ml
mąka typu 00
220 g
masło
1 łyżka
Dodatkowo:
beszamel
300 ml
ser provolone piccante
80 g

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjecie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

Przygotowujemy nadzienie. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Posiekany czosnek smażymy na nieprzywierającej patelni, na oliwie, dodajemy borowiki, sól i pieprz i dalej smażymy. Deglasujemy białym winem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wyłączamy ogień i odstawiamy na bok.

krok 2

Ricottę odsączamy z nadmiaru wody na durszlaku położonym na misce. Łączymy ją ze startym parmigiano reggiano i szczyptą soli, a następnie dodajemy usmażone grzyby i odstawiamy na bok.

krok 3

Robimy naleśniki. Wbijamy jajka do dużej miski i ubijamy je powoli z dodatkiem soli i mleka. Kontynuujemy ubijanie – wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy trzepaczką. Powstałą mieszankę przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu smarujemy nieprzywierającą patelnię cienką warstwą masła i włączamy ogień. Na patelnię wylewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni. Smażymy naleśnik z obu stron. Powtarzamy tę czynność, aż ciasto się skończy. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim, aby były ciepłe i miękkie.

krok 4

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na połowę każdego naleśnika nakładamy obfitą warstwę ricotty i kremu grzybowego. Składamy naleśniki na pół. Układamy je w naczyniu żaroodpornym – jeden obok drugiego – pokrywamy sporą ilością beszamelu i startego provolone piccante. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zaraz po upieczeniu danie jest gotowe do podania.

Przepis pochodzi z materiału Włoska szkoła gotowania: grzyby >>, więcej materiałów o włoskiej kuchni znajdziecie w cyklu: Włoska szkoła gotowania >>

Koszyk