Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotować prostą sałatkę z młodych warzyw z jajkiem i kwiatami cukinii (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z zielonych warzyw z jajkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
fasolka szparagowa
50 g
dziki brokuł
100 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
masło
50 g
panko
20 g
olej rzepakowy tłoczony na zimno
30 ml
sok z cytryny
z 1 sztuki
sól
szczypta
zioła i kwiaty
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Artur Kokoszka / Farma Bii


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Warzywa – fasolkę i brokuł – blanszujemy w osolonej wrzącej wodzie przez mniej więcej 2 minuty, tak by pozostały chrupiące. Jajko gotujemy we wrzącej wodzie przez 6 minut. Obieramy ze skorupki.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy do niego panko. Prażymy, aż będzie miało złoty kolor, a następnie odcedzamy na sitku.

krok 3

Do oleju rzepakowego dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, aby powstał jednolity sos. 

krok 4

Na środku talerza układamy jajko i obkładamy je warzywami – fasolką szparagową i dzikim brokułem. Skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy uprażonym panko. Przed podaniem dekorujemy danie ulubionymi świeżymi ziołami i kwiatami – lubczykiem, rukwią wodną, natką pietruszki, koperkiem, kwiatami nasturcji lub groszku. 

Materiał powstał we współpracy z Butikowym pensjonatem i szkołą gotowania Farma Bii, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk