Gulasz wołowy z kurkami
- kurki
- 600 g
- suszone borowiki
- 20 g
- wołowina
- 1,3 kg
- mąka
- 50 g
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- do smażenia
- rozmaryn
- 1 gałązka
- wytrawne czerwone wino
- 150 ml
- cebula
- 1 sztuka
- seler naciowy
- 1 sztuka
- marchewka
- 1 sztuka
- czosnek
- 1 ząbek
- tymianek
- kilka gałązek
- majeranek
- kilka gałązek
- liść laurowy
- 1 sztuka
- goździk
- 1 sztuka
- boczek
- 80 g
- pomidor
- 2 sztuki
- bulion
- 1 l
- cynamon
- szczypta
- gałka muszkatołowa
- szczypta
- natka pietruszki
- do posypania
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
Przepis i przygotowanie: Cristina Catese
Zdjecie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Filip Sadowski
krok 1
Ostrożnie oczyszczamy kurki. Grzyby wkładamy do durszlaka i opłukujemy pod bieżącą wodą, aby całkowicie usunąć z nich piasek. Suszone borowiki płuczemy i wkładamy do miski z ciepłą wodą na mniej więcej 20 minut.
krok 2
Mięso kroimy na kawałki, oprószamy lekko mąką i smażymy do zarumienienia na 3 łyżkach oliwy z dodatkiem gałązki rozmarynu. Gdy mięso będzie dobrze wybarwione, wlewamy czerwone wino i czekamy, aż wyparuje.
krok 3
Cebulę, seler naciowy i marchewkę siekamy, a następnie wrzucamy na patelnię z kilkoma łyżkami oliwy. Dodajemy ząbek czosnku, tymianek, majeranek, liść laurowy, goździk i boczek pokrojony w małą kostkę. Wlewamy 1 łyżkę wody i dusimy. Gdy składniki się zarumienią, na patelnię wrzucamy obrane pomidory i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy mięso z sosem i posiekane borowiki. Wlewamy bulion, posypujemy szczyptą cynamonu i szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy powoli pod przykryciem. Po upływie około półtorej godziny dodajemy kurki i wciąż gotujemy. Po mniej więcej 3 godzinach od rozpoczęcia gotowania danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Gulasz można podawać z polentą, bruschettą, a nawet z tagliatellami.
Przepis pochodzi z materiału Włoska szkoła gotowania: grzyby >>, więcej materiałów o włoskiej kuchni znajdziecie w cyklu: Włoska szkoła gotowania >>
Sprawdź również:
- Na mapie
Weekend w Wenecji
Wenecja to nie tylko rejsy gondolą i Pałac Dożów. To także spacer wzdłuż kanałów, cichetti w malutkim barze i Aperol Spritz – kultowy drink miasta na Lagunie.
- Zdrowie i rozsądek
Czy każda oliwa smakuje tak samo?
Włosi wiedzą najlepiej, że oliwa oliwie nierówna. Może być intensywna, o zdecydowanym aromacie, albo delikatniejsza, o harmonijnym, uniwersalnym smaku. We Włoszech oliwy używa się jak przyprawy i odpowiednio dobiera ją do dania.
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: świąteczne dania
Jeśli kuchnia włoska może jeszcze bardziej zaskakiwać i oszałamiać bogactwem smaku, to właśnie w magicznym okresie świąt. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze wigilijne dania rodem ze słonecznej Italii!
- Na mapie
Weekend w Wenecji
Wenecja to nie tylko rejsy gondolą i Pałac Dożów. To także spacer wzdłuż kanałów, cichetti w malutkim barze i Aperol Spritz – kultowy drink miasta na Lagunie.
- Zdrowie i rozsądek
Czy każda oliwa smakuje tak samo?
Włosi wiedzą najlepiej, że oliwa oliwie nierówna. Może być intensywna, o zdecydowanym aromacie, albo delikatniejsza, o harmonijnym, uniwersalnym smaku. We Włoszech oliwy używa się jak przyprawy i odpowiednio dobiera ją do dania.
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: świąteczne dania
Jeśli kuchnia włoska może jeszcze bardziej zaskakiwać i oszałamiać bogactwem smaku, to właśnie w magicznym okresie świąt. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze wigilijne dania rodem ze słonecznej Italii!
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: dynia
Dynia to kulinarny symbol jesieni. Dodajemy ją do zup i dań głównych, wykrawamy w niej wzory na Halloween, a jej ozdobnymi odmianami dekorujemy kuchenny blat. Sprawdźcie, jak przyrządzić dynię we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: cykoria
Delikatna gorycz liści cykorii sprawia, że wiele osób stroni od niej w kuchni. Roślinę tę jednak można przyrządzić w taki sposób, że zasmakuje każdemu. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak to zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: groszek cukrowy
Kiedy myślimy o daniach kuchni włoskiej, często zapominamy, jak różnorodnych składników używa się do ich przygotowania. Tymczasem strączki, takie jak groszek cukrowy, stanowią podstawę wielu potraw pochodzących z tego śródziemnomorskiego kraju.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: ciasta z owocami
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: Kwiaty cukinii
Ich żółte płatki wyglądają tak, jakby zebrały w sobie całe słońce lata. Kwiaty cukinii są jednym z najpiękniejszych i najsmaczniejszych składników, jakie mogą zawitać w waszej kuchni. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, co nich zrobić!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: regionalna kuchnia Bergamo
Kuchnia Bergamo i Lombardii zaskakuje bogactwem wyjątkowych produktów i dań. Zapraszamy w kulinarną podróż po regionie u podnóża Alp – waszymi przewodnikami będą Giorgio Chisci i Cristina Catese.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: domowy makaron
Na Półwyspie Apenińskim istnieje około 350 rodzajów makaronu i blisko cztery razy więcej regionalnych nazw, którymi się je określa. Wraz z Cristiną Catese przyglądamy się tradycyjnym włoskim makaronom!
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: szparagi
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.
- Ludzie i inspiracje
Włoska szkoła gotowania: karczochy
Pod twardymi zewnętrznymi liśćmi kryje się delikatne serce karczocha – jeden z najsmaczniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej. Razem z Cristiną Catese podpowiadamy, jak ocenić świeżość karczochów, jak je umyć i co z nich przygotować