Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Suszone śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Owoce wkładamy do garnka. Dodajemy jabłka – obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki. Wrzucamy skórkę z cytryny, goździki i zalewamy wodą. Zagotowujemy.
krok 2
Gdy syrop zacznie wrzeć, zdejmujemy go z ognia i przecedzamy przez drobne sito. Syrop wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Gorący przelewamy do słoików i szybko je zakręcamy.
krok 3
Na dnie garnka z grubym dnem rozkładamy gazę. Wlewamy do niego wodę i wstawiamy słoiki. Woda powinna sięgać do ¾ ich wysokości. Zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy kompot przez 5 minut.
krok 4
Słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kompot przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach.
TIP:
Z odsączonych śliwek i jabłek można przygotować szybką konfiturę śliwkową.
TIP 2:
Z podanej ilości składników przygotujecie 2 słoiki o pojemności 0,7 l.