Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź jak przygotować fasolkę szparagową w sosie sojowo-imbirowym. PRZEPIS (fot. Jakub Stanek)

Pieczona fasolka szparagowa w sosie sojowo-imbirowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
fasolka szparagowa
garść
sól
do blanszowania
pomidorki koktajlowe
4 sztuki
maliny
2 garści
sos sojowy
⅓ szklanki
miód
1 łyżeczka
olej sezamowy
1 łyżka
imbir
ok. 4-centymetrowy kawałek
chili
szczypta
biały sezam
1 łyżka

Przepis: Anna Czajkowska


Zdjęcie: Jakub Stanek


Stylizacja: Beata Hadaś

krok 1

Fasolkę blanszujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odsączamy do sucha. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy fasolkę. Pomidorki kroimy na połówki i podpiekamy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, przez 10-15 minut, aż lekko się skarmelizują. Na ostatnie 2-3 minuty pieczenia do pomidorków dorzucamy garść malin.

krok 2

W blenderze łączymy pozostałe maliny, sos sojowy, miód, olej sezamowy, starty drobno imbir i chili. Sezam prażymy. Grillowaną fasolkę podajemy z pieczonymi pomidorami i malinami. Danie polewamy sosem i posypujemy prażonym sezamem.

Więcej przepisów z fasolką szparagową:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk