Kukbuk
Kukbuk
kompot śliwkowy właściwości kompot z suszonych śliwek przepis kompot ze śliwek z jabłkami

Kompot z suszonych śliwek z jabłkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
suszona śliwka
200 g
jabłko
2 sztuki
skórka z cytryny
z 1 sztuki
goździk
2 sztuki
woda
1200 ml
cukier
60 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Suszone śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Owoce wkładamy do garnka. Dodajemy jabłka – obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki. Wrzucamy skórkę z cytryny, goździki i zalewamy wodą. Zagotowujemy.

krok 2

Gdy syrop zacznie wrzeć, zdejmujemy go z ognia i przecedzamy przez drobne sito. Syrop wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Gorący przelewamy do słoików i szybko je zakręcamy.

krok 3

Na dnie garnka z grubym dnem rozkładamy gazę. Wlewamy do niego wodę i wstawiamy słoiki. Woda powinna sięgać do ¾ ich wysokości. Zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy kompot przez 5 minut.

krok 4

Słoiki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kompot przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach.

TIP:

Z odsączonych śliwek i jabłek można przygotować szybką konfiturę śliwkową. 

TIP 2:

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 słoiki o pojemności 0,7 l.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk