Kukbuk
Kukbuk
Sprawdzony i prosty przepis na kruche ciasto z jabłkami i kremem budyniowym. Sprawdź przepis na tartę jabłkową z kremem budyniowym (fot. dinnershow.studio)

Tarta z jabłkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
Ciasto kruche:
zimne masło
300 g
mąka
500 g
cukier puder
140 g
jajko „zerówka”
1 mała sztuka
sól
szczypta
Nadzienie karmelowe:
cukier
140 g
woda
2 łyżki
mleczko kokosowe
165 ml
masło
60 g
sól
½ łyżeczki
Dekoracja z jabłek:
woda
2 szklanki
cukier
1 szklanka
laska wanilii
1 sztuka
jabłka (najlepiej z mocno czerwoną skórką)
6 sztuk
syrop
do smaku

Przepis i przygotowanie: Dominika Krzemińska


Stylizacja: Irina Grishina


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy. Ciasto chłodzimy przez godzinę w lodówce. Rozwałkowujemy cienko i wylepiamy formę do tarty. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopnia przez 20 minut. Studzimy.

krok 2

Cukier wsypujemy do szerokiego rondla o grubym dnie, wlewamy wodę – gotujemy, aż się rozpuści. Kiedy karmel ma bursztynowy kolor, wlewamy do niego gorące mleczko kokosowe. Podgrzewamy do 112 stopni, zdejmujemy z ognia i dodajemy masło i sól. Ostudzonym karmelem napełniamy upieczoną i wystudzoną tartę.

krok 3

Zagotowujemy wodę z cukrem i wanilią. Jabłka przekrawamy na pół i po usunięciu gniazd nasiennych dzielimy na ćwiartki. Kroimy je na cienkie plasterki – najlepiej na mandolinie lub bardzo ostrym nożem. Partiami zanurzamy w gorącym syropie na 15 sekund – jabłka powinny na tyle zmięknąć, żeby można je było zwinąć w róże. Układamy je na karmelu, na całej powierzchni tarty.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Na dziko", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z jabłkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk