Kukbuk
Kukbuk
Przepis na potrawkkę wołową z kurkami. Kuchnia włoska, przepisy na dania z grzybami, Cristina Catese (fot. Maciek Niemojewski)

Gulasz wołowy z kurkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 3 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kurki
600 g
suszone borowiki
20 g
wołowina
1,3 kg
mąka
50 g
oliwa z pierwszego tłoczenia
do smażenia
rozmaryn
1 gałązka
wytrawne czerwone wino
150 ml
cebula
1 sztuka
seler naciowy
1 sztuka
marchewka
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
tymianek
kilka gałązek
majeranek
kilka gałązek
liść laurowy
1 sztuka
goździk
1 sztuka
boczek
80 g
pomidor
2 sztuki
bulion
1 l
cynamon
szczypta
gałka muszkatołowa
szczypta
natka pietruszki
do posypania
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjecie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

Ostrożnie oczyszczamy kurki. Grzyby wkładamy do durszlaka i opłukujemy pod bieżącą wodą, aby całkowicie usunąć z nich piasek. Suszone borowiki płuczemy i wkładamy do miski z ciepłą wodą na mniej więcej 20 minut.

krok 2

Mięso kroimy na kawałki, oprószamy lekko mąką i smażymy do zarumienienia na 3 łyżkach oliwy z dodatkiem gałązki rozmarynu. Gdy mięso będzie dobrze wybarwione, wlewamy czerwone wino i czekamy, aż wyparuje. 

krok 3

Cebulę, seler naciowy i marchewkę siekamy, a następnie wrzucamy na patelnię z kilkoma łyżkami oliwy. Dodajemy ząbek czosnku, tymianek, majeranek, liść laurowy, goździk i boczek pokrojony w małą kostkę. Wlewamy 1 łyżkę wody i dusimy. Gdy składniki się zarumienią, na patelnię wrzucamy obrane pomidory i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy mięso z sosem i posiekane borowiki. Wlewamy bulion, posypujemy szczyptą cynamonu i szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy powoli pod przykryciem. Po upływie około półtorej godziny dodajemy kurki i wciąż gotujemy. Po mniej więcej 3 godzinach od rozpoczęcia gotowania danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Gulasz można podawać z polentą, bruschettą, a nawet z tagliatellami.

Przepis pochodzi z materiału Włoska szkoła gotowania: grzyby >>, więcej materiałów o włoskiej kuchni znajdziecie w cyklu: Włoska szkoła gotowania >>

Koszyk