Kukbuk
Kukbuk
Jabłka pieczone w całości wypełnione kremem sernikowym i karmelem (fot. Paulina Czyżewska)

Jabłka pieczone w całości wypełnione kremem sernikowym i karmelem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
jabłko golden
3 sztuki
twaróg sernikowy
100 g
ekstrakt z wanilii
1 łyżeczka
roztopione masło
15 ml
domowa granola
30 g
domowy karmel
90 ml
limonkowy krem z mascarpone
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.

krok 2

Jabłka myjemy, lekko ścinamy górę z ogonkiem i wydrążamy gniazda nasienne. Możemy zrobić w owocach większe wgłębienia, wtedy zmieścimy więcej farszu.

krok 3

Twaróg sernikowy łączymy z ekstraktem z wanilii. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy dokładnie roztopionym masłem. Do środka każdego owocu wsypujemy odrobinę domowej granoli (sprawdź jak zrobić domową granolę >>), następnie nakładamy 1 łyżkę twarogu, 1 łyżkę karmelu (sprawdź nasz przepis na karmel z solą morską >>) i ponownie nakładamy twaróg. Jabłka wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 30 minut. Owoce będą gotowe, gdy bez problemu wbijemy w nie drewniany patyczek. Jabłka wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.

krok 4

Przed podaniem na wierzch jabłka wysypujemy odrobinę domowej granoli, nakładamy 1 łyżeczkę kremu limonkowego i polewamy owoce płynnym karmelem. Jabłka możemy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, przez 3-4 dni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk