Sezon na
jabłka
Mała kulka, a tyle znaczeń. Rumiane, dzikie, kwaśne – jabłko to bohater polskiego folkloru i babcinej kuchni. Jest podstawowym owocem w naszej szerokości geograficznej, a jedzone raz dziennie naprawdę ma moc ochrony przed chorobami. Najlepiej na surowo, ale jak tu oprzeć się szarlotce?

Szarlotka z bezą włoską
ciasto / jabłka / beza

Tarta z jabłkami
jabłka / karmel / kruche ciasto

Racuchy z jabłkami i malinami
maliny / jabłka / deser

Chłodnik z ogórka i jabłka
jabłka / zupa / ogórek

Surówka z pora, marchewki i jabłka ze śmietaną i z majonezem
jabłka / por / surówka

Karczochy z ricottą, ziemniakami i jabłkami w cieście
ziemniaki / kuchnia włoska / karczochy

Napój z octem jabłkowym i cynamonem
jabłka / napój / cynamon

Kompot z suszonych śliwek z jabłkami
przetwory / jabłka / śliwki

Jabłka pieczone w całości wypełnione kremem sernikowym i karmelem
jabłka / karmel / deser
Reklama

















