Kukbuk
Kukbuk
Porcja karczochów z ricottą, ziemniakami i jabłkami w cieście, włoska kuchnia (fot. Paulina Czyżewska)

Karczochy z ricottą, ziemniakami i jabłkami w cieście

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Ciasto:
mąka
300 g
suche drożdże
5 g
zimna woda gazowana
250 g
Karczochy, zimniaki, rocotta i jabłka:
karczoch
2 sztuki
cytryna
1 sztuka
olej o neutralnym smaku
2 l
ziemniaki
2 sztuki
ricotta
100 g
jabłko
1 sztuka
mąka
1 łyżka
jajko "zerówka"
1 sztuka

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcia: Paulina Czyżewska

krok 1

Przygotowujemy ciasto do ryby – do miski wsypujemy mąkę, drożdże i wlewamy zimną wodę gazowaną. Mieszamy składniki łyżką, aż ciasto będzie gęste i płynne. Przykrywamy je folią i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. 

krok 2

Oczyszczamy karczochy. Odkrawamy około 3 centymetrów z czubka, a następnie odrywamy ciemne, twarde zewnętrzne liście; zostawiamy wewnętrzne, jaśniejsze. Łyżką usuwamy włochaty środek z wnętrza karczocha, a nożem odcinamy trzon warzywa. Serca karczochów kroimy na ćwiartki, a następnie wkładamy do miski z wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Po 20 minutach płuczemy je i blanszujemy we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty. Osuszamy. 

krok 3

W rondelku rozgrzewamy 500 mililitrów oleju. Każdy kawałek karczocha moczymy w cieście, a następnie kładziemy na gorącym oleju. Smażymy jedynie kilka kawałków naraz, aby nie obniżyć za bardzo temperatury tłuszczu. Karczochy smażymy przez 4-5 minut – często je obracamy, aby się nie spaliły. Podsmażone odsączamy na ręczniku papierowym. 

krok 4

Przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, kroimy w grube plastry i blanszujemy we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty. Dokładnie osuszamy. W rondelku rozgrzewamy 500 mililitrów oleju. Każdy plasterek ziemniaka moczymy w cieście, a następnie kładziemy na gorącym oleju. Smażymy jedynie kilka kawałków naraz, aby nie obniżyć za bardzo temperatury tłuszczu. Ziemniaki smażymy przez 4-5 minut – często je obracamy, aby się nie spaliły. Podsmażone odsączamy na ręczniku papierowym. 

krok 5

Odsączamy ricottę na durszlaku, aby pozbyć się wody, a następnie kroimy ją w kostkę. Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw w mące, a następnie w jajku. W rondelku rozgrzewamy 500 mililitrów oleju. Gdy się zagrzeje, kładziemy na nim kostki sera. Podobnie jak w poprzednich krokach, smażymy jedynie kilka kawałków naraz, aby nie obniżyć za bardzo temperatury tłuszczu. Ricottę smażymy przez 2-3 minuty, a następnie odsączamy na ręczniku papierowym.

krok 6

Jabłko obieramy i po usunięciu gniazda nasiennego kroimy w grube plastry. W rondelku rozgrzewamy 500 mililitrów oleju. Każdy plasterek jabłka moczymy w cieście, a następnie wkładamy na gorący olej. Smażymy jedynie kilka kawałków naraz, aby nie obniżyć za bardzo temperatury tłuszczu. Jabłka smażymy przez 4-5 minut – często je obracamy, aby się nie spaliły. Podsmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Wszystkie smażone składniki serwujemy razem na dużym talerzu. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk