Naleśniki z borowikami
- Nadzienie:
- borowiki
- 250 g
- czosnek
- 1 ząbek
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- do smażenia
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- wytrawne białe wino
- ½ szklanki
- natka pietruszki
- 1 pęczek
- ricotta
- 400 g
- parmigiano reggiano
- 2 łyżki
- Naleśniki:
- jajko "zerówka"
- 3 sztuki
- sól
- do smaku
- mleko
- 500 ml
- mąka typu 00
- 220 g
- masło
- 1 łyżka
- Dodatkowo:
- beszamel
- 300 ml
- ser provolone piccante
- 80 g
Przepis i przygotowanie: Cristina Catese
Zdjecie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Filip Sadowski
krok 1
Przygotowujemy nadzienie. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Posiekany czosnek smażymy na nieprzywierającej patelni, na oliwie, dodajemy borowiki, sól i pieprz i dalej smażymy. Deglasujemy białym winem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wyłączamy ogień i odstawiamy na bok.
krok 2
Ricottę odsączamy z nadmiaru wody na durszlaku położonym na misce. Łączymy ją ze startym parmigiano reggiano i szczyptą soli, a następnie dodajemy usmażone grzyby i odstawiamy na bok.
krok 3
Robimy naleśniki. Wbijamy jajka do dużej miski i ubijamy je powoli z dodatkiem soli i mleka. Kontynuujemy ubijanie – wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy trzepaczką. Powstałą mieszankę przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu smarujemy nieprzywierającą patelnię cienką warstwą masła i włączamy ogień. Na patelnię wylewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni. Smażymy naleśnik z obu stron. Powtarzamy tę czynność, aż ciasto się skończy. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim, aby były ciepłe i miękkie.
krok 4
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na połowę każdego naleśnika nakładamy obfitą warstwę ricotty i kremu grzybowego. Składamy naleśniki na pół. Układamy je w naczyniu żaroodpornym – jeden obok drugiego – pokrywamy sporą ilością beszamelu i startego provolone piccante. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zaraz po upieczeniu danie jest gotowe do podania.
Przepis pochodzi z materiału Włoska szkoła gotowania: grzyby >>, więcej materiałów o włoskiej kuchni znajdziecie w cyklu: Włoska szkoła gotowania >>
Sprawdź również:
- Na mapie
Weekend w Wenecji
Wenecja to nie tylko rejsy gondolą i Pałac Dożów. To także spacer wzdłuż kanałów, cichetti w malutkim barze i Aperol Spritz – kultowy drink miasta na Lagunie.
- Zdrowie i rozsądek
Czy każda oliwa smakuje tak samo?
Włosi wiedzą najlepiej, że oliwa oliwie nierówna. Może być intensywna, o zdecydowanym aromacie, albo delikatniejsza, o harmonijnym, uniwersalnym smaku. We Włoszech oliwy używa się jak przyprawy i odpowiednio dobiera ją do dania.
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: świąteczne dania
Jeśli kuchnia włoska może jeszcze bardziej zaskakiwać i oszałamiać bogactwem smaku, to właśnie w magicznym okresie świąt. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze wigilijne dania rodem ze słonecznej Italii!
- Na mapie
Weekend w Wenecji
Wenecja to nie tylko rejsy gondolą i Pałac Dożów. To także spacer wzdłuż kanałów, cichetti w malutkim barze i Aperol Spritz – kultowy drink miasta na Lagunie.
- Zdrowie i rozsądek
Czy każda oliwa smakuje tak samo?
Włosi wiedzą najlepiej, że oliwa oliwie nierówna. Może być intensywna, o zdecydowanym aromacie, albo delikatniejsza, o harmonijnym, uniwersalnym smaku. We Włoszech oliwy używa się jak przyprawy i odpowiednio dobiera ją do dania.
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: świąteczne dania
Jeśli kuchnia włoska może jeszcze bardziej zaskakiwać i oszałamiać bogactwem smaku, to właśnie w magicznym okresie świąt. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze wigilijne dania rodem ze słonecznej Italii!
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: dynia
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: cykoria
Delikatna gorycz liści cykorii sprawia, że wiele osób stroni od niej w kuchni. Roślinę tę jednak można przyrządzić w taki sposób, że zasmakuje każdemu. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak to zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: groszek cukrowy
Kiedy myślimy o daniach kuchni włoskiej, często zapominamy, jak różnorodnych składników używa się do ich przygotowania. Tymczasem strączki, takie jak groszek cukrowy, stanowią podstawę wielu potraw pochodzących z tego śródziemnomorskiego kraju.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: Kwiaty cukinii
Ich żółte płatki wyglądają tak, jakby zebrały w sobie całe słońce lata. Kwiaty cukinii są jednym z najpiękniejszych i najsmaczniejszych składników, jakie mogą zawitać w waszej kuchni. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, co nich zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: regionalna kuchnia Bergamo
Kuchnia Bergamo i Lombardii zaskakuje bogactwem wyjątkowych produktów i dań. Zapraszamy w kulinarną podróż po regionie u podnóża Alp – waszymi przewodnikami będą Giorgio Chisci i Cristina Catese.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: domowy makaron
Na Półwyspie Apenińskim istnieje około 350 rodzajów makaronu i blisko cztery razy więcej regionalnych nazw, którymi się je określa. Wraz z Cristiną Catese przyglądamy się tradycyjnym włoskim makaronom!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: szparagi
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: karczochy
Pod twardymi zewnętrznymi liśćmi kryje się delikatne serce karczocha – jeden z najsmaczniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej. Razem z Cristiną Catese podpowiadamy, jak ocenić świeżość karczochów, jak je umyć i co z nich przygotować